23 Kasım 2024 Cumartesi

İGİF ücret eşitsizliğine karşı 22 Eylül mitingine çağırdı

İsviçre'de ücret eşitsizliğine karşı açıklama yapan İGİF, 22 Eylül'de yapılacak mitinge çağırdı.
İsviçre Göçmen işçileri Federasyonu (İGİF), İsviçre'de ücret eşitsizliğine karşı açıklama yaptı.
 
"Herkes için eşit, sosyal, siyasal ve ekonomik haklar" başlıklı açıklamada, "İsviçre'de Anayasa'da kadın ve erkek emeğinin ücretlendirilmesinde eşitlik ilkesi 1981 yılında kabul edilmiştir. Ancak Anayasa'da kabul edilen bu eşitlik ilkesi bugüne kadar uygulanmamıştır. Kadınlar hala erkeklerden yüzde 20 daha az ücretle çalışmaktadırlar. Patronların daha fazla kazanç için Anayasa'nın 8. maddesini ihlal etmelerine hükümetler de göz yummaktadırlar" denildi.
 
14 Haziran 1991'de İsviçre'de kadınların ücret eşitliği hakkının kâğıt üzerinde kalmaması için ilk kadın grevini gerçekleştirdiği hatırlatılan açıklamada, "Grev, 'Kadınlar isterse herşey durur' ana teması altında yapıldı. O günkü greve yarım milyon kadın katıldı. Bu grevden sonra 1 Temmuz 1996'da Eşit Haklar Yasası yürürlüğe girer ve cins ayrımcılığı yasaklanır. Yürürlüğe konulan cins ayrımcılığını yasaklayan yasaya rağmen, pratik olarak kadın erkek arasındaki eşitsizlik hala uygulamalarda devam etmektedir" diye belirtildi.
 
Tüm bu yasal düzenlemelere rağmen, İsviçre'de ücret eşitliği ilkesi göreceli bir uygulamadan öteye geçmediği ve hiçbir zaman tam olarak uygulanmadığı vurgulanan açıklamada, "Bu grev sonucu kazanılmış olan cins ayrımcılığını yasaklayan yasa, pratikte uygulanmamasına rağmen, kazanılmış bir hak olarak yasal varlığı kadın mücadelesini yavaşlatan rol oynamıştır. Pratik uygulamalarda görüldügü gibi, bu yasanın varlığına rağmen çalışma yaşamında kadınlar düşük ücretle çalışmak zorunda bırakılmakta ve emeklilik haklarında düşük maaşa mahkum edilmektedirler" diye kaydedildi.
 
İGİF açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:
"Göçmen işçi ve emekçi kadınlar, birçok Avrupa ülkesinde de olduğu gibi, İsviçre'de de ücret ayrımcılığını iki kat yaşamaktadırlar. Erkeklerle aynı işi yapmalarına rağmen, kadın işçiler daha az ücret almakta ve böylece ekonomik olarak da iki kat daha fazla sömürüye maruz kalmaktadırlar.
 
"Kadınların yoğun olarak çalıştığı birçok meslek dallarında dâhi yönetici pozisyonundaki kadın sayısı erkeklere oranla daha azdır. Kadınların meslek yaşamında yükselmeleri erkek bariyerlerine takılmaktadır. Bu ve benzeri uygulamalar kadınların ayrımcılığa karşı birleşerek daha çok mücadele etmesini zorunlu kılmaktadır."
 
İsviçre Göçmen İşçiler Federasyonu tüm kadınları, işçi ve emekçileri kazanımlarını büyütmeye, hak gasplarına karşı 22 Eylül de yapılacak mitinge güçlü katılmaya çağırdı.
 
İGİF taleplerini ise şöyle sıraladı:
-Herkes için eşit sosyal, siyasal, ekonomik haklar!
-Her türlü cins ayrımcılığı ortadan kaldırılmalı, eşit işe eşit ücret yasası uygulanmalıdır!
-Sağlık hizmetleri iyileştirilmeli, herkese koşulsuz ve eşit sağlık hizmetleri sunulmalıdır.
-Sosyal haklara gasplarına son verilmelidir!
-Emeklilik yaşı düşürülmeli, emeklilik maaşı yükseltilmeli, insanca yaşam hakkı korunmalıdır.
-Çalışan kadınlar için ücretsiz kreşler açılsın!
-Kadınların mesleki olarak yükselmelerinin önündeki engeller kaldırılsın!
-Anayasal hak olan eşitlik ilkesi uygulansın, uygulamayan işyerleri yasal işleme tabi tutulsun!