24 Nisan 2024 Çarşamba

Halkın Yeşil Yeni Düzeni kitabının yazarıyla söyleşi

Polen Ekoloji Kolektifi, "Halkın Yeşil Yeni Düzeni" kitabının yazarı Max Ajl ile söyleşi etkinliği düzenledi. Söyleşide dünyadaki iklim krizi ve çözüm önerilerinden anti-emperyalizme birçok konuya değinildi. "Ekososyalizm ödün vermek değildir" diyen Ajl; ekososyalizmi uluslararası bir özgürlük ve örgütlülük olarak gördüğünü, kitabı da bunun için yazdığını dile getirdi.

Polen Ekoloji Kolektifi, Türkiye'de Ceylan Yayınları tarafından basılan "Halkın Yeşil Yeni Düzeni" kitabının yazarı Max Ajl ile söyleşi gerçekleştirdi. Söyleşi öncesi Polen Ekoloji Kolektifinden Cemil Aksu konuşma yaptı. Aksu, antiemperyalist ve antikapitalist ekoloji hareketinin olanaklarını düşünmenin zorundalığına dikkat çekti. Bu açıdan Max Ajl'ın kitabının önemli olduğunu söyledi.

Sonrasında ise Max Ajl söz alarak kitabı yazmasının sebeplerinden ve yazma sürecinden bahsetti. 

'YÖNETEN SAĞCI GÜÇLERİN KARŞISINDA DURABİLMEK'
Kitabın yazım aşamasından basımına emeği geçenlere teşekkür ederek sözlerine başlayan Max Ajl, kitabı kaleme almasının asıl sebeplerinden birinin yöneten sağcı güçlerin karşısında durabilmek olduğunu söyledi. Ajl, aynı zamanda fırsatçı reformistlerin karşısında durmak istediğini de ekledi. Reformistlerin radikal siyaset geliştirmenin önüne set çektiğini belirterek bu yapıların eşitsizliği yeniden ürettiğini ve dünyadaki diğer özgürlük hareketleriyle ilişki kurmakla da ilgisiz olduklarını belirtti.

'EKOSOSYALİZM ULUSLARARASI ÖZGÜRLÜK VE ÖRGÜTLÜLÜK OLMALIDIR'
Max Ajl ayrıca dünyada sağ ve sol ideolojilerin yapısından da bahsetti. Sağ tarafın faşist, sömürgeci ve gerçekten şiddetli emperyalizm uygulayıcısı olarak karakterize olduğunu belirten Ajl, buna rağmen faşizmin kendi politik kazanımlarını tam olarak elde edemediğinin altını çizdi. Sol yapılar için ise iki farklı karakter olduğunu, bir tarafta sosyalistlerin öte yanda ise karşı devrimci ve oportünist, kendinden ödün veren hareketler olduğunu belirtti. "Ekososyalizm ödün vermek değildir" diyen Ajl; ekososyalizmi uluslararası bir özgürlük ve örgütlülük olarak gördüğünü, kitabı da bunun için yazdığını dile getirdi.

Söyleşi soru ve cevaplarla devam etti.