4 Mayıs 2024 Cumartesi

HDK Berlin Brandenburg'un 3. Genel Kurulu yapıldı

3. Genel Kurulu'nu toplayan HDK Berlin Brandenburg, Leyla Güven'in öncülüğünde tecride karşı devam eden açlık grevi eylemcilerine ve AKP/Saray rejiminin zulmüne karşı direnenlere ithaf edildi. Genel Kurul'da Rezan Aksoy ve Seher Yeter eş sözcü olarak seçildiler.
HDK Berlin Brandenburg'un 3. Genel Kurulu, Berlin Pallast Toplantı Salonunda gençekleştirildi. Açılış ve saygı duruşundan sonra divan seçimi yapıldı.
 
Gündemlerin oylanmasının ardından Halkların Demokratik Kongresi-Avrupa (HDK-A) önceki dönem Eş Sözcüsü Demir Çelik, Türkiye, Kürdistan ve Ortadoğu'daki siyasal gelişmeler ve HDK-A'daki gelişmelere dair bir konuşma yaptı. Çelik, HDK Berlin Brandenburg'un faaliyetleriyle HDK-A çalışmalarına önemli katkılar sunduğunu belirtti ve teşekkür etti. HDK-A'yı olması gereken düzeye getiremediklerini belirten Çelik, bu konuda özeleştiri verdiklerini, Öcalan üzerindeki tecride karşı Leyla Güven'in 88. günde ve hapishanelerde, Hewler'de, Strasbourg ve diğer yerlerde süren açlık grevinin yeterince sahiplenilmediğini belirtti. Çelik, özgür yaşama, sosyalizm fikrine karşı yapılmak istenen soykırıma karşı direnişin büyütülmesi gerektiğini ifade etti.
 
Genel Kurula katılan konuklar arasında yer alan Berlin Cemevi Başkanı Numan Emre, Berlin Cemevi İkinci Başkanı Yemliha Koç, Dersim Cemaati Başkanı Müslüm Karataş, Varto eski Belediye Başkanı Hüseyin Güneş, Die Linke Berlin Milletvekili Hakan Taş, TBB Berlin Brandenburg Sözcüsü Safter Çınar, Demokratik Toplum Kongresi Divan üyesi Hüseyin Yılmaz, Kurdische Gemeinde Berlin Brandenburg'dan Rıza Baran ve Kürdistan Komünist Partisi'nden Hüseyin Taşan'da söz alarak kongreyi selamladılar.
 
AvEG-Kon Eşbaşkanı ve HDK-YİK üyesi Baki Selçuk kongreyi selamladıktan sonra HDK-YİK çalışmaları hakkında bilgilendirmede bulundu. Selçuk, HDK-A'nın meclisleri ve faaliyetleriyle var olacağını, yeniden inşa çalışmasını güçlendirecek olanın da meclislerin faaliyetleri olacağını belirterek, Berlin'deki potansiyelin harekete geçirilmesinde HDK Berlin Brandenburg'un önemli rol oynayabileceğini belirtti.
 
Genel Kurul'a sunulan faaliyet raporu üzerine birçok delege söz alarak tamamlayıcı konuşmalar yaptılar ve HDK Berlin Brandenburg'un daha fazlasını yapabilecek kapasitede olduğunu belirttiler. Leyla Güven'in öncülüğünde tecride karşı devam eden açlık grevi eylemcilerine ve AKP/Saray rejiminin zulmüne direnenlere ithaf edilen Genel Kurul'da bu direnişin önemi sıklıkla vurgulandı ve faşist uygulamalara karşı bir arada durmak gerektiği kaydedildi.
HDK Berlin Brandenburg'un içinden geçtiğimiz süreçte yapması gerekenler üzerine yapılan kapsamlı tartışmaların ardından tüzük değişiklik önergeleri görüşüldü ve HDK Berlin Brandenburg'un işleyişini kolaylaştıracak değişiklikler tüzük değişikliklerinin yanı sıra, kadın özgürlük mücadelesine dair de değişiklik oybirliğiyle kabul edildi.
 
Yeni meclisin oluşturulmasının ardından, Rezan Aksoy ve Seher Yeter'in oy birliğiyle HDK Berlin Brandenburg'un yeni dönemdeki eş sözcüleri oldu.