28 Mart 2024 Perşembe

Hasta tutsak Bülent Mengeş'in durumu giderek ağırlaşıyor

Kırklareli E Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutulan hasta tutsak Bülent Mengeş'in ailesi, Mengeş'in psikolojik rahatsızlıklarının giderek ağırlaştığını ifade ederek, yetkililere serbest bırakılması çağrısı yaptı.

Kırklareli E Tipi Kapalı Hapishanesi'nde kalan ağır hasta tutsak Bülent Mengeş'in annesi Hacer Tayfur, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul şubesinde düzenlediği basın açıklamasıyla oğlunun serbest bırakılarak tedavisinin devam etmesi çağrısı yaptı. İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu üyesi avukat Davut Aslan'ın da katıldığı basın açıklamasında, ilk sözü Aslan aldı.

Bülent Mengeş'in adli bir suçtan ötürü 2015 yılından beri tutuklu olduğunu kaydeden Aslan, Mengeş'in tutuklanmadan önce de psikolojik rahatsızlıklar ve madde bağımlılığıyla boğuştuğunu ifade etti. Mengeş'in tutuklandıktan sonra tedavisine gerektiği şekilde devam edilmediğini vurgulayan Aslan, bundan ötürü Mengeş'in psikolojik rahatsızlıklarının giderek arttığını ve görüşlerde annesini dahi tanıyamaz hale geldiğini söyledi. Aslan, Mengeş'in İHD'nin hasta tutsaklar listesinde olduğunu dile getirerek, İHD olarak daha önce de yetkililere gerekli başvuruları yaptıklarını ancak Mengeş'in hala serbest bırakılmadığını aktardı.

Mengeş'in psikolojik rahatsızlıkları sebebiyle gardiyanlarla ve diğer tutsaklarla sorun yaşadığını belirten Aslan, bu nedenle Mengeş hakkında bir çok disiplin cezası verildiğine, bu durumun Mengeş'i kısır bir döngüye soktuğuna dikkat çekti. Aslan, Mengeş'in bulunduğu koşullarda infazını tamamlamasının imkansız olduğunu vurgulayarak, tedavisi tamamlana dek Mengeş'in infazının ertelenmesi çağrısı yaptı.

Mengeş'in annesi Hacer Tayfur, oğlunun uzun zamandır pek çok ağır psikolojik hastalıkla boğuştuğunu vurgulayarak, Mengeş'in tutuklanmadan önce devlet gözetiminde devam eden tedavisinin tutuklandıktan sonra tamamen son bulduğunu kaydetti. Oğlunun durumu karşısında kendisinin de ruhsal sağlığının günden güne bozulduğunu dile getiren Tayfur, "Ben oğlum için kapı kapı gezdim, kimse hiçbir şey yapmadı. Durumu çok kötüdür, ölmesini istemiyorum" ifadelerini kullanarak Mengeş'in serbest bırakılmasını istedi.