23 Nisan 2024 Salı

HDP ve HDK'den sınırlarda işkenceyi durdurun çağrısı

HDP ve HDK, insan kaçakçılarının İran sınırında mültecilere işkence yapması ve ailelerinden fidye istemesine ilişkin ortak açıklama yaptı. Türkiye ve Avrupa ülkelerinin mültecileri ölüme sürükleyen politikalarına tepki gösterilen açıklamada, iltica hakkının tanınması gerektiği vurgulandı.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Göç ve Mülteciler Meclisi ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Göç ve Mülteci Komisyonu, İran sınırında insan kaçakçılarının mültecilere işkence yapması ve ailelerinden fidye istemesine ilişkin ortak açıklama yaptı.

Türkiye'nin sınır bölgeleri ve geri gönderme merkezlerinde mültecilere yönelik işkence, ayrımcılık, yaralanma, ölüm haberleri alındığı belirtilen açıklamada, sınır bölgelerinin, devletler ve Avrupa Birliği tarafından güvenlikleştirilmesinin, Türkiye-Yunanistan ve Türkiye-İran sınırlarında insan kaçakçıları ve insan ticareti yapan çeteler için uygun koşulları sağladığı kaydedildi.

'KAÇAKÇILARIN SUÇLARINA GÖZ YUMULUYOR'
Mültecilerin, Türkiye'nin mülteci statüsünü tanımaması ve ileri itme politikaları yüzünden Ege Denizi, Meriç Nehri ve Van Gölü'nde boğularak, İpsala ve Van'da ise donarak yaşamlarını yitirdiği hatırlatılan açıklamada, "Van sınırında yapılan araştırmaların raporları ve yerel halkın gözlemleri, insan kaçakçılarının uluslararası ağlara sahip olduğunu, hem İran tarafındaki sınır bölgesinde hem de Türkiye tarafında devlet görevlilerinin kaçakçıların suçlarına göz yumduğu veya onlarla işbirliği yaptıklarını göstermiştir. Kaçakçı çetelerin faili, sorumlusu veya sebebi olduğu ölümler, kadın ve kız çocuklarına yönelik cinsel şiddet suçları başta Van sınırı olmak üzere Edirne ve diğer bölgelerde ayyuka çıkmıştır" denildi.

'ERDOĞAN VE SAVAŞ KIŞKIRTICILARI SORUMLU'
Başta Erdoğan ve İçişleri Bakanlığı olmak üzere savaş kışkırtıcılığı, yeni işgal hazırlıkları yapan tüm iktidarlar ve emperyalist güçlerin mültecilerin sınırlarda yaşadıkları zulümden sorumlu olduğu vurgulanan açıklamada, "Göçü yaratan, göçün sebeplerini oluşturan veya buna ortak olan emperyalist güçlerin iltica hukukunu tanımamaları ve iltica prosedürlerini uygulamamaları, geri göndermeme ilkesini ihlal etmeleri mültecilerin hayatlarına mal olmaktadır. Daha da geç olmadan bu yanlıştan dönülmeli, sınırlarda işkence durdurulmalı, insan kaçakçıları hak ettikleri cezayı almalıdır" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, mülteciler devletlerin ve onların güvenlik adı altındaki pazarlıklarının sebep olduğu zulüm politikalarına terk edilemeyeceğine dikkat çekildi, "İnsanların yaşamlarını risk altında bırakacak politika ve uygulamalardan vazgeçilmelidir. Şiddet, sömürü ve ırkçılık üreten sınır rejimlerine karşı birlikte mücadele edilmeli, savaş, çatışma ve siyasi baskı sebebiyle hareket edenlerin haklarına erişimleri sağlanmalıdır" çağrısında bulunuldu.