2 Mayıs 2024 Perşembe

Hamburg'da 'Dünden bugüne katliamlar ve direniş' paneli

Hamburg'ta düzenlenen "Dünden bugüne katliamlar ve direniş" panelinde konuşan yazar Mukaddes Erdoğdu Çelik, 19 aralık'ta hapishanelerde eş zamanlı başlayan saldırıda birçok devrimcinin yakılarak katledildiğini ifade ederek "Birde adına küstahça 'Hayata dönüş' dediler" diye konuştu.
Hak-Evi, ADHK, ATİF, AGİF, KKP, DTKM, HDK-A Hamburg, Maraş Girişimi ve Rojbin Kadın Meclisi, Almanya'nın Hamburg kentinde "Dünden bugüne katliamlar ve direniş" şiarıyla Maraş, Roboski ve 19 Aralık katliamı paneli düzenlendi.
 
Moderatörlüğünü Hak-Evi Yönetim Kurulu üyesi Şerife Köylüce'nin yaptığı panele yazar Mukaddes Erdoğdu Çelik, gazeteci Elif Sonzamancı ve HDK-A Eşsözcüsü Demir Çelik konusmacı olarak katıldı.
 
Saygı duruşu ile başlayan panelde ilk sözü gazeteci Elif Sonzamancı aldı. Maraş katliamına dair konuşan Sonzamancı, Maraş'in kozmopolitik bir yer olduğunu daha önce orada Ermenilerin yaşadığını ve Ermenilerin oradan sürgün edildiğini belirtti. Katliamdan önce bölgede nüfus sayımı adı altında fizibilite çalışması yapıldığını, Alevilerin tek tek fişlenip evlerinin işaretlendiğini ifade eden Sonzamancı, Bülent Ecevit'in arşivinden çıkan gizli belgeler ve Ökkeş Kenger'in raporlarında katliamın detaylarını ortaya çıkardığını ve MİT'in işbirliğini gösterdiğini söyledi.
 
Sonzamancı, "Devletin katliam geleneği günceldir, Suruç bunun bir örneğidir" dedi.
 
Yazar Mukaddes Erdoğdu Çelik ise 19 Aralık Hapishaneler Katliamına değindi. 1994 İzmir-Buca ve 12 Eylül hapishane direnişi gibi çeşitli zamanlarda devletin hapishanelere yönelik baskısına karşı tutsakların direndiğini aktaran Çelik, 19 Aralık sabahı 20 hapishanede birden saldırının başladığını söyledi. 
 
Eş zamanlı başlayan saldırıda birçok devrimcinin yakılarak katledildiğini ifade eden Çelik, "Birde adına küstahça 'Hayata dönüş' dediler" diye konuştu.
 
HDK-A Eşsözcüsü Demir Çelik, Roboski katliamına değinerek, devletin Kürtleri ve dostlarını katliamlarla sindirmeye çalıştığını ifade etti.
 
Panel sinevizyon gösterimi ve müzik dinletisi ile devam etti.