HDP'den iş cinayetleri ve meslek hastalıkları için Araştırma önergesi
HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, meslek hastalıkları ve iş cinayetlerinin araştırılması, gerekli önlemlerin belirlenmesi, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın bu konudaki sorumluluğunun da tespit edilmesi için Meclis Araştırması istedi.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin (İSİG) raporuna göre 2019 yılında 1736 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, iş cinayetleri ve meslek hastalıklarının önlenmesi, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın iş cinayetlerindeki sorumluluğunun araştırılması talebiyle Meclis Araştırması talep etti.
Daha fazla kar için alınmayan önlemler nedeniyle işçilerin yaşamlarını yitirdiğini ya da meslek hastalıklarına yakalandıklarını belirten Kemalbay, işçilerin kölelik ve insanlık dışı koşullarda çalıştırıldığına dikkat çekti.
Meslek hastalıkları, iş cinayetleri ve ölümlerin ilgili bakanlıklar tarafından da gizlendiğine işaret eden Kemalbay, "SGK istatistiklerinde slikosiz hastaları meslek hastası olarak yer almıyor, takibi yapılmıyor. Uluslararası sözleşmeler, iş yasası ve mevzuat uyarınca, işverenler her türlü önlemi almakla, iş kazalarını ve iş cinayetlerini önlemekle, devlet de bu önlemlerin alınıp alınmadığını denetlemekle yükümlüdür" dedi.
Kemalbay, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın 2019 yılının 4.çeyreğine kadar planlı iş teftişi yaptırmayarak yaşanan ve yaşanacak tüm iş cinayetlerinden, meslek hastalıklarından, işe bağlı ölümlerden açıkça sorumlu olduğunu söyledi. Kemalbay, "Her gün 5 içşinin yaşamını yitirmesine rağmen 17 yıldır bu konuda adım atmayan siyasi iktidar insanı, doğayı yaşamı yok etme pahasına sınırsızca sömüren kapitalist birikim rejiminin tüm günahlarını üstlenmektedir" diye vurguladı.
İşsizlik nedeniyle işçilerin sömürüye "hayır" diyemediğini söyleyen Kemalbay, işçi sağlığı ve işçi güvenliği tedbirlerini sadece bir maliyet unsuru olarak gören patronların, yaşam hakkının kutsallığını pervasızca çiğnediğini ifade etti.
Kemalbay, Meclis'in şu başlıklarda araştırma yapmasını talep etti:
■ Ucuz, güvencesiz, esnek emek rejimine dayalı sistemin sorgulanarak, her yıl şeffaf bir şekilde iş cinayetlerinin, iş kazalarının, meslek hastalıklarının gerçek istatistiklerinin kamuoyu ile paylaşılmasının sağlanması;
■ Çalışanların yasalara, uluslararası sözleşme ve mevzuatlara uygun ve sağlıklı güvenli, insani çalışma koşullarına kavuşturulması için acil önlem alınması, mevzuatın çalışanlardan yana düzenlenmesi, kadın ve LGBT+çalışanların özgün işçi sağlığı iş güvenliği sorunlarına ve çözüm perspektifine literatürde, mevzuatta ve uygulamada yer açılması, işçilerin taleplerinin dinlemesi, karar süreçlerine katılımlarının önünün açılması, iş yerlerinde İSİG Kurullarının neden işletilemediğinin araştırılması;
■ Bakanlıkça 2018 Aralık ayında planlanması gereken 2019 Genel Çalışma Planı’ Programlı iş teftişinin neden Eylül 2019’a sarkıtıldığının araştırılması, bu uygulamanın 2019 iş cinayetlerini ne ölçüde etkilediğinin tespit edilmesi;
■ Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 2019 yılı içerisinde iş cinayetleri, iş kazalarında ve meslek hastalıklarının önlenmesi konusunda görev ve hizmet kusurunun bulunup bulunmadığının araştırılması gerekmektedir."