23 Nisan 2024 Salı

Gizli tanık beyanları HDP kapatma davasına girdi

HDP kapatma davasında, daha önce Diyarbakır'da 16 gazetecinin tutuklanma gerekçesi yapılan gizli tanığın beyanları dosyaya girdi. HDP'nin davanın seçim sonrasına bırakılması talebi ise yarın karara bağlanacak.

Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) açılan kapatma davası kapsamında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, 13 Aralık 2022'de partinin hazine yardımı hesaplarına bloke konulması için başvuruda bulundu. Anayasa Mahkemesi (AYM), 29 Aralık'ta Şahin'den somut iddialar sunmasını istedi. Delil arayışına giren Şahin'in gizli tanık "CV23TY45UP78"in Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 31 Aralık 2022'de alınan beyanlarını 3 Ocak'ta AYM'ye sunduğu ortaya çıktı.

Gizli tanık "CV23TY45UP78"in Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nda yürütülen soruşturma kapsamında 16 Haziran'da tutuklanan 16 gazeteci hakkında da ifade verdiği öğrenildi.

Gizli tanık CV23TY45UP78'in HDP milletvekilleri ile Merkez Yürütme Kurulu üyeleri hakkında verdiği ifadeler dosyaya delil olarak sunuldu. Diyarbakır TEM Şube Müdürlüğü'nce alınan 46 sayfalık ifade ve teşhis tutanağında yer alan "HDP parti olarak hazineden aldığı bütçe yardımını terör örgütü üyelerine dağıtmakta" ifadesinden hemen sonra gizli tanık tutsak gazetecilere ilişkin de beyanlarda bulundu.

Gizli tanık ifadesinde program ve haber yapan tutuklu gazetecileri hedef gösterirken programlara katılan HDP'li siyasetçileri de işaret ederek, "terör örgütüne mali yardım" ile suçladı. 42 kişinin yer aldığı teşhis tutanağında, HDP Milletvekilleri Dersim Dağ, Ömer Öcalan ve Remziye Tosun'un yanı sıra DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz'in fotoğraflarının da teşhis ettirildiği öğrenildi.

Öte yandan AYM, kapatma davasında HDP'nin davanın seçimlerin sonrasına bırakılması talebini yarın karara bağlayacak. AYM Raportörünün HDP'nin talebinin reddedilmesini istediği ve "mahkemenin gündeme hakim olduğu, kapatma davası dosyasının da yeterince hacimli olduğu" iddiasında bulunduğu öğrenildi.