21 Mayıs 2024 Salı

Halkların Demokratik Kongresi 10. Genel Kurulu başladı

Halkların Demokratik Kongresi 10. Genel Kurulu "Kapitalizm ataerki faşizm öldürür yaşamak için diren örgütlen inşa et" şiarıyla başladı.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) 10. Genel Kurulu "Kapitalizm ataerki faşizm öldürür yaşamak için diren örgütlen inşa et" şiarıyla Ankara Akar International Hotel'de toplandı. 20'yi aşkın ilden 600'ü aşkın delegenin bir araya geldiği Genel Kurula HDK içinde yer alan bileşen parti ve örgüt temsilcileri katıldı.

Genel Kurul, Nadiye Gürbüz, Günay Kubilay, Yekbun Sevdalı, Salih Keleş'in görev aldığı divan oluşumuyla başladı. Ardından barış demokrasi, emek özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına yapılan saygı duruşu gerçekleştirildi. Divan, HDK'nin büyütülmesi mücadelesinde bedel ödeyen binlerce tutsağın hapishanelerde mücadelelerine devam ettiğini söylemesi üzerine salondan coşkulu alkışlarla, tutsaklara selam gönderildi.

Divan Eşbaşkanı Günay Kubilay, HDK'nin fikri mimarlarından, bireyine ve kurumlarına HDK'nin kuruluşuna öncülük eden ve emek veren herkese teşekkürlerini ileterek Genel Kurulun açılışını yaptı. Kubilay, "Önümüzdeki dönem ve genel kurulumuzun, demokratik siyaseti yerelleştirecek ve toplumsallaştıracak, meşru mücadeleyi yaygınlaştıracak ve kitleselleştirecek, yaşamın her alanında toplumun derinliklerine kök salacak örgütlenme ağı yaratacak bir genel kurul olmasını diliyorum. Toplumsal devrim sürecinin yarını bugünden kazanacak bir mücadele sürecine katkısı olacağını düşünüyorum. Genel Kurula başarılar diliyorum" dedi.

Divan Eşbaşkanı Nadiye Gürbüz ise Kandıra Hapishanesi'nde tutsak HDP'nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın başarı dileklerini ileterek konuşmasına başladı. Gürbüz, HDK Kadın Meclisi'nin yeni dönem kadın isyanını büyütmenin yol ve yöntemlerini tartıştığını aktardı. Gürbüz şöyle konuştu: "8 yılık geçmişe sahip HDK'nin Genel Kurul'da önümüzdeki dönemin toplumsal mücadelesinde üzerine düşen görevlerini tartışacak. Şili'den yayılan ve dünyaya yayılan Las Tesis isyanı enternasyonal direnişe dönüştü. Rojava'daki kadın devriminin dünya ezilen hakları ve kadınlar tarafından sahiplenilmesi, önümüzeki bir isyanını, kadın enternasyonalini örgütlemek, kadınların dayanışmayı büyütmek gibi bir görevi bizlere veriyor. Eşitlik ve özgürlük mücadelesini kadınlar bakımından büyütmek, kadın meclislerimizi güçlendirmek ve bununla HDK'nin güçleneceği bilinciyle kararlar aldık.

"Adalet ve özgürlük talebiyle isyan hareketlerini alternatif toplumsal örgütsel modelleri çıkarttığını gördük. HDK'nin öngördüğü biçimde gelişiyor. Bu örgütlenme deneyimlerinden edindiğimiz tecrübelerle HDK'yi büyütmeyi amaçlıyoruz. Yeni yaşam arayışını HDK'yle buluşturmanın tam zamanı. HDK'nin kurulduğu günden daha fazla ihtiyaç. Bugünkü tartışmalarımızın da bu ihtiyacı gören kararlar ışığında gelişeceğini umut ediyorum."