23 Aralık 2024 Pazartesi

HDP: İşçiler için derhal gerekli tedbirleri almalıdır

"Evde kal" çağrılarına rağmen çalışmak zorunda kalan işçi ve emekçiler için gerekli tedbirlerin alınmasını isteyen HDP, "İşçilerin işten çıkarılmalar yasaklanarak, ücretli izne ayrılmaları sağlanmalıdır" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Emekten Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse, "evde kal" çağrılarına rağmen çalışmak zorunda kalan işçi ve emekçiler için gerekli tedbirlerin alınmasını istedi.

Yazılı açıklama yapan Köse, "Kimi değerlendirme ve iddialara göre Covid-19 salgını Dünya ve Türkiye'yi sarsıyor. Özelleştirilen, ticarileştirilen, sermaye için yeni bir değerlenme alanına çevrilen ve kaynak aktarılmayan sağlık sistemi; salgının ilerlediği ülkelerde hasta ve vaka yükü altında çöküyor. Kurtarılacak veya ölüme terk edilecek hasta ayrımı yapmaya zorlanıyor" dedi.

AKP iktidarının bu süreçte yananan bir dizi ihlalin sorumlusu olduğunu, salgına karşı olumlu dünya deneyimlerini dikkate alan belirgin bir stratejiden yoksun olduğunu vurgulayan Köse, "Hatta adı konmamış bir biçimde İngiltere'de Boris Johnson'un sonrasında geri çark edilen 'sürü bağışıklığı' stratejisine yatmış gözükmektedir. İktidar 'Herkes kendi OHAL'ini uygulasın' yaklaşımıyla sorumluluğu halka ve bireylere yüklemektedir" diye kaydetti.

İŞÇİ VE EMEKÇİLER TEDBİRLERDEN AZADE EDİLMİŞTİR
"Çok açıktır ki Türkiye, İtalya ve İspanya olma hatta daha beteriyle karşılaşma yolundadır. Gidişat böyle devam ederse felaket kapıdadır" diyen Köse, salgına karşı 'evde kalmak, azami izolasyon, asgari sosyal temas' gibi önerilerin yapıldığını, ancak işçi ve emekçilerin bu tedbirlerden azade edildiğinin altını çizdi.

Açıklamada, "Bu tedbirler açıktır ki işçi sınıfını ve çalışanları kapsayacak biçimde tüm ülke ve toplum sathında uygulanmadığı müddetçe sahici önlemler olmayacaktır. İktidar ve sermaye ortaklığıyla, ihtiyaç olmayan sektörlerde çalıştırma, iş yerlerinde yeterli önlemlerin alınmaması, işçilerde var olan virüs vakalarının saklanması, işten atmaların devam etmesi, 20 yaş altının sokağa çıkmasının yasaklanmasın da bile 18-20 yaş arası işçi gençlerin kapsam dışında bırakılması, ücretsiz izne çıkarma gibi yaklaşımların tamamı sermaye fırsatçılığıdır. Bu fırsatçılık gerçek anlamda yangına körükle gitmek demektir" diye belirtildi.

İnşaat ve tekstil işkollarında salgının hızla yayıldığına dikkat çekilen açıklamada, "İnşaat sektöründe çalışan firmalar ve müteahhitler virüs testi pozitif çıkan ve vakayla aynı koğuşta kalan işçileri derhal işten çıkarmaktadır. Şantiyelerde yaşayan bu işçiler karantina ve barınma olanaklarından mahrum bırakılarak sokaklara atılmaktadır" denildi.

Açıklamada, ücretli izne gönderilmeyen inşaat işçileri için acil olarak alınması gereken önlemler şöyle sıralandı:

Virüs testi pozitif çıkan ve aynı şantiyede çalışan işçiler için çalıştığı ilde 'karantina merkezleri' oluşturulmalı ve 14 gün süresi uygulanmalıdır.
Karantina süresi doldurulduktan sonra, illere giriş çıkış yasağı göz önüne alınarak, evlerine götürülmeleri için kamu tarafından gerekli izinler alınmalı ve tahliyeleri gerçekleştirilmelidir.
İşçilerin işten çıkarılmalar yasaklanarak, ücretli izne ayrılmaları sağlanmalıdır.
Sağlık, gıda, hijyen, lojistik gibi zorunlu sektörler dışında kalan bütün sektörlerde üretime derhal ara verilmelidir.