19 Nisan 2024 Cuma

Hayvan katliamlarını durdurun çağrısı

Hayvan hakları savunucuları İzmir ve İstanbul'da bir araya gelerek Konya Belediyesi'ne bağlı hayvan barınağında yaşanan katliama tepki gösterdi. Hak savunucuları, bu katliamın münferit olmadığını vurgulayarak, tüm canlıların yaşam hakkını savunmaya devam edeceklerinin altını çizdi.

AKP'li Konya Büyükşehir Belediyesi'ne ait hayvan barınağında yaşanan katliama İzmir ve İstanbul'da tepki gösterildi.

Hayvan Hakları Federasyonu'nun (HAYTAP) çağrısıyla İzmir'de Konak YKM önünde toplanan hayvanseverler, "Bu vahşete son", "Hayvanlara şiddete hayır" ve "Onların da yaşamaya hakkı var" yazılı dövizler taşıdı.

Hayvanseverler adına açıklama yapan avukat Senem Demirel Acar, hayvanları kanuna aykırı olarak toplayıp katleden Konya Büyükşehir Belediyesi'nin hayvan hakları konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından "örnek" gösterildiğini hatırlattı. 

"Bu ne ilkti, ne de bu zihniyetle devam edildiği sürece son olacak. Biz artık bu zihniyetin son bulmasını, sokak hayvanı sorununun değil, sokak hayvanlarının sorunlarının çözülmesini istiyoruz" diyen Acar, hayvanları bakımevlerine hapsetmenin çözüm olmadığını, tüm Türkiye'de kısırlaştırma seferberliğine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

"Ne yazık ki görevini yapmayan yerel yönetimlerin vebalini yine zavallı masum hayvanlar çekti" diyen Acar, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı'nın "olayın münferit olduğu" yönündeki açıklamasına da tepki gösterdi. Bütün delillerin bu katliamın o bakımevi için sıradan bir olay olduğuna işaret ettiğini söyleyen Acar, şöyle devam etti: "Kim bilir kaç can bu şekilde işkence ile katledilip yok edilmiştir. Kulağı küpeli sağlıklı köpeklerin bakımevinde ne işi var? 5199 sayılı yasa gereği, kısırlaştırılıp aşılanan hayvanlar bulundukları ortama geri bırakılır. Kulağı küpeli köpeklerin bakımevinizde neden tutulduğunu nasıl açıklayacaksınız? Açıklayamayacaksınız, çünkü suçlusunuz. Sadece videoya yansıyan 2 kişi değil, o zavallı hayvanların bu vahşeti yaşamasına sebep olan, buna göz yuman, gerekli denetimi yapmayarak izin veren her kim varsa, bunun hesabını verecek."

Eylem boyunca, "Vahşete hayır" ve "Sessizliğe hayır" sloganları atıldı.

İSTANBUL'DA POLİS ABLUKASI ALTINDA EYLEM
Hayvan hakları savunucularının İstanbul'da Kadıköy rıhtımda yapmak istediği eylem, kadınların 25 Kasım eyleminin yasaklanması bahane edilerek engellenmeye çalışıldı. Polis engeline "Hayvanları değil katilleri yakala" ve "Hayvanlara dokunan eller kırılsın" sloganlarıyla tepki gösteren hayvan hakları savunucularını polis abluka altına aldı. Açıklama polis ablukası altında gerçekleştirildi.

"Hükümet istifa", "Konya'da katliama 'dur' diyoruz", "Barınaklar iyileştirilsin" yazılı dövizler taşıyan hak savunucuları adına Recep Uçar konuştu. Uçar, "Her gün kapalı kapılar ardında hayvanlara işkence edildiğini biliyor, görüyoruz. Konya'daki elim olay da hayvanlara yönelik işkenceyi gözler önüne sermiştir" ifadelerini kullandı.

Barınak işletmelerinde iyileştirme çabalarının elzem olduğunu vurgulayan Uçar, "Barınakların kuruluş amacına uygun hizmet vermesini sağlamak için ilgili kuruluşlar ve gönüllüler ile işbirliği içinde denetim sisteminin kurulması ve kamera sistemleri ile izlenmesinin sağlanması gerekmektedir. Yaşam hakkı için sonuna kadar çalışacağız" dedi.

Eylem alkışlar ve sloganlarla son buldu.