24 Nisan 2024 Çarşamba

Halk imkanlarıyla yardıma koşuyor: Devlet burayı unutmuş

Maraş ve Antep merkezli dün sabah ve öğlen saatlerinde yaşanan iki büyük deprem büyük bir yıkıma neden oldu. Binlerce belki onbinlerce insan hala göçük altında. Arama kurtarma ekipleri halen pek çok bölgeye ulaşmadı. Ulaşılan noktalarda ise çok az sayıda çalışma yapıldığı için insanlar adeta ölüme terk edilmiş durumda. Devletin aksine sosyalistler, devrimciler, demokratlar, halk hızla seferber olarak yola çıkarken, bu kesimlerin ulaşımı yoğun kar yağışı nedeniyle zorlaşıyor. Devlet karları temizlemek, yolları tuzlamak yerine oturup seyretmeyi tercih ediyor. Saatlerce yollarda kalan yardım için yola çıkanlar, "Devlet burayı unutmuş" diyerek tepkilerini dile getirdi.

Maraş ve Antep merkezli gerçekleşen iki büyük depremde can kayıpları artıyor. Sadece Türkiye ve Kuzey Kürdistan'da yaşamını yitirenlerin sayısı 3 bine yaklaşırken bu sayının onbinlere ulaşması kaygısı taşınıyor. Çünkü hala pek çok bölgeye arama kurtarma ekipleri ulaşmış değil. Çok sınırlı kentte, sadece kent merkezinde az sayıda AFAD ekibi çalışma yürütüyor. Antakya, Maraş, Malatya, Antep, Adıyaman başta olmak üzere çok sayıda kentte onbinlerce insan göçük altında ölüme terk edilmiş durumda.

Devletin aksine sosyalistler, devrimciler, demokratlar, insanım diyen halk hızla seferber olarak yardımlar toplamaya başladı, yollara çıktı. Fakat yoğun kar yağışı nedeniyle ulaşım oldukça zorlaşırken, devlet yolların açılması konusunda da herhangi bir adım atmıyor.

ERCAN: VERİLER GİZLENİYOR
Prof. Dr. Ahmet Ercan, sosyal medyada yaptığı paylaşımla verilerin gizlendiğine dikkat çekti. Ercan paylaşımında, "6 bin yapı yıkılmış. 4 kat 8 daireden 48 bin daire eder. 4 kişiden 192 bin kişi göçük altında kalmış. 8 bin kişi kurtarılmış. 184 bin kişi göçük altında. Kurtarma oranı 25 kişide 1 kişi. Kalanlardan yaşadığını tahmin ettiğimiz yalnızca yüzde 5 var, o da 92 kişi yapar. Korkarım" ifadelerine yer verdi.

YOLLARDA TUZLAMA ÇALIŞMASI YAPILMIYOR
Dün akşam saatlerinde İstanbul'dan ESP ve Devrimci Parti ile birlikte çıktığımız yolda, yoğun kar yağışı nedeniyle yavaş ilerlemek zorunda kaldık. Yol boyunca tuzlama aracına rastlamadığımız gibi olası bir kazada müdahale edecek ekip de yoktu. Deprem bölgesine gitmek için yola çıkanlar saatlerce Konya'da bekledi, ilerleyemedi, donma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

'DEVLET BURADA YOK'
Çok sayıda insan kendi imkanlarıyla, topladıkları yardımlarla yollara çıkarken, mola noktalarında yaptıkları sohbetlerde, "Devlet burada yok, devlet buraları unutmuş" diyerek tepkilerini dile getirdi.

BENZİN İSTASYONLARINDA AKARYAKIT YOK
Ayrıca depremin yaşandığı bölgede ciddi bir akaryakıt sıkıntısı yaşanıyor. Birçok benzin istasyonunda yakıt yok.