27 Nisan 2024 Cumartesi

Fransa'da aktristler tecavüzcü yönetmenleri ifşa ediyor

Aktrist Judith Godreche, kendisinden onlarca yaş büyük yönetmenler Benoît Jacquot ve Jacques Doillon'un reşit olmadığı yaşlarda cinsel istismar saldırısına maruz kaldığını açıkladı.

Fransız aktrisler reşit olmadıkları dönemde kendilerine cinsel taciz ve tecavüz saldırısında bulunan, kendilerinden onlarca yaş büyük yönetmenleri ifşa etmeye başladı.

Son olarak oyuncu Judith Godreche, reşit olmadığı dönemde iki film yönetmeninin tecavüz saldırısına uğradığını açıklamıştı. Paris savcılığı, Godreche'in bu ayın başlarında resmi olarak şikayette bulunduğunu duyurdu.

Bu iki yönetmenden bir olan Benoît Jacquot'un 14 yaşından itibaren fiziksel istismarına maruz kaldığını aktaran Godreche, kendisinden 28 yaş büyük film yönetmeni Jacques Doillon'un da cinsel şiddetine maruz kaldığını anlatmıştı.

2020 yılında da ünlü aktör Gerard Depardieu'nun da, aralarında sinema oyuncusu Charlotte Arnould'un da bulunduğu 13 kadına cinsel şiddet saldırısında bulunduğu ortaya çıkmıştı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron başta olmak üzere, devlet yetkilileri ve sinema sektöründeki erkekler tecavüzcü erkeklere sahip çıkmaya devam ediyor.

Oyuncu Godreche'e çocuk yaşta cinsel istismar saldırısında bulunan Benoît Jacquot, Le Monde gazetesine yaptığı açıklamada, Godreche'e aşık olduğunu söyleyerek, çocuk istismarını meşrulaştırmaya çalıştı.

Godreche, 2017'da #MeToo hareketi çerçevesinde ABD'li film yapımcısı Harvey Weinstein'a karşı konuşan oyuncular arasında yer almış ve Weinstein'ın cinsel saldırısına uğradığını açıklamıştı.

Godreche'in ardından diğer kadın aktrislerden de cinsel taciz ve istismar suçlamaları gelmeye başladı.  

41 yaşındaki Isild Le Besco, 16 yaşındayken Benoît Jacquot ile başlayan ilişkisinde psikolojik ve fiziksel şiddete maruz kaldığını anlattı. Ayrıca yönetmen Jacques Doillon'un, cinsel ilişki teklifini reddettiği için alması gereken bir rolü başkasına verdiğini söyledi.

45 yaşındaki aktris Anna Mouglalis de, 2011'de Doillon'u cinsel saldırıyla suçlamıştı.

2020 yılında, yönetmen Roman Polanski'nin gıyabında en iyi yönetmen ödülünü kazandığı Cesar Ödülleri töreni sırasında kadın hakları aktivistleri tarafından protesto düzenlenmişti.

Polanski, 1977 yılında 13 yaşındaki bir kız çocuğuna tecavüz etmekle suçlanmasından onlarca yıl sonra hala ABD'de aranıyor.