19 Nisan 2024 Cuma

Fransa'da eğitim emekçileri greve çıktı

Fransa'da eğitim emekçileri ülke genelinde greve giderek sokaklara çıktı. Eğitim emekçileri sağlık protokolünün yol açtığı kaosu ve çalışma koşullarını protesto etti.

Fransa'da ülke genelinde greve çıkan eğitim emekçileri başta Paris olmak üzere birçok kentte yürüyüşler düzenledi. Eylemlere öğrenciler, veliler, sol partiler ve milletvekilleri katılarak destek verdi.

İlköğretim, kolej ve liselerde gerçekleşen greve büyük katılım sağlandı. İlk derece okullarda yüzde 75, kolejlerde yüzde 70,5, genel ve teknoloji liselerinde yüzde 65 ve mesleki liselerde yüzde 62,2 oranında katılım olduğu bildirildi. Ülke genelinde her iki ilkokuldan biri kapalı kaldı.

Sendikalar, greve katılımın yüksek olduğunu ve bunun da toplumsal dinamiğin canlılığını gösterdiğini belirterek yeni eylemlerin sinyalini verdi.

Sendikalar eğitim sistemindeki sağlık protokolünün yol açtığı kaos ile kötüleşen çalışma koşullarını protesto etti.

ONBİNLERCE EĞİTİM EMEKÇİSİ SOKAKLARA ÇIKTI
Greve paralel olarak ülke genelinde eylemler gerçekleşti. Clermon Ferrand, Rennes, Marsilya ve Paris gibi kentlerde onbinlerce eğitim emekçisi sokaklara çıktı. Yakında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin solcu adayları da eylemlerde yer aldı.

Paris'te Luxembourg parkının önünde bir araya gelen kitle eğitim bakanlığına doğru yürüyüşe geçti. Eyleme katılan Sosyalist Parti cumhurbaşkanı adayı ve şimdiki Paris Büyükşehir Belediye Başkanı Anne Hidalgo eylemciler tarafından protesto edildi.

Öğretmenler, öğrenciler ve velilerin katıldığı eylemde, sağlık krizi nedeniyle uygulanan sağlık protokolünün okullarda kaosa neden olduğu vurgulandı. Yeterince materyal bulunmadığını, koruyucu hizmetlerin uygulanamadığını belirterek eğitim emekçileri, eleman eksikliği gibi sorunlarının çözülmesi gerektiğine dikkati çekti. Eğitim emekçileri, ayrıca okulların tüm gerekli sağlık önlemleri alındıktan sonra açık tutulması gerektiğini vurguladı.

BAŞBAKAN VE EĞİTİM BAKANI SENDİKALARLA GÖRÜŞTÜ
Fransa Başbakanı Jean Castex ve Fransa Milli Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer, grev ve sokağa taşan tepkilerin ardından sendika temsilcileriyle görüşme gerçekleştirdi.