19 Nisan 2024 Cuma

HDP'li vekillerden Deniz Poyraz davasına katılım çağrısı

HDP İzmir milletvekilleri Kemalbay ve Çepni, 24 Ocak günü görülecek Deniz Poyraz davasına katılım çağrısı yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir milletvekilleri Serpil Kemalbay ve Murat Çepni, 24 Ocak günü İzmir Adliyesi'nde görülecek Deniz Poyraz davasına katılım çağrısında bulundu.

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Kemalbay ve Çepni, davanın ikinci duruşmasının 24 Ocak Pazartesi günü saat 09.00'da görüleceğini duyurdu.

KEMALBAY: DİNK KATLİAMI AYDINLATILSAYDI DENİZ YAŞIYOR OLACAKTI
Açıklamada konuşan Serpil Kemalbay, Hrant Dink'i anarak konuşmasına başladı. Dink katliamının üzerinden 15 yıl geçmesine rağmen aydınlatılmadığına dikkat çeken Kemalbay, "Deniz Poyraz davası da aynı zehirli hukuk sistemi ile karşı karşıyadır, ilk duruşmada 'bu katil neden bu kadar rahat' dedirtecek kadar pespaye bir dava sürecine tanıklık ettik" dedi.

Hrant Dink katliamının aydınlatılması durumunda Deniz Poyraz'ın yaşıyor olacağına işaret eden Kemalbay, "Biz istiyoruz ki başka Denizler ölmesin, bu siyasi cinayetin arkasında duranlar, azmettiriciler, bu kandan beslenen siyasi failler gün yüzüne çıkarılsın. Türkiye siyasetinin tekerrür eden karanlık tarafı ile bu toplum yüzleşsin. Bu Susurluk çetelerinin günümüz versiyonlarını tarihin çöplüğüne el birliği ile atalım" çağrısında bulundu.

'BEBEKLERDEN KATİL YARATAN DÜZENİ TARİHİN ÇÖPLÜĞÜNE ATALIM'
Türkiye'de derin yoksulluk, yolsuzluk, yasaklar, çürüme, yozlaşma, sömürü düzeninin kirli siyasetten kaynaklandığına işaret eden Kemalbay, "Bu kutuplaşma, düşmanlaştırma, zehirli iklime son vermeliyiz. Bebeklerden katil yaratan bu devlet düzenini, siyasi düzeni tarihin çöplüğüne atmalıyız" dedi.

Daha önceki katliamlar gibi Deniz Poyraz katliamında da etkin soruşturma yürütülmediğini vurgulayan Kemalbay, katillerin korunmasının HDP binalarına yönelik yeni katliam saldırılarının önünü açtığını söyledi. HDP Bahçelievler ilçe binasına yönelik katliam saldırısı girişimine değinen Kemalbay, "Failleri koruyan, cezasızlık politikası izleyen, partimiz HDP'yi hedef gösteren AKP-MHP faşist bloğu, devletin dehlizlerine çöreklenmiş karanlık odaklar bu saldırıların, cinayetlerin adresidir" diye vurguladı.

DENİZ POYRAZ DAVASINA KATILIM ÇAĞRISI
Kemalbay açıklama şunları söyledi: "Yıldönümü, davaları aynı haftada çakışan Hrant Dink, Dedeoğulları ailesi ve Deniz Poyraz dava süreçleri, dosyalarındaki ayrıntılar, hukuki süreçlerinin ciddiyetsiz yürütülmesi, cinayetlerin arka planındaki azmettiricilerin araştırılmaması, izlenen cezasızlık politikası; devletin, siyasi iktidarın, Türkiye'yi karanlıklara gömmek isteyen siyasi odakların bu katliamlardaki sorumluluğunu vurgulamanın önemine işaret etmektedir."

Deniz Poyraz davasının ikinci duruşmasının 24 Ocak günü saat 09.00'da İzmir Adliyesi'nde görüleceğini hatırlatan Kemalbay, "Tüm duyarlı kamuoyunu, siyasi partileri, sendikaları, baroları, kadın örgütlerini, tüm dostlarımızı gerçeklerin açığa çıkması için Deniz Poyraz davasına katılmaya çağırıyoruz" diye konuştu.

ÇEPNİ: SORUMLU SARAY VE EMRİNDEKİ İÇİŞLERİ BAKANI
HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni de, 29 Aralık'ta ilk mahkemesi görülen Deniz Poyraz katliamının 24 Ocak'ta da ikinci duruşmasının görüleceğini hatırlattı. Deniz Poyraz katliamının organize bir katliam olduğunu vurgulayan Çepni, "Katil, tetikçi şu anda tutuklu. Ancak siyasi sorumlular doğrudan saraydır. Sarayın emrindeki İçişleri Bakanlığıdır" diye konuştu.

'GERÇEK KATİLLER ORTAYA ÇIKANA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ'
Katliamın siyasi sorumlularının peşinde olduklarını söyleyen Çepni, adalet mücadelelerinin gerçek katiller ortaya çıkana kadar süreceğini vurguladı, "Bu katliam aylarca yapılan hazırlık sonucunda gerçekleştirildi. Mahkeme süreci ise avukatlarımız tarafından açığa çıkarılan tüm delillerin karartılması biçiminde sürüyor" dedi.

'KATİL SIRTINI SARAYA DAYAMIŞ'
Katilin sırtını saraya dayadığını kaydeden Çepni, "Biz, katillerden korkusuz bir biçimde hesap sorma mücadelesini yükselttiğimiz için bugün buradayız. Bu ülkede, aydınlıktan, emekten, demokrasiden yana ne varsa bizim bu tutumumuz sayesinde vardır. Bunu bir kez daha hatırlatıyoruz" diye vurguladı.

'24 OCAK'TA İZMİR ADLİYESİ'NDE BULUŞALIM'
Çepni, devletin karanlık güçlerine, bizzat devlete sırtını dayayarak güç gösterisi yapanlara da şöyle seslendi: "Bu ülkede gözaltılara, tutuklamalara her türlü saldırıya rağmen mücadeleden vazgeçmeyenlere bir kez daha dönüp baksınlar. Deniz Poyraz işte böyle birisidir. Deniz Poyraz için adalet mücadelesi yürütenler işte onlardır. Bu anlamda tüm demokrasi güçlerine, tüm İzmir halkına, adalet mücadelesi yürüten tüm halkımıza bir kez daha çağrı yapıyoruz; bugüne kadar gösterdiğimiz dayanışmayı yineleyelim ve 24 Ocak'ta İzmir Adliyesi'nde bulunalım."

Adalet mücadelesinin katliam siyasetinden beslenenlere karşı bir mücadele olduğunu söyleyen Çepni, "Bu adalet mücadelesi hala yerde yatanlarımız Hrant Dink'ler için bir mücadeledir. Bu adalet mücadelesi faşizme karşı bir mücadeledir. Gelin hep birlikte hesap sormak için İzmir Adliyesi'nde buluşalım. Deniz Poyraz'a verdiğimiz sözü yerine getirelim" çağrısında bulundu.