19 Mayıs 2024 Pazar

Genel-İş'ten belediyelere uyarı: Temizlik işçilerinin hayatıyla oynamayın

Genel-İş Sendikası, Fatih?te bir temizlik işçisinin çöp arabasının altında kalarak ağır yaralandığı olayın 'kaza? olmadığını, alınmayan önlemler nedeniyle yaşandığını açıkladı.
İstanbul’un Fatih ilçesine bağlı Cibali Mahallesi’nde belediyeye ait bir çöp arabası önceki gün konteynırdaki çöpleri almak için yanaşmış, Gürol Köseoğlu adlı temizlik işçisi konteyneri boşaltmaya çalışırken bilinmeyen bir nedenle hareket eden çöp arabasının altında kalarak ağır yaralanmıştı. Araç, sokakta bulunan bir binanın dış duvarına çarparak durabilmişti. İşçinin sağlık durumu ciddiyetini korurken, kaza ile ilgili inceleme sürüyor.
 
Genel-İş Sendikası’ndan yapılan yazılı açıklamada, "Belediye işverenlerini sorumluluklarını yerine getirmeleri için bir kez daha uyarıyoruz. Belediye işverenleri, işçilerin çalışırken ölmediği, yaralanmadığı, insanca çalışabilecekleri güvenli koşulları sağlamak zorundadır. İşçilerin çalışma alanlarında gerekli olan iş güvenliği önlemlerinin alınmaması başlı başlına iş cinayetlerine davettir. Halbuki bütün iş kazaları risk değerlendirme çalışmaları yapılarak, meydana gelebilecek risklere göre uygun tedbirler alınarak önlenebilir" dendi.
 
ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
 
Sendikanın açıklamasına göre, böyle olayların yaşanmaması için alınması gereken önlemler şunlar:
 
-Çöp kamyonu sürücüleri ile çöp toplayan işçiler iş kazalarına, meslek hastalıklarına karşı eğitilmeli.
 
-Çöp kamyonu sürücüsünün emniyet kemeri kullanması mutlaka kontrol edilmeli.
 
-Çöp toplama sahası içerisinde hız limitleri koyulmalı ve bu limitlere uyulup uyulmadığı izlenmeli.
 
-Çöp toplama saatleri molalar da dikkate alınarak çalışılan alana göre düzenlenmeli.
 
-Çöp kamyonları çalışmaya başlamadan önce ve çalıştıktan sonra kontrol edilmeli.
 
-Çöp toplayıcıların araçlardan düşmesini engellemek için çöp kamyonu kenarlarındaki platformlara korkuluk yapılmalı.
 
-Çöp toplayan işçilere çöp içerisindeki delici veya kesici malzemelerden korunmaları, aşırı soğuk ve sıcaktaki çalışmalar için yaptıkları işe uygun kıyafet ve eldiven verilmeli.
 
-Çöp toplama istasyonlarında işçilerin düşmelerini engellemek için korkuluk yapılmalı.
 
-İşçilerin maruz kalabilecekleri biyolojik tehlikeler analiz edilerek sağlık gözetimi özellikle biyolojik tehlikelere karşı yapılmalı ve sıvı geçirmez iş elbisesi ve eldiven verilmeli.
 
-İşçilerin temizliği için işyerinde banyo, tuvalet, lavabo bulundurulmalı, iki gözlü elbise dolabı olmalı ve buralar devamlı temiz tutulmalı, yeterli temizlik malzemesi sürekli olmalı.