27 Temmuz 2024 Cumartesi

Fransa ve Almanya'da Cumartesi Anneleri 1000. hafta eylemleri

Fransa ve Almanya'da Avrupa Demokratik Güç Birliği'nin çağrısıyla düzenlenen Cumartesi Anneleri 1000. hafta eylemlerinde, gözaltında kayıplara karşı mücadelenin süreceği vurgulandı. 1000 haftadır yürütülen mücadele sonucu Türkiye ve Kürdistan'da kaybetme saldırılarının durduğu kaydedilen eylemlerde, Cumartesi Anneleri ve kayıplar mücadelesini sahiplenmenin önemine vurgu yapıldı. 

Cumartesi Anneleri 1000. hafta eylemi dolayısıyla Fransa ve Almanya'da "Kayıplar belli failler nerede" eylemleri düzenlendi. "Kaybedenler kaybedecek" sloganının öne çıktığı eylemlerde, tüm kayıplar için mücadelenin sürdürüleceği kaydedildi. 

FRANSA
Fransa'nın başkenti Paris'te Avrupa Demokratik Güç Birliği (ADGB) tarafından organize edilen eyleme kayıp yakınları ve çok sayıda kişi katıldı. Kayıpların fotoğraflarının taşındığı eylemde "Kayıplar bulunsun, hesap sorulsun", "Kaybedenler kaybedecek","Cumartesi Anneleri yalnız değildir" sloganları atıldı.

Chatelet İnnocent meydanındaki eylem, gözaltında kaybedilenler adına saygı duruşu ile başladı. Yapılan konuşmada, "Gözaltında kaybetme politikası büyük bir mücadele ile Türkiye ve Kürdistan'da geriletilebildi. 1000 haftadan bu yana büyük bir dirençle büyütülen bu mücadeleyi sahiplenmek hepimizin boyun borcudur" denildi.

Eylem sloganlarla sona erdi. 

Almanya'nın birçok kentinde Cumartesi Anneleri'nin 1000. hafta eylemlerine destek için eylemler yapıldı.

BERLİN
Başkent Berlin'de Kreuzberg semtinde Celalettin Kesim parkında Cumartesi Anneleri ile dayanışma eylemi gerçekleştirildi. Gözaltında Kayıplara Karşı Uluslararası Komite (ICAD)‘ın organize ettiği eyleme Dest-Dan Kadın Meclisi, Nav-Berlin, SKB, KKP, Kurdische Gemeinde Berlin-Brandenburg üyeleri, kayıp yakınları ve çok sayıda insan katıldı.

ICAD Uluslararası Büro Sözcüsü Baki Selçuk, katılımcıları selamladıktan sonra Türkiye, Kürdistan ve dünyada gözaltında kayıplar için 1 dakikalık saygı duruşuna davet etti. Ardından yaptığı açıklama ile gözaltında kayıpların dünyanın birçok ülkesinde yaşandığını belirtti. Türk devletinin kayıtlara geçen gözaltında kaybetme saldırısının 1915 Ermeni soykırımının başlangıcında 139 Ermeni aydınının kaybedilmesiyle başladığını, 1921'de TKP önderleri Mustafa Suphi ve 14 yoldaşı katledildikten sonra cesetlerinin kaybedilmesiyle devam ettiği, 80'li yıllarda sıklaştığını ve 90'lı yıllarda kitlesel bir boyut kazandığını anlattı.

SELÇUK: ANNELERİN SESİ ULUSLARARASI ALANA TAŞINMAYA DEVAM ETTİ
Selçuk, 21 Mart 1995'de gözaltına alınan Hasan Ocak'ın bulunması için yürütülen kampanya ile Hasan Ocak'ın, Rıdvan Karakoç'un ve Ayşenur Şimşek'in cansız bedenlerine ulaşıldığını ve ardından 27 Mayıs'ta Cumartesi eylemlerinin başladığını ve 1000 haftadır her türlü saldırıya rağmen kayıplarını aramaya, sorumlulardan hesap sormaya devam ettiklerini anlattı. ICAD'ın Cumartesi Anneleri eylemlerinin 1. yılında İstanbul'da toplanan Uluslararası Gözaltında Kayıplar Kurultayı'nda kurulduğunu ve bugüne kadar Cumartesi Anneleri'nin sesini, mücadelesini uluslararası alana taşımaya devam ettiğini belirtti.

Eylemde gözaltında kayıp Cüneyt Aydınlar'ın abisi Recep Aydınlar söz alarak, kardeşinin gözaltında kaybettirilme hikayesini anlattıktan sonra bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğini belirtti.

Kayıp yakını Ali Beyaztaş ise, 1993 yılında Diyarbakır Hapishanesi'nde Yücel Dolan ve Ferhat Tepe isimli iki arkadaşının işkenceyle katledildiğine şahit olduğunu ve daha sonra devlet eliyle kaybedildiklerini söyledi.

‘KAYIP POLİTİKALARI 90'LARDAN BU YANA DEVAM EDİYOR'
Dest-Dan Kadın Meclisi ve Êzidî Kadın Meclisi Berlin adına Nurê Alkış söz alarak, "Türk devletinin zulmü yıllardır devam ediyor. Katliam, soykırım ve imha politikaları ile beraber kayıp politikaları da 90'lardan günümüze devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Siyasetçi Sibel Yiğitalp, "Türkiye karanlık bir dönem olarak adlandırılan 90'larda devlet eliyle ve çetelerinin elleriyle infazlar, kayıplar yaptı. O zihniyet, bugün Kobanê kumpas davası ile arkadaşlarımıza cezalar yağdırdı. Bu nedenle nerede olursak olalım karanlık zihniyetle mücadele edeceğiz" dedi.

Kurdische Gemeinde Berlin-Brandenburg adına Hüseyin Taşan ise, "Cumartesi Anneleri'nin mücadelesi kutsal bir mücadeledir. Annelerimiz 1000. Haftasında tekrar kayıpların hesabını sormak için Galatasaray Meydanında bir araya geldi. Bizler de burada kutsal direnişlerini selamlayarak mücadelemizi büyütmemiz ve birlikte hareket etmemiz gerekiyor" dedi.

YETER: BU MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ
Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) adına da Seher Yeter bir konuşma yaptı. Gözaltında kaybettirilen Hasan Ocak'ın yoldaşı olarak uzun süre onu ve diğer kayıpları bulmak için mücadele ettiklerini söyleyen Seher Yeter, nerede olursa olsun bu mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.

Almanca, "Cumartesi Anneleri ile dayanışma, katilleri tanıyoruz, kayıplar nerede" yazılı pankartın ve kayıp resimlerinin taşındığı eylem, kayıplar için söylenen şarkılar ve dayanışma sloganları sonrası sona erdi.

KÖLN
Köln'de Dom Kilisesi'nin önünde yapılan eyleme yüzlerce kişi katıldı. Oturma eylemi yapan kitle, kayıpların fotoğraflarını ve karanfiller taşıdı. İlk olarak Cumartesi Anneleri'nin Galatasaray Meydanı'nda yaptığı açıklama metni okundu. Açıklamada, "Cumartesi Anneleri'nin kayıplarını aramasının önündeki tüm engellemelerin kaldırılması, kayıplarıyla buluşma mekanı Galatasaray Meydanı'nın Cumartesi Anneleri'ne açılması yasal zorunluluktur" denildi.

ADGB: KAYBEDENLERDEN HESAP SORACAĞIZ
AVEG-KON ve AGİF'in bileşeni olduğu ADGB adına yapılan açıklamada, Cumartesi Anneleri'nin mücadelesi selamlandı, "Kaybedenlerden hesap soracağız" denildi.

KAYIP YAKINLARI:ADALET SAĞLANANA KADAR
Cumartesi Anneleri'nin başlattığı mücadele ile kayıplarının cansız bedenlerine ulaştıklarını vurgulayan Dargeçit kayıplarından Seyhan Doğan'ın kardeşi Hazne Doğan, "Adalet mücadelemizi tek bir kaybımız kalmayana, adalet sağlanana kadar sürdüreceğiz" dedi. 

Gözaltında kayıpların simgesi Hasan Ocak'ın kardeşi Aysel Ocak, "Biz 1000 hafta daha, aynı inat ve ısrarla Galatasaray'da olabiliriz. Biz o meydanda büyüdük, yaşlandık ancak çocuklarımız o meydanda bunları yaşamasın istiyoruz. Kayıplarımız için adaletin sağlanmasını istiyoruz" dedi.

Gözaltına kaybedilen Mehmet Nezin Duman'ın kızı Newroz, kayıp yakınlarının verdiği mücadelenin daha çok sahiplenilmesi için çağrı yaptı.

YETER: KAYIPLARIMIZI ASLA UNUTMAYACAĞIZ
SKB adına konuşan Ayşe Yumli Yeter, 1995'te Gazi katliamından önce Hasan Ocak'la tanıştığını belirterek, kaybedilmesinin ardından Hasan'ı bulmak için ailesi ve yoldaşlarının başlattığı mücadeleyi hatırlattı. Ayşe Yumli Yeter, "Başlattığımız bu kayıplar mücadelesi hem Türkiye'deki devrimci direnişin hem Kürdistan'daki kayıp yakınların adlarının anılmasını, hesabının sorulmasını sağladı. Hesap sormak için başlattığımız bu mücadelede Dünyanın kayıpları bizim kayıplarımız oldu, bizim kayıplarımız dünyanın kayıpları oldu. Yoldaşlarımızı, kaybedilenleri asla unutmayacağız. Kaybedenlerden de mutlaka hesap soracağız" dedi.

Avrupa Kadın Dayanışması adına yapılan konuşmada da, Cumartesi Anneleri'nin mücadelesine destek verildiği vurgulandı.

Almanya Yeşiller Partisi Milletvekili Berivan Aymaz da bir konuşma yaptı, Cumartesi Anneleri'nin mücadelesini selamladı, dayanışmayı sürdüreceklerini söyledi.

STUTTGART
Stuttgart'ta çok sayıda kişi Schlossplatz'da gerçekleşti. Avrupa Demokratik Güç Birliği ve Avrupa Kadın Dayanışması öncülüğünde yapılan eylemde Cumartesi Anneleri'nin yaptığı açıklama Almanca ve Türkçe dillerinde okundu.

Kayıpların resimlerinin taşındığı eylemde oturma eylemi yapıldı. Çevrede bulunanlara yönelik konuşmaların yapıldığı eylemde sanatçı Teoman'ın yeniden seslendirdiği "Benim Annem Cumartesi" ezgisi dinletildi.

ULM
Gözaltında Kayıplara Karşı Komite (ICAD) Enternasyonal Büro'nun çağrısı ile AGİF'e bağlı AJK derneği tarafından düzenlenen eyleme Tohum, ATİF, Trotz Alledem (Herşeye Rağmen), ADHF, AGEB ve Avrupa Sürgünler Meclisi (ASM) de destek verdi.

Eylemde, kayıpların fotoğrafları ve dövizler açıldı. Cumartesi Anneleri'nin 1000. hafta eylemiyle dayanışma içerisinde olduklarını kaydeden eylemciler, dayanışma için açtıkları çadırı ziyaret edenlere Cumartesi Anneleri'nin mücadelesi anlatıldı.

Cumartesi Anneleri'nin, kayıp yakınlarının, devrimci güçlerin ortak mücadelesi ile devletin kaybetme politikasını durdurduğu vurgulanarak, bu mücadelenin büyütülmesi için çağrı yapıldı.
NÜRNBERG
Avrupa Demokratik Güç Birliği bileşenleri, Cumartesi Anneleri'ne destek için Nürnberg'de de eylem yaptı. Kornmarkt alanında yapılan dayanışma eyleminde, ADGB ve Cumartesi Anneleri'nin hazırladığı açıklamalar okundu.

Eylem, "Anaların öfkesi katilleri boğacak", "Kayıplar bulunsun, katillerden hesap sorulsun", "Faşizme karşı omuz omuza", "Yaşasın devrimci dayanışma", "Yaşasın enternasyonal dayanışma" sloganlarının atılmasının ardından sona erdi.

Cumartesi Anneleri'nin 1000. haftasına destek için Hamburg ve Frankfurt kentlerinde de eylemler yapıldı.