2 Mayıs 2024 Perşembe

HDP ekonomik kriz için Meclis araştırması istedi

HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, ekonomik krizin neden ve sonuçlarının tespit edilerek çözüm yollarının bulunması için Meclis'te araştırma açılmasını istedi.
HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, ekonomik kriz ile ilgili araştırma önergesi verdi.
 
Ekonomik krizin en fazla hissedildiği alanın "hayat pahalılığı" olduğuna dikkat çeken Kurtulan, "TÜİK, 2019 yılı Ocak ayı enflasyon rakamlarına göre TÜFE, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20,35 olarak gerçekleşti. Hem aylık hem de yıllık olarak en yüksek artış ise gıda ve alkolsüz içecekler grubunda oldu. Gıda ve alkolsüz içecekler grubundaki yıllık artış yüzde 30,97 rakamını buldu. Tarımsal üretimi ile kendi kendine yetebilen hatta ihraç edebilen bir ülke konumundan, halk bırakalım üretim yapmayı tüketemez hale geldi" dedi.
 
Asgari ücrete yapılan zammın enflasyon karşısında hızla eridiğine dikkat çeken Kurtulan, işsiz sayısının da arttığını kaydetti.
 
Araştırma önergesinde işsizliğe ilişkin şu veriler yer aldı: "TÜİK’e göre işsiz sayısı 2018 yılı Ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 501 bin kişi artarak 3 milyon 788 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 1,3 puanlık artış ile %11,6 seviyesine yükselmiştir. Ekonomik kriz kendini emek alanında da oldukça yakıcı bir şekilde göstermektedir. DiSK-AR’ın raporuna göre geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 18,3 olmuştur."
 
HDP Grup Başkanvekili Kurtulan, ekonomik kriz ile ilgili bir Meclis araştırması açılmasını istedi.