'Galatasaray, gözaltında kaybettiklerimizin mezarıdır, vazgeçmeyeceğiz'
Cumartesi Anneleri 776. buluşmalarında, 36 yıl önce gözaltında katledilen Maksut Tepeli'nin mezarının nerede olduğunu sordu. Şehriban Tepeli, mücadelesinden vazgeçmeyeceğini belirterek, "36 yıldır kızımın sorduğu sorulara yanıt veremedim. Çocuğuma söyleyemediğim, burası bizim mezarımız sözünü torunlarıma söylemek istiyorum" dedi.
Cumartesi Anneleri, 776. buluşmalarında 36 yıldır akıbeti bilinmeyen Maksut Tepeli için biraraya geldi.
77 haftadır Galatasaray Meydanı'na gitmeleri engellenen kayıp yakınları, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi önünde eylem yaptı. Eyleme, HDP milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu, Oya Ersoy, Musa Piroğlu ve CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da katıldı.
Gözaltında kaybedilenlerin ve karanfillerin taşındığı eylemin açıklamasını gözaltında kaybedilen Hasan Ocak'ın kardeşi Maside Ocak okudu.
776 haftadır ısrarla insan haklarının etkili bir biçimde korunduğu bir sistem oluşturulmadan, yapılan hukuki girişimlerin adalet temelinde sonuçlandırılması sağlanmadan, bu topraklarda demokrasi ve insan haklarının hep uzak olacağını vurguladıklarını kaydeden Ocak, "O yüzden kayıp dosyalarındaki cezasızlık yalnız bizim değil, tüm yurttaşların sorunudur. Türkiye'nin sorunudur" dedi.
'36 YIL GEÇTİ MAKSUT TEPELİ'NİN MEZARI NEREDE?'
Gözaltında kaybedilmesinin üzerinden 36 yıl geçen Maksut Tepeli'nin mezar yerinin açıklanmasını isteyen Ocak, "28 yaşındaki Maksut Tepeli öğretmendi. Tüm Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği (TÖB-DER) üyesiydi. 04 Şubat 1980 tarihinde görev yaptığı Erzincan'da tutuklandı, 4 ay cezaevinde kaldı. Cezaevinden çıktıktan sonra İstanbul'a taşındı. Maksut Tepeli, 2 Şubat 1984 tarihinde İstanbul/Küçükbakkalköy'deki arkadaşının evine gitti. Eve yaklaştığında kapının kırık olduğunu fark ederek oradan uzaklaşmaya çalıştı. İçeride karakol kuran polisler tarafından açılan ateş sonucu yaralandı. Yoğun kan kaybetmesine rağmen hastaneye değil, bir battaniye içinde Gayrettepe Siyasi Şube'ye götürüldü" dedi.
'36 YILDIR BEDENİ BULUNAMADI'
Gözaltında bulunan üç tanığın beyanlarına göre Tepeli'nin, 5 Şubat 1984'te Gayrettepe Siyasi Şube'de gördüğü ağır işkence sonucu koma halinde Haydarpaşa Askeri Hastanesi'ne kaldırıldığını ve kendisinden bir daha haber alınamadığını söyleyen Ocak, "Gözaltına alındığı inkar edilen Maksut'un izini süren ailesi ve avukatları, olaydan uzun yıllar sonra onun 6 Şubat 1984 tarihinde Haydarpaşa Numune Hastanesi'nde öldüğü bilgisine ulaştı. Üç yıllık ısrarlı girişimler sonucunda da resmi makamlar, Maksut Tepeli'nin Helvacıdede Mezarlığı'na defnedildiğini açıkladı. Ancak mezar yeri bilgisini vermedi. 36 yıldır Maksut Tepeli 'nin bedeni bulunamadı" diye konuştu.
DOSYADA BUGÜNE KADAR ETKİN BİR SORUŞTURMA YÜRÜTÜLMEDİ
Maksut Tepeli'nin gözaltında kaybedilmesi ile ilgili bugüne kadar etkin bir soruşturma yürütülmediğinin altını çizen Ocak, tanıklara, belgelere rağmen ailenin şikayeti üzerine açılan üç soruşturmanın da takipsizlikle sonuçlandığını hatırlattı. Maksut Tepeli'nin yaralanması ve sorgulanmasında görevli polisler Rahmi Kaya, Servet Bozkurt, Hasip Dönmez, Zafer Elemen, Şeyhmuz Altın, İlhami Öztürk ve Hikmet Taşdelen hakkında hukuki bir sürecin de işletilmediğini vurgulayan Ocak, şöyle devam etti: "Dava 2015 yılında AYM'ye taşındı. 2017 yılında AYM, 'başvurunun, zaman bakımından AYM'nin yetkisi kapsamında olduğunun kabul edilmesi mümkün değildir' diyerek evrensel hukuka aykırı bir biçimde davayı reddetti. İç hukukta yapılan tüm girişimler sonuçsuz bırakılınca dava 2017 Nisan'ında AİHM'e taşındı."
Adli ve idari makamları Maksut Tepeli için evrensel hukuku işletmeye çağıran Maside Ocak, 77 haftadır yasaklanan gözaltında kaybedilenlerle buluşma mekanı olan Galatasaray Meydanı'ndan vazgeçmeyeceklerini de bir kez daha vurguladı.
YILDIZ: EVRENSEL HUKUKA GÖRE HİÇ HAREKET ETMİYORSUNUZ
Gözaltında kaybedilen Murat Yıldız'ın annesi Hanife Yıldız, "Evrensel hukuk,evrensel hukuk diyorsunuz ama ona göre hiç hareket etmiyorsunuz" diyerek yetkililere tepki gösterdi.
TEPELİ: BİZ GERÇEĞİ BİLİYORUZ, MAHKEMELER DE BİLİYOR
Hayat arkadaşı Maksut Tepeli'nin gözaltında kaybedilmesinin ardından 36 yıldır mücadele eden Şehriban Tepeli, sağlık sorunlarından dolayı katılamadığı buluşmaya bir mektup yolladı. 36 yıl önce yetkilerin "Maksut'u biz almadık" dediğini hatırlatan Tepeli, tanıkların ısrarı sonucu Tepeli'nin yaralı halde gözaltına alındığı ve işkenceye uğradığının ortaya çıktığını hatırlattı.
"Gerçeklerin er geç açığa çıkmak gibi bir huyu olduğunu söyler herkes" diyen Şehriban Tepeli'nin mektubunun devamı şöyle: "Israrlarımız sonucunda Maksut'un 31 yıl sonra Helvacıdede Mezarlığı'na kimliği meçhul kişi olarak gömüldüğü de açığa çıktı. Biz gerçekleri biliyoruz, mahkemeler de biliyor. Adli makamların gereğini yapmasını istemek, adalet istemek için Galatasaray'a çıkmanın yasaklanması hangi yasaya uyuyor anlayamıyorum. Yasamızı paylaştığımız alana bırakılmamak, engellenmek ne insanlığa ne de vicdana sığıyor. Bunu görmüyor musunuz?
'SEVDİĞİME AİT MEZAR YERİNE ULAŞMAK İSTİYORUM ARTIK'
"36 yıldır eşimle ilgili sorduğum hiç bir soruya cevap alamadım. Eşim gözaltına alındığında 2,5 yaşında olan kızımın sorduğu sorulara cevap veremedim. Şimdi torunlarım soruyor aynı soruları. Sevdiğime, eşime ait mezar yerine ulaşmak istiyorum artık. Çocuğuma söyleyemediğim, burası bizim mezarımız sözünü torunlarıma söylemek istiyorum.
'UNUTMAYACAĞIZ, VAZGEÇMEYECEĞİZ'
Mahkeme tutanaklarında Maksut'a işkence yapanlar biliniyor. Bir insan öldürmek bu kadar kolay olmamalı. Yargılanıp cezalandırılsınlar artık. Ömür boyu bu yasla, bu adaletsizlikle yaşamak istemiyorum. Sorumlu olan herkes artık yargılanarak hesap vermeli. Hepinizi özlemle kucaklıyorum. Ve bir kez daha unutmayacağız, vazgeçmeyeceğiz diyorum."