18 Mayıs 2024 Cumartesi

Gazi'de katledilenler 24. yılında anıldı

12 Mart Gazi katliamında 24. yılı dolayısıyla mahallede yürüyüş düzenlendi. Katliamın yaşandığı yere karanfiller bırakıldı.
Gazi Cemevi önünde toplanan Gazi, Ümraniye Şehit Aileleri ve siyasi parti üyeleri "Gazi, Ümraniye katliamını unutma, unutturma" yazılı pankart açtı. "Devrim şehitleri ölümsüzdür", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganlarıyla yapılan yürüyüşün ardından basın açıklaması gerçekleştirildi.
 
Ezilenlerin Sosyalist Partisi üyeleri, parti binası önünden "Kaybedenler kaybedecek" pankartı ve Hasan Ocak'ın fotoğraflarıyla cemevine geldi. Yürüyüşe Yürüyüşe, Gazi ve Ümraniye şehit aileleri, HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, ESP Genel Başkanvekili Şahin Tümüklü, ESP İl Başkanı Pınar Türk, SGDF Eşbaşkanı Okan Danacı, HDP Milletvekili Musa Piroğlu, CHP, EMEP, Kaldıraç, Halk Cephesi, Sokak Kültür Merkezi, Halkevi, Partizan, SYKP, SDP, Demokratik Alevi Dernekleri da katıldı.
 
Yürüyüşte sık sık katliamda hayatını kaybeden Halil Kaya, Hasan Gürgen, Reis Kopal, Genco Demir, Hasan Puyan, Hasan Sel, Mümtaz Kaya, Zeynep Poyraz, Fevzi Tunç, Dilek Şimşek, Sezgin Engin, Fadime Bingöl, İsmihan Yüksel, Mehmet Gündüz, İsmail Baltacı, Dinçer Yılmaz, Ali Yıldırım, Hakan Çubuk'un isimleri anons edildi.
 
Aileler adına basın açıklamasını okuyan Erkan Şimşek, Gazi ve Ümraniye şehitlerine olan vefa borçlarını yerine getirmek için burada olduklarını kaydetti. Şimşek, "Bundan tam 24 yıl önce bagajında şoför Mesut Efe'nin cesedi ile ilerleyen ticari taksiden açılan ateş ile Dostlar, Cihan, Yavuz kardeşler, Doğu kahvehaneleri ve Sarıcıoğlu Pastanesi kurşun yağmuruna tutulmuş, Doğu kahvehanesinde oturan Halil Dede hayatını kaybederken 5'i ağır, 25 kişi yaralanmıştı" dedi.
 
AMAÇ DEVRİMCİ MUHALEFETİ SİNDİRMEKTİ
 
Gazi halkının bu tarz saldırılara alışık olduğunu ama diz çökmediğini vurgulayan Şimşek, "Halk öfkesiyle sokakları doldurdu. Eli kanlı katillerin amacı halkı birbirine kırdırtmak suretiyle Alevi-Sunni çatışması yaratmaktı. Amaç Gazi'de devrimci muhalefeti sindirmek, tüm devrimci-demokrat halka gözdağı vermekti. Katilleri Gazi gibi polis devriyelerinin sürekli gezdiği bir yerde ortadan kaybolmasının nedenini de biliyordu Gazi halkı. Bu nedenle öfkesi sel oldu halkın ve Gazi karakoluna aktı" diye konuştu.
 
Katillerinin yakalanmasını isteyen halka polis tarafından ateş açıldığını anımsatan Şimşek, şunları da kaydetti: "Dünya basının gözü önünde otomatik silahlarla ateş edildi, onlarca kişinin ölümüne yüzlerce kişinin yaralanmasına neden oldu. Birçok yerde Gazi halkına destek yürüyüşleri yapılmıştı ve Ümraniye'de de yapılan destek yürüyüşünde 4 kişi katledildi."
 
SON NEFESİMİZE KADAR MÜCADELE
 
Açılan davalarda kimse sadece 2 polisin hüküm aldığını aktaran Şimşek, asıl sorumluların cezalandırılmasına vurgu yaptı. Gazi'den sonra birçok yerde katliamlar yapıldığını söyleyen Şimşek, "Bugün ülke yoğun bir tecrit altında. Kayyumlarla halkın iradesi yok sayıldı. Kadın cinayetleri yüzde 70, çocuk istismarı yüzde 90 arttı. İnanç diktası ve asimilasyon politikasıyla tüm okullarda zorunlu din dersleri her okula mescit yaklaşımı, Aleviler'e ve diğer inançlara zulm uygulanmakta" şeklinde belirtti. 
 
Alevi kurumlarının yöneticilerinin hukuksuzca tutuklandığını hatırlatan Şimşek, Leyla Güven'in ve birçok siyasi tutsağın günlerdir açlık grevinde olduğunu anımsattı. Şimşek sözlerine şu şekilde devam etti: "Bizler devletin polisi ile öldürülen tüm canlarımızın mücadelesini son nefesimize kadar vereceğiz. Yeni canların öldürülmemesi için aramızda gezinen katillerin, Gazi'nin sorumlularının bulunarak cezalandırılmasını istiyoruz." Şimşek, konuşmasını katliamda hayatını yitirenleri selamlayarak sonlandırdı.
 
Basın açıklamasının ardından katliamda yaşamını yitirenler için karanfil bırakıldı.
 
12 Mart için ikinci anma programı Gazi Cemevi önünden Gazi Mazarlığı'na yapılan yürüyüş ile başladı. Yürüyüşün ardından Gazi Mezarlığında anma yapıldı.