26 Nisan 2024 Cuma

Hazırlık Komisyonu jet hızıyla toplantıya çağrıldı

Aydeniz'in dokunulmazlığının kaldırılması için 5 fezlekenin tartışıldığı Karma Komisyon'un belirlediği Hazırlık Komisyonu, bir aylık süresi olmasına rağmen jet hızıyla aynı gün toplantıya çağrıldı. 

Meclis Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden oluşan Karma Komisyon, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz'in 5 fezlekeden dokunulmazlığının kaldırılması için toplandı. Komisyona Anayasa Komisyonu Başkanı AKP'li Yusuf Beyazıt başkanlık yaptı.

Komisyona HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Adalet Komisyonu üyeleri Mehmet Rüştü Tiryaki, Züleyha Gülüm ve Abdullah Koç ile milletvekilleri Erdal Aydemir ve Pero Dündar katıldı. Komisyona MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül de katıldı.

Yapılan görüşmelerde HDP milletvekilleri her bir fezleke için ayrı bir komisyon oluşturulması ve her fezlekeye dair ayrı rapor hazırlanması gerektiğini ifade etti. HDP'nin talebi komisyonca reddedildi.

Komisyonda fezlekelerin incelenmesi ve rapor hazırlanması için "Hazırlık Komisyonu" oluşturulmasına karar verildi. Karma Komisyon'da oluşturulan Hazırlık Komisyonu'na HDP milletvekili Abdullah Koç, CHP milletvekili Rafet Zeybek ve AKP milletvekilleri Ali Özkaya, Emine Zeybek ve Orhan Kırcalı seçildi.

Komisyonun 5 ayrı fezlekeye dair raporu hazırlaması için bir aylık süresi bulunuyor. Bu süre içerisinde DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz de savunmasını sözlü ya da yazılı olarak, komisyona gönderebilecek. Komisyonun dokunulmazlığın kaldırılması yönünde rapor hazırlaması ardından Karma Komisyon'da Saliha bir kez daha savunma yapma hakkına sahip olacak. Karma Komisyon'da da dokunulmazlığın kaldırılması yönünde karar çıkarsa, Saliha'nın dokunulmazlığının kaldırılmasına dair görüşmeler Genel Kurul'da devam edecek. Saliha, hem komisyon hem de Genel Kurul'da savunma yapabilecek.

Ancak bir aylık süresi olan Hazırlık Komisyonu Anayasa Komisyonu Başkanı AKP'li Yusuf Beyazıt tarafından 18.00'da toplantıya çağrıldı. Yapılacak toplantıda komisyonda görev dağılımı yapılacak.