18 Eylül 2024 Çarşamba

Fransa'da yüz binlerce memur sokağa çıktı

Fransa'da kamuda 5,7 milyon memur ve çalışanı ilgilendiren reformlara karşı düzenlenen grev ve gösterilere yüz binlerce kişi katıldı.
Fransa'da kamuda 5,7 milyon memur ve çalışanı ilgilendiren reformlara karşı düzenlenen grev ve gösterilere yüz binlerce kişi katıldı.
 
CGT, CFDT, CFTC,CFE- CGC, FA-FP, FO, FSU, SOLIDAIRES ve UNSA'nın çağrısıyla Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un memur sayısını 120 bin azaltma ve maaşlarda dondurmaya gitme gibi projelerine karşı greve gidildi.
 
Grevlere katılım oranları merkezi devlet kurumlarında yüzde 9,8 ve yerel yönetimlerde ise yüzde 6,3 olarak açıklanırken, en az 140  gösteri yapıldı ve Fransa genelinde yapılan eylemlere 323 bin kişi katıldı.
 
Başkent Paris'teki gösteriye sendikalara göre 50 bin kişi katılırken, polise göre ise 16 binin üzerinde katılım oldu.
 
Paris Republique Meydanında bir araya gelen onbinlerce memur Nation Meydanına doğru yürüyüşe geçti.
 
Eylemde yerini alan öğrenciler ''Macron ve polisi ile bize savaş açtı'' sloganı atarak Macron kuklasını taşıdılar.
 
Mastille Meydanına doğru ilerleyen kortejin ön saflarında yer alan "Black blocs" adlı grup ile polis arasında çatışma çıktı. Polis 17 eylemcinin gözaltına alındığını açıklarken Mc Donald's'ın zarar gördügünü kaydetti.
 
Memurlar, polisin gaz ve tazyikli su ile saldırısına ıslık, alkış ve sloganlarla protesto etti.
 
Eyleminin bitiminde Macron'nun kuklası ateşe verildi.
 
Paris'in yanı sıra çok sayıda kentte yapılan gösterilere on binlerce kiyi katıldı. Ancak sendikalar, bu sayının yüz binlerce olduğunu belirtti. Bazı kentlerde göstericiler ile polis arasında çatışma çıktı.