12 Mayıs 2024 Pazar

Fransa'da sendikalardan ırkçılığa karşı mücadele çağrısı

CGT, FSU, Solidaires, FO sendikalarının aralarında bulunduğu kırka yakın sendika yayınladıkları açıklamada Rosa Parks kolektifinin ırkçılığa karşı yapacağı greve katılım çağrısı yaptı.
CGT, FSU, Solidaires, FO sendikalarının aralarında bulunduğu kırka yakın sendika yayınladıkları açıklamada Rosa Parks kolektifinin ırkçılığa karşı 30 Kasım günü yapacağı grevi ve 1 Aralık günü yapacağı eyleme katılım çağrısı yaptı.
 
Sendikalar kendilerine ya da başkalarına yapılan adaletsizlik ve haksızlığın harkese yapıldığını belirterek "Kapitalist sömürüye karşı yürüttüğümüz mücadele küresel eşitsizlik sistemine, damgalanmaya, ırkçılığa, ayrımcılığa karşı verilen mücadele ile iç içedir. Rosa Parks kolektifin çağrısını destekliyoruz" diye belirttildi.
 
Mültecilerin, ırkçı yasaların ve polis saldırısı kurbanlarının yanında olduklarını söyleyen sendikalar, kâğıtsız işçilerin grev ve direnişlerinde de yer aldıklarını ifade eden sendikalar, "Biz biliyoruz ki ırkçılık şirketlerde, şantiyelerde, bürolarda, kamu alanında, iş bulma kurumlarında, kariyer yapmada yani tüm alanlarda kendisini göstermektedir. Resmi raporlarda ırkçılık ile ilgili tespitler yapılıyor ama buna karşı henüz bir hareket gözlenmemektedir. Sendikalarımız işyerlerindeki ayrımcılığa ve ırkçılığa karşı daha iyi bir mücadele verecektir" denildi.
 
KÜÇÜK BİR HAREKETLE AMERİKA'YI DEĞİŞTİREN KADIN: ROSA PARKS
 
Rosa Parks, Alabama'da 1 Aralık 1955'te oturduğu otobüs koltuğunu ayakta kalan bir beyaz yolcuya vermeyi reddetmesi sonucu tutuklanması ile başlayan ve tüm şehir geneline yayılan en büyük boykotun kahramanıdır. 381 gün süren ve Montgomery Otobüs Boykotu olarak bilinen bu boykot tarihteki ırk ayrımcılığına karşı yapılmış en büyük ve en başarılı kitle hareketidir.