17 Mayıs 2024 Cuma

Florio: İlaç şirketleri aşıyı daha sınırlı sayıda tutabilir

Yaklaşık 4 milyon kişinin enfekte olduğu Covid-19'a karşı aşı çalışmaları devam ederken, bulunacak aşıya erişimin nasıl olacağı sorusu da gündemde. "Var olan sistem 'sağlık için bilim' ile 'kar için bilim' arasında çözülemez bir çelişki üzerinde işliyor" değerlendirmesi yapan Kamu Maliyesi Profesörü Massimo Florio, ilaç şirketlerinin sınırlı sayıda aşı üretimi yapma yoluna gidebileceğini kaydetti.

Yeni koronavirüs (Covid-19) salgınında dünya ölçeğinde enfekte olanların sayısı 4 milyona yaklaşırken, yaşamını yitirenlerin sayısı 265 bine ulaştı. Birçok devlet yetkilisi aşıyla ilgili çalışmalar hakkında bilgiler verirken, ilaç şirketlerinin çalışmaları hakkında çok sayıda açıklamalar da gelmeye devam ediyor.

Aşının ne zaman piyasaya sürüleceği merak konusu arasında yer alırken, bir diğer soru da aşıdan kimler yararlanabilecek?

'SİSTEM ÇELİŞKİ ÜZERİNDE İŞLİYOR'
Euronews'e konuşan Milan Üniversitesi Kamu Maliyesi Profesörü Massimo Florio, "Var olan sistem 'sağlık için bilim' ile 'kar için bilim' arasında çözülemez bir çelişki üzerinde işliyor" değerlendirmesi yaptı. Florio, SARS salgını sonrası geçen 20 sene içerisinde ilaç şirketlerinin influenza virüslerini önceliklerine almadıklarını çünkü kronik hastalıklar kadar istikrarlı bir durum oluşturmadıklarını belirtiyor.

Florio verdiği örnekler bu alandaki sistemin nasıl işlediğini de gözler önüne seriyor. Florio, daha önceki salgınlarda ilaç firmalarının aşılara harcanan paralar nedeniyle zarar ettiklerini söyleyerek, salgınlar bugünkü boyuta ulaşmadığı için üretilen aşıların çoğu şirketlerin elinde kaldı yorumu yapıyor. Florio'ya göre firmalar aşı olmak isteyip istemeyeceği belli olmayan herkese ucuz aşı sağlamak yerine aşı olmayı isteyecek daha az sayıda kişiye daha pahalı şekilde üretilen aşıyı satma yoluna gidebilir. Öyle olduğu takdirde aşı adedi de kısıtlı sayıda olacak.

'PİYASA HER ŞEYİ ÇÖZER FİKRİ BİR ALDATMACA'
EuroNews'teki haberde dünyanın en büyük 20 ilaç firması 2019 yılında 400 civarı araştırma projesi üzerinde çalıştığı bilgisi de yer aldı. Bunların yarısı kanser ile ilgiliyken yalnızca 65 tanesi bulaşıcı hastalıklar ile ilgili. Bu 20 şirketin sadece 4'ünde özel ar-ge departmanı var.

Avrupa Parlamentosu'nda 17 Nisan'da onaylanan bir tasarıda herhangi bir oranda kamusal fondan yararlanan her çalışmanın kamusal alanda kalmak zorunda olduğu belirtildi. Aşı üzerinde çalışma yapılan tüm devletlere ve oluşumlara aşının tüm insanlığın kullanımına açık ve yoksullar için erişilebilir olması çağrısı yapılıyor.

Euronews'e konuşan Belçikalı parlamenter Yeşiller üyesi Petra De Sutter "Piyasa her şeyi çözer- fikri bir aldatmacadır. Kriz zamanlarında bu tür durumlarla hükümetler yüzleşmeli ve meseleyi bizzat ele almalıdır" dedi.

De Sutter şöyle devam etti:

"İlaç gibi bazı sektörlerde tüketicilerin hastalandıkları zaman seçme şansı yok. İçinde bulunduğumuz sistemde ilaçlarını önceliğini piyasa belirliyor. Ancak piyasa bu gündemi ilaçların karlılık oranlarına göre belirliyor. Bu nedenle Avrupa'da bu sistemi yeniden düşünmeli ve değerlendirmeliyiz."