27 Temmuz 2024 Cumartesi

Halkevleri: Çalışırken ölmek istemiyoruz, işçi düşmanlarına teslim olmayacağız

Halkevleri, Söğütlüçeşme İstasyonu'nda yüksek hızlı trenin ön camını uzun saplı fırça ile temizlemeye çalışan işçinin elektrik akımına kapılmasıyla ilgili "Çalışırken ölmek istemiyoruz" diyerek eylem yaptı.

İstanbul Söğütlüçeşme İstasyonu'nda sefere hazırlanan yüksek hızlı trenin ön camını uzun saplı fırça ile temizlemeye çalışan işçi, yüksek gerilime kapılarak ağır yaralanmış, ağır yaralanan işçi yoğun bakımda tedavi altına alınmıştı.

Halkevleri, Söğütlüçeşme tren istasyonu önünde eylem yaptı. "Çalışırken ölmek istemiyoruz, işçi düşmanlarına teslim olmayacağız!" pankartı açan Halkevleri üyeleri şunları söyledi:

"Bildiğiniz üzere bugün burada uzun sapli fırça ile tren temizliği yapan bir işçi, yüksek gerilime kapılarak ağır yaralandı. İstanbul da geçmişte otomatik yıkama ünitelerinde gerçekleştirilen tren temizliği taşeron firmalara devredildi. Bunin sonucunda bugün bir isçi hayati tehlikeyle yoğun bakımda.

Bunca yıldır yapılan bu iş, taşeron firmalara pay edildikçe isciler hayatlarından olma tehlikesiyle burun buruna kalıyor, iktidarın bir kent suçu olarak işlediği Sirkeci ve Haydarpasa Garinin demiryolu işletmeciliğine kapalı olması sonucu trenlerin park edileceği alanların ortadan kalkması ile yaşanan bu durum karşısında Halkevleri olarak buradayız. İşçi düşmanlığına karşı çalışırken ölmek istemiyoruz demek için buradayız. Ve soruyoruz:

1) Uzun saplı bir fırça ile tren temizliği yaptırılan hat üzerinde elektrik akımı neden kesilmemiştir?
2) İşçilerin hayatını tehdit eden bu uygulama kaç kez tekrarlanmıştır ve tekrarlanmaya devam edecek midir?
3) Bu hat da bu şekilde temizlik yaptirilmasina karar verenler kimlerdir?

Buradan bir kez daha belirtiyoruz. Bu memlekette işçilerin ne maden göçüklerinde ne inşaat enkazlarında ne tren raylarında ölmesine sessiz kalmayacağız. İşcilerin emeğine, hayatlarına, değer veren, işçi sağliği ve güvenliği koşullarını uygulayan, insanca çalışma koşullarını yaratan bir memleket kurana dek mücadele etmeye devam edeceğiz."