16 Kasım 2024 Cumartesi

Hevsel Koruma Platformu'ndan UNESCO'ya: Sur'u ve Hevsel'i neden korumadınız?

Hevsel Koruma Platformu, bileşenlerine Nisan ayında Sur'da incelemelerde bulunacak UNESCO heyetine sunulmak üzere Hevsel Bahçelerindeki tahribatın raporlaştırılması sürecine katılma çağrısı yaptı.

UNESCO, 4 yıl önce yaşanan çatışma ve çatışma sonrası AKP iktidarı tarafından büyük bir kısmı yıkılan Sur'da Nisan ayında incelemelerde bulunacak. Hevsel Koruma Platformu ziyarete ilişkin Eğitim Sen Diyarbakır 1 No'lu Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Hevsel Koruma Platformu Sözcüsü Vahap Işıklı, Dicle Nehri ve Hevsel Bahçelerini, birbirini besleyen ve kentin can damarı olarak tanımladı. Işıklı, "Tüccar zihniyetli politikalar sonucu kentin bu can damarının kesilmek istendiğini" söyledi. Dicle Nehrinin, nehir statüsüne alınmadığı için Kıyı Koruma Kanunundan faydalanamadığını ifade eden Işıklı, nehir kıyılarının bundan dolayı sermayenin her türlü saldırısına açık hale geldiğini kaydetti.

'HER TÜRLÜ HAK GASP EDİLDİ'
Işıklı, Hevsel Bahçelerinin UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde olması nedeniyle koruma altında olduğunu, buna rağmen "İşgal, istila ve kirletilme" durumunun devam ettiğine dikkat çekti. Işıklı, "Hevsel Bahçeleri bu yönüyle bir çivi bile çakılmaması gereken bir dünya mirasıdır. Buna rağmen özellikle merkezi iktidarın sermaye destekli politikaları dünya mirası ya da orada yaşayanların her türlü yaşam hakkı gasp edilmiş ve sermayeye devredilmiştir" ifadelerini kullandı.

Surların dibinde Dicle Nehri kıyısında yapılan Millet Bahçesi'yle doğal ortamın yok edildiğini söyleyen Işıklı, Dicle Nehrinde kurulan kum ocaklarının da nehrin ekosistemine zarar verdiğini, endemik türler ile su canlılarını yok ettiğini vurguladı.

SURLARI VE HEVSEL BAHÇELERİNİ KORUMAYAN UNESCO ELEŞTİRİLDİ
Yaşananlardan dolayı UNESCO'nun sessiz kalmasını eleştiren Işıklı, "UNESCO'ya da sorulması gereken Dünya Kültür Mirası listesine aldığı Diyarbakır'ın Surları ve Hevsel Bahçelerini neden korumamakta, bunun yanında hiçbir önlem veya gündemine dahi neden alınmamaktadır?" diye sordu. Işıklı, "Bu konuda eğer UNESCO korumayacaksa elbette tarihi, ekosistemiyle kent insanı için önem arz eden Hevsel'i yine halkı koruyacaktır, çünkü hiçbir kent ve insanı oksijeni olan bu güzelliği kaybetmeyi istemez. Son süreçte kamuoyunun da bilgisi olmak üzere Nisan ayında gelecek olan UNESCO yetkililerine Hevsel Platformu olarak bir rapor hazırlanıp görüşme talep edilecektir. Bu konuda tüm bileşenler ve Hevsel'e dair sözü olan herkesi bu çalışmayı desteklemeye dayanışmaya çağırıyoruz" diye konuştu.

RAPOR HAZIRLANMASI ÇAĞRISI
Işıklı, Hevsel Koruma Platformu bileşenlerine, Sur'da incelemelerde bulunacak UNESCO heyetine sunulmak üzere önümüzdeki günlerde hazırlayacakları raporu ve Hevsel Bahçelerinin geleceği için neler yapabileceklerine dair görüşmek üzere 28 Şubat'ta düzenleyecekleri toplantıya katılım çağrısı yaptı.