Hepsijet işçilerinin direnişi 8. gününde: Mücadelemiz sürecek
HepsiJET deposunda kadın işçilerin direnişi 8. gününde sürüyor. Direnişi ziyaret eden Esenyurt Kadın Platformu, "Bizler susmayacağız. Haklarımızı alana kadar mücadeleye devam edeceğiz" dedi.
HepsiJET Esenyurt deposunda kadın işçilerin maruz kaldığı taciz ve hak gasbına karşı başlattığı direniş 8. gününe ulaştı. Soğuk havaya rağmen direniş alanını terk etmeyen kadın işçilerle dayanışma ziyaretleri de sürüyor. Kadın işçileri Esenyurt Kadın Platformu başta olmak üzere Birleşik İşçi Hareketi (BİH), Ekmek ve Onur Derneği, Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve DİSK/Sosyal-İş dayanışma ziyaretleriyle yalnız bırakmıyor.
Kadın işçiler bugün direniş çadırını kurdu. Gün boyunca halayların ve sloganların eksik olmadığı direniş alanında, kadınlar içeride çalışan işçilere seslenerek kölelik koşullarını ve sefalet ücretini reddetmeye, örgütlü mücadeleye çağırdı.
'YILLARDIR EMEK VERDİK'
Vardiya değişiminde işçilere seslenen direnişçi Meryem Yılmaz, "Yıllardır emek verdiğimiz işyerimizde karşılaştığımız ağır hak ihlalleri, kötü çalışma koşulları ve işverenin hukuka aykırı uygulamaları karşısında sesimizi duyurmak için buradayız" ifadelerini kullandı.
Maruz kaldıkları hukuksuzlukları defalarca yetkililere bildirdiklerini ancak insan kaynakları ve yönetimin çalışanları azarladığını, görmezden geldiğini ve baskı altına alarak susturmaya çalıştığını söyleyen Yılmaz, "Haklarımızı almak ve insanca çalışma koşulları sağlanması için mücadelemizi sürdüreceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz. Arabuluculuk görüşmelerinde işverenin çözüm sunmaması nedeniyle yasal mücadelemizi başlatıyoruz" dedi.
Yılmaz, direnişin taleplerini şöyle sıraladı:
🔹"İş sağlığı ve güvenliği kuralları hiçe sayıldı, sağlıksız ve insan onuruna yakışmayan koşullarda çalışmaya zorlandık.
🔹Çalışma alanlarımız kışın aşırı soğuk, yazın ise dayanılmaz sıcak, bu durum sağlık sorunlarına yol açmaktadır.
🔹Hijyen kurallarına aykırı yemek ve tuvalet koşulları nedeniyle uyuz salgını dahi yaşanmış, ancak işveren çözüm üretmek yerine çalışanları mağdur etmeye devam etmiştir.
🔹İşyerinde taciz vakaları bildirilmesine rağmen yetkililer sessiz kalmış, çalışanlar korunmamıştır.
🔹Hastalık izni almak dahi baskıyla engellenmiş, çalışanlar tehdit edilmiştir.
🔹SGK primlerimiz eksik yatırılmış, maaşlarımızdan haksız kesintiler yapılmıştır.
🔹Fazla mesailerimiz, resmî tatillerde ve hafta sonlarında çalışmamıza rağmen ücretlerimiz ödenmemiştir."
'HERYERİ DİRENİŞ ALANINA ÇEVİRECEĞİZ'
"HepsiJET'te direnen kadın işçiler kazanacak" pankartı ve "HepsiJET işçisi yalnız değildir", "Yaşasın kadın dayanışması" sloganları, alkış ve ıslıklarla Esenyurt Kadın Platformu direniş alanına geldi. Direniş alanında alkışlar ve sloganlarla karşılanan Esenyurt Kadın Platformu kısa bir açıklama yaptı. Platforma adına söz alan Nurgül Uci, "Türkiye'de açlığın, yoksulluğun arttığı bu süreçte 4 kadının Esenyurt gibi bir bölgede, depo önünde direniş yapması kadınlar açısından çok değerli" dedi.
Her gün onlarca kadının katledildiğini, kadınların işyerlerinde cinsel saldırıya maruz kaldığını, mobbinge uğradığını kaydeden Uci, kadınların kendi hayatlarına, haklarına sahip çıktığının altını çizdi. Yaklaşan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne işaret eden Uci, şöyle devam etti: "8 Mart'la beraber kadınların sokakları işgal edeceği seslerini kısmaya çalışan devlete, kolluk güçlerine karşı tüm alanlarda seslerini yükselttiği bir süreç içindeyiz. Kadınlar olarak diyoruz ki, hiçbir yerde sesimizi kısamayacaksınız. Fabrikalarda, işyerlerinde, sokaklarda; bulunduğumuz tüm alanlarda her yeri direniş alanına çevireceğiz."