17 Nisan 2024 Çarşamba

Honduras'ta sol iktidara yakın: Castro 20 puan farkla önde

Honduras 2012 yılındaki darbenin ardından ilk kez sol bir hükümete hazırlanıyor. Seçimlerin ilk sonuçlarına göre muhalefetin adayı Xiomara Castro yarışı 20 puanla önde götürüyor.

Orta Amerika ülkesi Honduras'ta Pazar günü genel seçimler düzenlendi. Sandıkların yaklaşık yüzde 45'i açılırken sol muhalefetin adayı Xiomara Castro rakiplerine büyük bir fark attı. Ülkenin eski Devlet Başkanı Manuel Zelaya'nın eşi Castro, yarışı yaklaşık 20 puanla önde götürmesi üzerine zafer ilanı geldi. Özgürlük ve Yeniden Kuruluş Partisi'nin (Libre) ittifak ortaklarıyla birlikte seçimleri kazanması durumunda Castro ülkenin ilk kadın devlet başkanı olarak tarihe geçecek.

HÜKÜMETİN UYUŞTURUCU DAVASI
Öte yandan Castro'nun zaferi Zelaya'nın 12 yıl önce bir darbe ile iktidardan indirilmesinin ardından solun tekrar göreve gelmesi anlamına geliyor. 2017 yılında Libre'nin desteklediği aday Salvador Nasralla seçimleri küçük bir farkla Ulusal Parti'den Juan Orlando Hernández'e kaybetmiş, seçimlerde usulsüzlük yapıldığı iddia edilmişti. Çok geçmeden ülkede uzun soluklu sokak eylemleri başlamıştı.

Hernández'in ismi ABD'deki yargı makamları tarafından uyuşturucu ticaretiyle anılmasının ardından popülerliğinde ciddi bir düşüş yaşandı. Öyle ki partisinin adayı Nasry Asfura son seçim kampanyası boyunca Hernández'den uzak durmaya gayret gösterdi. 

'REFERANDUMU DAHA SIK KULLANACAĞIZ'
Dün gece geç saatlerde ilk sonuçların gelmesiyle birlikte gazetecilere verdiği demeçte Castro, "otoriterliğe sırtımızı döndük" dedi, "Uzlaştırıcı bir hükümet, adaletin ve barışın hükümetini kuracağız" diye ekledi. Öte yandan Castro, referandumu daha sık kullanarak doğrudan demokrasiyi güçlendireceklerine dair vaatte bulundu. 

Castro'nun zafer ilan etmesine karşın 128 sandalyeli Kongre'de Ulusal Parti'nin kontrolü sağlayıp sağlayamayacağı henüz netlik kazanmış değil.