20 Mayıs 2024 Pazartesi

HDP, politik tutsak Yılmaz'ın durumunu Meclise taşıdı

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, Elazığ Hapishanesi'nde tek kişilik hücrede tutulan ve kıyafet, iletişim dahil tüm hakları keyfi bir şekilde gasp edilen politik tutsak İsmail Yılmaz'ın durumunu Adalet Bakanı Gül'e sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni, Elazığ 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Hapishanesi'nde kalan İsmail Yılmaz'ın maruz kaldığı işkence, keyfi uygulama ve dayatmaları Meclis gündemine taşıdı.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün yanıtlaması talebiyle soru önergesi veren Çepni, 2017 yılından beri Elazığ 2 No'lu Yüksek Güvenlikli Hapishanesi'nde kalan siyasi tutsak Yılmaz'ın, hapishanede dayatılan "terör suçlusu" yazılı yaka kartını takmayı reddettiği için 2 yıldır açık görüş, telefon görüşü ve kargo alımı gibi haklarını kullanamadığını hatırlattı. Yılmaz'ın mektuplarının da geç iletilerek hakkının fiili olarak engellendiği kaydedildi. 

Ağırlaştırılmış müebbet hapis hükümlüsü olan Yılmaz'ın ilk günden beri tek kişilik hücrede tutulduğunu belirten Çepni, "Cezasının infazı için tutuklandığı dönemde bulunmayan 'terör kimliği' uygulaması daha sonra hiçbir hukuki dayanağı olmamasına rağmen hapishane yönetiminin keyfiyle başlamış ve kabul etmeyen mahpusların haklarının engellenmesinde gerekçe gösterilmiştir."

Yılmaz'ın 2 yıldır sadece bir defa mahkemede dolayısıyla gittiği Mardin Hapishanesi'nde ailesiyle görüşebildiğini ifade eden Çepni, Yılmaz'ın görüş yapamadığı ve kargo hakkı alamadığı için kıyafet gibi temel ihtiyaçlarının dahi karşılanmadığını söyledi. 

Yılmaz'ın, hastane ve revire gidişi engellenerek sağlık hakkının da gasp edildiğini ifade eden Çepni, "İsmail Yılmaz'ın spor salonu gibi geniş alanlarda görülen duruşmalarında bile 'içeride yer yok' şeklinde sebepler sunularak ailesi mahkeme salonuna alınmamış, ailesiyle mahkemede birbirlerini görmesi dahi engellenmiştir. 

Hücrede tek başına kalmasına rağmen 'ayakta sayım' uygulamasının dayatıldığı İsmail Yılmaz, uygulamayı reddettiği için disiplin cezası almıştır."

Ailesi İstanbul'da yaşadığı ve annesinin sağlık sorunları nedeniyle defalarca yaptığı sevk başvurusunun da reddedildiğini anımsatan Çepni, tutsakların ikametgah adreslerinden uzak yerlere sevk edilmesinin hak ihlali olduğuna dair AİHM kararın olduğunu kaydetti. 

Elazığ Hapishanesi'nin hak ihlalleriyle sürekli gündeme geldiğine dikkat çeken HDP Milletvekili Çepni, şunları kaydetti: "Hasta tutsaklara kelepçeli tedavi şart koşulmakta, dışardan dergi, kitap, gazete alımı engellenmektedir. Aramalar tutsakları sindirme yöntemi olarak kullanılmaktadır. Daha önce tutsaklara verilen mektuplar hapishanenin görülmüştür mührü olmasına rağmen aramalarda geri alınmaktadır. Aramalar sırasında sıkça fiziksel şiddete maruz kalan tutsaklar sık sık can güvenliklerinin olmadığını dile getirmektedirler. Aramalar için hapishanede özel bir birim bile oluşturulduğu iddia edilmektedir. Yapılan suç duyurularına ise yanıt alınamamaktadır."

Çepni Adalet Bakanı Gül'ün şu soruları yanıtlamasını istedi:

"-Elazığ 2 No'lu Yüksek Güvenlikli Hapishanesi'ndeki hak ihlallerinden Bakanlığınızın haberi var mıdır? Bu ihlallere karşı hapishane yönetimine herhangi bir yasal yaptırım uygulanmış mıdır? Uygulanmadıysa neden uygulanmamıştır?

-Bakanlığınız ne sıklıkla hapishane denetimi yapmaktadır? Elazığ 2 No'lu Yüksek Güvenlikli Hapishanesi en son ne zaman denetlenmiştir?

-Siyasi tutsaklara yaka kartı dayatmasının sebebi nedir? Kaç hapishanede yaka kartı uygulaması vardır? Kaç mahkum yaka kartı takmayı kabul etmediği için hak ihlaline maruz kalmıştır?

-Hukuksal bir dayanağı olmamasına rağmen hapishane yönetimi tutsaklara yaka kartı takmayı dayatarak suç işlemiş sayılmıyor mu? Yaka kartı uygulamasının hapishanenin keyfiyetine bırakılmasının sebebi nedir?

-Tutsakların suç duyurularına yanıt verilmemesinin sebebi nedir?

-Hapishanelerdeki hak ihlalleri önlemek için Bakanlığınız ne gibi çalışmalar yapmaktadır?

-Bugüne kadar kaç hapishane yönetimine keyfi uygulamaları ve hak ihlalleri sebebiyle cezai işlem yapılmıştır?

-AİHM kararından sonra tutsakların ikametgah adreslerinden uzak yerlere sevk edilmemesiyle ilgili gerekli düzenlemeler yapılmış mıdır? Kararın uygulanması Bakanlığınızca denetleniyor mu?"