28 Mart 2024 Perşembe

Gik-Der 31. Genel Kurulu: Kitlelerin gücüne dayanarak örgütlenelim

Kitlelerin gücüne dayanarak örgütlenmenini önüne dikkat çekilen Gik-Der 31. Genel Kurulunda, yeni dönem belirlendi yönetim seçildi. 

Göçmen İşçiler Kültür Derneği 31. Genel Kurulu'nu başarıyla gerçekleştirdi. Genel Kurulda "Kitlelerin gücüne dayanarak örgütlenelim" sloganı öne çıktı. GİK-DER 31. Olağan Genel Kurulu'nu dernek binasında gerçekleştirdi. Geçmiş dönem faaliyetlerinin değerlendirildiği kuruldu yeni dönem için hedefler belirlendi. 

Demokratik Güç Birliği, Britanya Kürt Halk Meclisi, İngiltere Alevi Kültür Merkezi, Britanya Alevi Federasyonu temsilcileri yaptıkları konuşmalarda birlikte mücadelenin altını çizdi. Tohum Kültür Merkezi,Yüz Çiçek Açsın Kültür Merkezi, Türkiye İşçi Partisi-Britanya, Kırkısraklılar Dayanışma Merkezi, Göksunlular Dayanışma Merkezi ise dayanışma mesajları ile kongreyi selamladı.

Divan Kurulu'nun oluşturulmasının ardından geçmiş dönem faaliyetleri değerlendirildi. Derneğin Türkiye, Kürdistan ve İngiltere gündeminin yakından takip edilerek refleks gösterildiği, kurslar gibi sosyal faaliyetler sayesinde daha geniş bir kesimle temas edildiğinin altı çizildi. Sosyalist Kadınlar Birliği ve Rengin Kadın Korosu ile birlikte yürütülen çalışmaların kadınlar arasında derneğin bilinirliğine özel bir katkısının bulunduğunun altı çizilirken, 14. kez düzenlenen "Irkçılığa Karşı Kültür ve Sanat Park Festivali" ile 3 bin 500'yü aşkın kitleye ulaşıldığı belirtildi.

İngiltere'deki göçmen işçiler arasında yürütülen çalışmanın ise önemli bir eksiğe yanıt olduğu, çalışmanın sürdürüleceği açıklandı. Yeterli sayıda komisyon kurulmaması, kurulanların aktif olarak çalıştırılamaması ise eleştirildi. Faaliyet raporunun sunulmasının ardından kongreye sunulan Mali Rapor oy birliği ile onaylandı.

Kongre, 2. Örgütlenme Konferansı'nın sunduğu öneriler ile devam etti. Raporda kolektif iradenin daha fazla açığa çıkması için üye toplantılarının süreklileştirilmesi, kurumun göçmen işçi, emekçi kitleler ve özellikle gençler bakımdan bir çekim merkezine dönüşmesinin sağlanması için çalışmalar yürütmesi gerektiğinin altı çizildi. Kurumun Türkiye ve Kürdistanlı göçmen işçi ve emekçilerin siyasi bir temsilcisi olarak konumlanmasının önemine işaret edilen raporda yerel gündemlere daha etkin müdahale için "Yerel gündemler komisyonu" kurulması önerisinde bulunuldu. İngiltere'de artan enflasyon ve enerji fiyatları nedeniyle emekçilerin "üşümek" ve "aç kalmak" arasına sıkıştırılmak istendiğine dikkat çekilen raporda İngiltere'de bu alanda faaliyete gösteren kurumlar ile işbirliklerinin artırılmasının önemine işaret edildi.

Ayrıca özellikle gençler arasında yakıcı bir sorun haline gelen "çeteleşmeye" karşı mücadelenin temel bir gündem olması gerektiği vurgulandı.

Türkiye ve Kürdistan gündemine etkin müdahale etmenin öneminin altı çizilirken yeni dönemde örgütlenme faaliyetlerinin öne çıkarılmasının yerinde olacağı vurgulandı. Bunun için dönemler halinde üye kampanyaları düzenlenmesi, dernek çalışmalarında aktif katkı sağlayabilecek insanların önünün açılması önerilerinde bulunuldu. Dönem parolası olarak "kitlelerin gücüne dayanarak örgütlenelim" sloganı önerildi. Rapor katılımcılar tarafından tartışıldı.

Tartışmaların ardından yeni yönetimin belirlenmesine geçildi. Yeni yönetimde görev almak için 10 kişi adaylığını açıkladı. Kapalı oylama ile yapılan seçim sonrasında yeni yönetim ve denetim kurulları oluşturuldu. Kongre alkışlarla sona erdi.