19 Nisan 2024 Cuma

Günay, Arap-Kürt Diyalog Konferansı'na katıldı

HDP Sözcüsü Ebru Günay, Arap-Kürt Diyalog Konferansı'na katıldı. Konferansta Araplar ve Kürtler için ortak bir geleceği inşa etmenin önemi ve bu alanda yapılabileceklerle ilgili öneriler tartışıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay 22 Ocak Cumartesi günü Ürdün'ün başkenti Amman'da, Kudüs Siyasi Araştırmalar Merkezi ve Kürt-Arap Girişim Komitesi'nin daveti üzerine Kürtler ve Araplar arasındaki ilişkileri güçlendirmek amacıyla düzenlenen "Araplar ve Kürtler: Diyalog Ortak Bir Gelecek Yoludur" başlıklı Arap-Kürt Diyalog Konferansı'na katıldı. Konferansa çok sayıda Iraklı, Filistinli, Ürdünlü, Lübnanlı ve Suriyeli politikacı katıldı.

Konferansta üzerinde durulan üç madde şu şekildedir:
🔹 Geleceğin ortak tarih, ortak noktalar üzerine inşa edilmesi, kalıplaşmış ve karşılıklı korku ve güvensizliği ortadan kaldırmanın yolları.
🔹 Kürt ve Arap kadınlarının barış ve istikrarın korunmasında, bir arada yaşama ortamının oluşturulmasında ve herkes için adaletin sağlanmasındaki rolü.
🔹 Ortak çıkarlar haritası, Kürt meselesinin nasıl ele alınacağı, eşit ve etkin vatandaşlık, demokratik ulus, kendi kaderini tayin hakkı, egemenlik ve ülkelerin toprak bütünlüğünün korunması ile ilgili yapılabilecekler.

Ayrıca konferansta Araplar ve Kürtler için ortak bir geleceği inşa etmenin önemi ve bu alanda yapılabileceklerle ilgili öneriler tartışıldı. Bu bağlamda öne çıkan en önemli talep Arap ve Kürt ilişkilerinin daha da geliştirilmesi için benzer konferans, panel ve seminerlerin yapılması gerektiği ifade edildi.