17 Mayıs 2024 Cuma

HDP: Engelli kadınlar çoklu ayrımcılıkla karşı karşıya

HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir, engelli kadınların çoklu ayrımcılıkla karşı karşıya kaldığını belirterek, Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.

Engelli kadınların sosyal ve ekonomik alanda yaşadıkları tüm sorunların, karşı karşıya kaldıkları dışlanma mekanizmalarının araştırılması ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi için dünyanın çeşitli yerlerinde hayata geçirilmiş sonuç alıcı sosyal politika önlemlerinin incelenmesi ve engelliler açısından toplumsal cinsiyete duyarlı bir yasal mevzuatın geliştirilmesi amacıyla Anayasanın 98'inci, İçtüzüğün 104 ve 105'inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması için gereğini arz ederim.                         

HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir, Engelliler Haftası dolayısıyla engelli kadınların sosyal ve ekonomik alanda yaşadıkları sorunları ve çözüm önerilerine duyarlı bir yasal mevzuatın geliştirilmesi amacıyla Meclis araştırması istedi.

Taşdemir, araştırma önğrgesinde, engelli kadınların çoklu ayrımcılıkla karşı karşıya olduğuna dikkat çekti. Taşdemir, "Engelli kadınların birçoğu yaşamları boyunca şiddet, işkence ve istismara maruz kalmakta; eğitim, istihdam, sağlık gibi en temel insan haklarından yeterince yararlanamamaktadır. Engelli kadınların erişiminde en fazla zorlandıkları alanlardan biri eğitimdir. Eğitim çağına gelen birçok engelli kadın ya hiç eğitim alamamakta ya da asgari bir seviyede öğrenim gördükten sonra tekrar eve dönmektedir. Bu durum hem cinsiyete hem engelliliğe dayalı ayrımcılığın birleşimi olarak engelli kadın ve kız çocuklarının düşük okuryazarlık ve okula gitme oranıyla sonuçlanmaktadır" dedi. 

Araştırma önergesinde işsizlik, ev içinde ve dışında şiddet ve istismar sorunlarıyla karşı karşıya kalan kadınların ekonomik statü anlamında da hayatını kimseye bağlı olmadan sürdürebilmelerinin neredeyse imkansız olduğuna dikkat çekildi. 

Araştırma Komisyonu kurulması için şu öneriler sunuldu: 

"Türkiye'de engelli kadınlara yönelik şiddetin ortadan kaldırılması ve topluma eşit ve tam katılımlarının önündeki engellerin kaldırılması için eğitim, istihdam, ulaşım, rehabilitasyon, sosyal hizmetler ve sosyal yardımlar gibi alanlarda erişilebilir sosyal politika uygulamalarının hayata geçirilmesi elzemdir. Ayrıca Türkiye'nin imzacısı olduğu BM Engelli Hakları Sözleşmesi'nin 'Taraf devletler engelli kadınlar ile kız çocuklarının çok yönlü ayrımcılığa maruz kalmakta olduğunu kabul eder ve bu bakımdan onların tüm insan hak ve temel özgürlüklerinden tam ve eşit koşullarda yararlanmalarını sağlamaya yönelik tedbirleri alır' diyen 6. Maddesi bağlamında da hukuki bir zorunluluktur.

Bu bağlamda; engelli kadınların sosyal ve ekonomik alanda karşı karşıya kaldıkları dışlanma mekanizmalarının derinlemesine araştırılması, bu uygulamaların sonlandırılması için dünyanın çeşitli yerlerinde hayata geçirilmiş sosyal politika örneklerinin incelenmesi ve engelliler açısından toplumsal cinsiyete duyarlı bir yasal mevzuatın geliştirilmesi amacıyla TBMM bünyesinde acilen bir Araştırma Komisyonu kurulması gerekmektedir."