7 Eylül 2024 Cumartesi

Gözaltına alınan liseliler serbest bırakıldı

Kadıköy'de dün polisin işkence uygulayarak gözaltına aldığı liseli öğrenciler, gece geç saatlerde serbest bırakıldı.
Kadıköy'de “Karneler sizin gelecek bizim” sloganıyla eylem yapmak isterken polisin sert saldırısıyla gözaltına alınan liseliler dün gece geç saatlerde serbest bırakıldı.
 
Dev Lis, DLB, LAF, LÖB, Özgür Lise'nin çağrısıyla Kadıköy Süreyya Operası önünde toplanan öğrenciler, Boğa'ya doğru yürüyüşe geçtiğinde polis tarafından saldırıya uğramıştı. Polislerin çok sert bir şekilde saldırdığı 21 kişi, yerlerde sürüklenip ters kelepçe yapılarak gözaltına alınmıştı. Polisin işkencesi gözaltı aracında da devam ederken, öğrenciler saatlerce ters kelepçeli halde otobüste bekletilmişti. 
 
Sağlık muayenesi için hastaneye götürülen öğrencilerin üzerinde kanlar olduğu görülürken, öğrencilerdin biri, "Bize saatlerce işkence yapıldı. Saatlerce gözaltında tutulduk. Bakın benim kafamı üç yerinden yardılar. Kulağımı patlattılar" dedi. Koluna girmiş polisleri gösteren öğrenci, "Bunların hepsini bu işkenceciler yaptı" diye tepkisini dile getirdi. Yanında bulunan polisler sürekli öğrenciyi konuşmaması için tehdit etti.
 
Öğrencilere polisin şiddeti kamuoyundan yoğun tepki aldı. Öğrencilerin aileleri ve arkadaşları ile HDP Milletvekili adayları Sema Uçar,Veli Saçılık, Aylin Hacaloğlu, Erol Katırcıoğlu, İlhan Çelik, Tuncay Gökçe, Cansu İrem Kalender, HDP Kadıköy ilçe örgütü yöneticileri ve CHP Milletvekilleri Mahmut Tanal, Ali Şeker, Barış Yakardaş saatlerce Rıhtım Karakolu önünde bekledi.
 
Sağlık kontrolünden sonra 18 yaşından küçükler Yoğurtçu Çocuk Karakolu’na, diğerleri de Kadıköy Rıhtım Karakolu’na götürüldü. Liseliler, ifade işlemlerinin ardından gece saat 03.00 sıralarında serbest bırakıldı.