27 Nisan 2024 Cumartesi

Hükümet Tunus'ta miras eşitliğini onayladı

Tunus Cumhurbaşkanı Baci Kaid es-Sibsi'nin ısrarcı olduğu kadın ve erkek arasında miras eşitliğini sağlayacak olan yasa tasarısına onay verdi.
Tunus'ta kadın-erkek miras eşitliği ve olağanüstü halin düzenlenmesi ile ilgili yasa tasarıları Kartaca Sarayı'nda görüşürüldü. Cumhurbaşkanı Baci Kaid es-Sibsi'nin ısrarcı olduğu kadın ve erkek arasında miras eşitliğini sağlayacak olan yasa tasarısına onay verilirken olağanüstü hal ile ilgili yasa tasarısının incelenip tekrar Bakanlar Kurulu'na sunulmasına karar verildi.
 
Cumhurbaşkanı ve hükümetin onay verdiği miras eşitliği yasası önümüzdeki günlerde meclise sunulacak. Yasa tasarısı İslami çevrelerden tepki toplasa da Cumhurbaşkanı Sibsi, isteyenlerin şeriata isteyenlerin anayasaya göre miras dağılımı yapabileceğini savunuyor.
 
Cumhurbaşkanı Sibsi, Tunus'ta Kadınlar Günü olarak kutlanan 13 Ağustos'a atfen Ağustos 2017'de Bireysel Özgürlükler ve Eşitlik Komitesi'ni kadın-erkek eşitliğiyle ilgili yasal düzenlemeler üzerinde çalışmakla görevlendirmişti. Komite geçtiğimiz haziran ayında Sibsi'ye 2 bölümden oluşan 233 sayfalık bir rapor sunmuştu. Raporun birinci bölümünde yer alan teklifler arasında eşcinselliğin suç olmaktan çıkarılması ve idam cezasının kaldırılması yer alıyor. İkinci bölümde ise kadın-erkek arasında miras eşitliği ve evlilikdışı ilişkilerden doğan çocuklar için eşitlik olması gerektiği vurgulanıyor.