Fişlemeyi yasalaştıran teklife muhalefet şerhi
HDP ve CHP, dernek üyelerinin kimlik bilgilerinin İçişleri Bakanlığı'na bildirilmesi zorunluluğunu içeren düzenlemenin "fişleme" uygulamasının da içinde yer aldığı "Torba Yasa" teklifine muhalefet şerhi düştü.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), bireysel silah kullanımından, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve dernek üyelerinin kimlik bilgilerinin İçişleri Bakanlığı'na bildirilmesi zorunluluğu ile çok sayıda düzenleme içeren Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne muhalefet şerhi düştü.
'TORBA YASA HÜKÜMET SİSTEMİ'
HDP, şerhte, torba yasanın birbirleriyle alakası olmayan 20'den fazla kanunda değişiklik öngördüğü için "çorba yasa" ifadesini kullandı. Yeni rejimle birlikte iktidarın daha da otoriterleşmeye gittiğine değinilen şerhte, "Açıktır ki, yasama sürecinde Meclis'i devre dışı bırakan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, 'Torba Yasa Hükümet Sistemi'ne dönüşmüş durumdadır. Yürütme ve Cumhurbaşkanı açık bir şekilde yasama üzerinde tahakküm kurmuştur" denildi.
İŞSİZLİK FONU: CEFA EMEKÇİLERE PAY EDİLMEKTE
Şerhte, İşsizlik Sigortası Fonu'na ilişkin düzenlemeler de eleştirilerek, emekçilerin dışlandığına dikkat çekildi. Şerhte, şu ifadeler yer aldı: "AKP bir kez daha patronların, sermayenin partisi olduğunu haykırmaktadır. Emekçilerin zor günlerinde kullanabilmesi için maaşlarından yapılan kesintilerle oluşturulan İşsizlik Sigortası Fonu, yine sermayenin maliyetlerinin düşürülmesi için, bir diğer deyişle sermayenin maliyetlerinin toplumsallaştırılması için talan edilecektir. Açıktır ki, ortak emeklerle ortaya çıkan sefa ve refah emekçilerin dışlandığı bir azınlık kesimin tekeline verilirken, söz konusu cefa olduğunda ise emekçilere pay edilmektedir."
KİMLİK BİLGİLERİNİN BİLDİRİLMESİ FİŞLEMEDİR
Muhalefetin en çok itiraz ettiği düzenlemelerden biri de dernek üyelerinin kimlik bilgilerinin İçişleri Bakanlığı'na bildirilmesi zorunluluğu. HDP, şerhte, bu düzenlemenin bir "fişleme" uygulaması olduğunu belirterek, "Bu torba yasayla otoriter politika ve uygulamalar yine özgürlük gibi yüce bir değerin arkasına sığınılarak yapılmak istenmektedir" dedi.
Şerhte, Menzil Tarikatı'na bağlı Semerkand Bilim ve Medeniyet Üniversitesi'nin adının İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi olarak değiştirilmesiyle ilgili şunlar kaydedildi: "Kamudan FETÖ'nün uzaklaştırılması iddiasıyla yürütülen sürecin bir boşluğa yol açtığı ve özellikle bürokrasinin belirli alanlarında bu boşluğun başka dini cemaat ve tarikatlarla doldurulduğu iddiaları gündeme gelmişti. Bu bağlamda Menzil Tarikatı'nın da önünün açıldığı bilgisi sıklıkla basında yer almıştı. Dolayısıyla bu isim değişikliği ile murat edilen şey acaba dikkat çekmemek midir? 'Deşifre' olunduğu için mi bu isimden vazgeçilmiştir?"
CHP: OHAL KALICILAŞTIRILMAK İSTENİYOR
Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre CHP ise şerhte, OHAL rejiminin kılıcılıştırılmak istendiğini belirtti, "Yaşamın bütün alanlarının tek bir merkezden sevk ve idare edildiği kontrol mekanizması bu yasayla da kurulmaya çalışılmaktadır. Yeni düzenlemeler iktidarın üzerinde yükseldiği zeminin kaydığını, iktidarın da bunun farkında olup engellemek için yaşamın her alanını denetlemeye çalıştığını göstermektedir" dedi.
Şerhte, Temmuz 2018 tarihinden bu yana iki bin 78 maddeyi içeren 56 adet Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile iki bin 180 adet Cumhurbaşkanlığı kararı, 47 Cumhurbaşkanlığı Genelgesi yürürlüğe konulduğuna dikkat çekildi.
CHP, dernek üyeleriyle ilgili düzenlemeye de itiraz etti. Söz konusu düzenlemeyle insanların örgütlenme hakkının tamamen engellenmek istendiği vurgulanarak,"Bu düzenlemenin amacı, vatandaşlarda fişlenme korkusu yaratarak vatandaşların derneklere üye olmasını engellemektir" denildi.