13 Mayıs 2024 Pazartesi

HDK-Avrupa 'yeniden yapılanma' kararı aldı

HDK-A 1. Olağan Kongresi'nde KCDK-E'nin HDK Avrupa'yla bileşen hukukunu dondurduğu açıklaması ve kongreye katılmamasıyla "Olağanüstü" kongreye dönüşen buluşma demokrasi güçlerinin birleşik mücadelesinde ısrar anlayışıyla "Yeniden yapılanma" kararı aldı.
Halkların Demokratik Kongresi-Avrupa (HDK-A) 1. Olağan Kongresi, Almanya'nın Frankfurt kentinde düzenlendi. KCDK-E'nin HDK Avrupa'yla bileşen hukukunu dondurduğu açıklaması ve kongreye katılmamasıyla "Olağanüstü" kongreye dönüşen buluşma demokrasi güçlerinin birleşik mücadelesinde ısrar anlayışıyla "Yeniden yapılanma" kararı aldı.
 
Avrupa'nın pek çok ülkesinden 198 delegenin katıldığı Kongre 1-2 Aralık 2018'de Almanya'nın Frankfurt kentinde toplandı. Sonuç metninde iki yıllık kuruluş sürecinin değerlendirilmesi yapılan Kongre'de HDK-A'nın kurucu bileşenlerinden olan ve Kürt halkının Avrupa'daki demokratik temsilcisi KCDK-E'nin HDK-A'yla ilişkisini dondurmasının yapısal bir sorun olduğu tespit edildi.
 
KCDK-E HDK AVRUPAYLA İLİŞKİLERİNİ DONDURDU
 
Bir süredir devam ettiği bilinen HDK-A'nın yeniden yapılanma tartışmaları çerçevesinde KCDK-E kongre öncesinde bir metin yayınlayarak yeniden yapılanmaya ilişkin yaklaşımları üzerinden bir konsensüs sağlanamadığı için bileşen hukukunu dondurduğunu ve kongreye katılmayacağını açıklamıştı.
 
HDK-A kamuoyuna yaptığı yazılan açıklamada şu ifadelere yer verdi:
 
"1- HDK-A'ya stratejik yaklaştığımızı. Ancak sürecin hassasiyetine binaen dönemsel ve taktiksel ittifak ve eylem birliklerine açık olunması gerektiği;
 
"2- Faşizmin topyekün saldırısı altında Kürt soykırımı riskinin devam ettiği bu süreçte topyekün mücadelenin esas olduğu bu süreçte Genel Meclis ile Ülke Meclisleri esas alınmalıdır. Nitelikli ülke Meclis örgütlenmesi yanında sadece Almanya ve Fransa'da sınırlı sayıda yerel meclisin yeterli olacağı, çoğu kağıt üzerinde olan kent meclislerinin ise feshedilmesi önerilerimizde konsensüs sağlanamamıştır.
 
"Bu iki temel önerimizde konsensüs sağlanamadığından hareketle KCDK-E olarak 1-2 Aralık Kongre'sine katılmayacağız. Yeni dönem de HDK-A çalışmaları içinde olamayacağımızı, yeni bir kararlaşma anına kadar bileşen hukukumuzu dondurduğumuzu bilgilerinize sunarız."
 
YENİDEN İNŞA KOORDİNASYONU SEÇİLDİ
 
Kongrede seçilen "Yeniden İnşa Koordinasyonu", Kongreye ilişkin yayınladığı sonuç metninde "KCDK-E'nin kurucularından olduğu Kongreye katılıp görüşlerini, eleştirilerini doğrudan paylaşmak yerine üyelik hukukunu dondurma kararını bir eksiklik olarak tespit ettiklerini ancak KCDK-E'nin dikkat çektiği meseleleri en ince ayrıntısına kadar tartışıp çözüm yolları aramayı halklarımıza karşı sorumluluk olarak gördüğünü" vurguladı.
 
Avrupa Meclis ve yürütmesinin seçilmediği kongrede, yeniden yapılanma sürecini koordine etmek üzere 7 kişilik "Yeniden İnşa Koordinasyonu" (YİK) seçildi. Tuncay Yılmaz, Aynur Karakaya, Baki Selçuk, FüsUn Erdoğan, Kemal Bilget, Şengül Yalçın ve Birtekin İnce'den oluşan YİK, önümüzdeki süreçte kararı hayata geçirmek üzere kurucu bileşenler, kuruluş sürecinde dışında kalanlar, süreç içerisinde uzak düşenlerle yeniden bir dizi görüşme yaparak gerekli olgunlaşma sağlandığında "Olağanüstü Kongre"yi toplayacak. Bu süreçte yerel meclislerin devam edip etmeyeceğine ise kendileri karar verecek.