17 Mayıs 2024 Cuma

Gökçek'in yaşamını yitirmesi ardından...

Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek'in yaşamını yitirmesi üzerine yapılan açıklamalarda iktidara tepkiler yükseldi, "İktidar bu ölümden sorumludur" denildi. Grup Yorum'un resmi sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre, Gökçek, Kayseri'de son yolculuğuna uğurlanacak.

Konser yasaklarının sona erdirilmesi, tutuklu üyelerinin serbest bırakılması temel talepleriyle ölüm orucu direnişinde olan Grup Yorum İbrahim Gökçek'in yaşamını yitirmesi ardından çok sayıda tepki yükseldi.

İbrahim Gökçek, Grup Yorum üyelerinin ortak kararıyla ölüm orucu direnişine 323. günü olan 4 Mayıs'ta ara vermişti.  Esenyurt'ta bulunan Reyap İstanbul Hastanesi'nin yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alınan Gökçek bugün yaşamını yitirdi.

Grup Yorum dün yaptığı açıklamada "Üyemiz İbrahim Gökçek'in sağlık durumuna ilişkin açıklamamızdır: Vücudunda kan kalmamış. Dün 3 lt kan takviyesi yapıldı. Bugün de kan verilmeye devam edecek. Beslenmeyi şuan için damar yoluyla yapıyorlar. 24 saatin sonunda mideden mama verilecek. Yoğun bakım süreci bir ay sürecek" açıklaması yapmıştı.

KAYSERİ'DE SON YOLCULUĞUNA UĞURLANACAK
Grup Yorum'un resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, Gökçek'in Kayseri'de son yolculuğuna uğurlanacağı belirtildi. Açıklamada, "Üyemiz İbrahim Gökçek, Gazi Cemevi'nde Anma Programı Yapıldıktan Sonra Kayseri'de Defnedilecektir! Tüm Halkımızı Gazi'de Yiğit Evladını Uğurlamaya Çağırıyoruz!" denildi.

'TÜRKÜLERİ VE DİRENİŞİYLE YAŞADI'

Gökçek'in yaşamını yitirmesi nedeniyle çok sayıda mesaj yayınlandı.

Halkın Hukuk Bürosu: Müvekkilimiz İbrahim Gökçek ölüm orucunun 323. gününde direnişine ara vermişti. Bugün yoğun bakımda tutulduğu hastanede ölümsüzleşti. Şarkılarını söyleyebilmek için hücre hücre eridi. Şimdi, Helin'in ve İbrahim'in direniş türküsü bizim dilimizdedir. Ibrahim Gökçek'in yaşaması için mücadele eden, taleplerini duyuran, direnişin sesini yükselten, dayanışan halkımızın başı sağ olsun. Helin ve Ibrahim'e borcumuz şarkılarını meydanlarda söylemektir.

Acun Karadağ: Helin'i, Mustafa'yı, şimdi İbrahim'i adaletsizliğiniz öldürdü. Bugün bir çocuğu Ahmet'i de yurt dışında tedavisine engel olarak öldürdünüz. Bu ölüm düzeninizi yıkana kadar vazgeçmeyeceğiz. Bir İbrahim ölür, bin İbrahim gelir. Bizi öldürmek kurtuluş mu?

Murat Çepni: İbrahim Gökçek kaldırıldığı hastanede bugün ölümsüzleşti. Ailesi, yoldaşları ve halklarımızın başı sağ olsun. Türküleri ve direnişiyle yaşadı. Nerede bir isyan ateşi yanarsa herkes bilsin ki İbrahim'in sesi orada yankılanacak! Zalimler O'nun sesinden korkmaya devam edin!

Barış Atay: İbrahim'in yaşamasını sağlayamadık. Milyonlarca insanın sesine, çığlığına kulak tıkayan iktidar, Helin'in de İbrahim'in de hayatını kaybetmesinin asıl sorumlusudur. Hoşçakal dostum İbrahim...

Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD): Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek'in yaşamını yitirdiği haberini aldık. Çok üzgünüz. Helin'in ardından İbrahim'i de özgürce konser verebilme talebiyle direnirken kaybettik. Adil yargılanma ve konser taleplerine sessiz kalan siyasi iktidar bu ölümden sorumludur!

İHD İstanbul Şubesi: 323. gününde eylemine ara veren Grup Yorum üyelerinden İbrahim Gökçek'in de yaşama veda ederek aramızdan ayrılmasının derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Yetkilileri defalarca uyardık. Hak ve özgürlüklere yönelik keyfi baskılara son vermelerini, adil yargılanma hakkına yönelik ihlalleri durdurmalarını, Helin’in, İbrahim’in, Mustafa’nın taleplerini kabul ederek sorumluluklarını yerine getirmelerini istedik. Biz söyledik biz duyduk maalesef. Bu süreçte; Bir yandan rejim, insanların temel hakları yanında yaşam haklarının ihlalini de kendisine hak gördü ve sorumluluklarını çiğnedi. Diğer yandan, toplumsal dayanışma geç hissettirilebildi ve İbrahim’in üzüntüsü eklendi Helin ve Mustafa’nınkine.

Bugün; İbrahim’i de kaybetmiş olmanın derin üzüntüsünü yaşıyor, ailesine, yakınlarına ve toplumsal dayanışma gösteren herkese baş sağlığı diliyoruz. UMUYORUZ Kİ; adil yargılanma talebi ile ölüm orucunu sürdürmekte olan avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal için geç kalınmaz, haklı talepleri kabul edilir ve yaşam hakları korunur. Öte yandan,  başta, Helin, Mustafa ve İbrahim’in yaşamlarını kaybetmelerinden sorumlu olan siyasi iktidar bu suçlarının hesabını verir. Ve bir bütün olarak,  yaşam hakkını riske eden tutum ve davranışlar sorgulanır ve bu süreçten dersler çıkarılır.