29 Mart 2024 Cuma

Filistinli direniş güçleri müzakerelerini anlaşmayla sonuçlandırdı

Filistin'de işgalci İsrail ordusuna direnen 14 örgüt ve parti bir araya gelerek anlaşmazlıklarını sonlandırmak için bir yıl içerisinde seçime gitme kararı aldı. Öte yandan Nablus ve Cenin'de Aslan Yuvası adı verilen direniş örgütü “şehadete kadar savaş” sloganıyla büyümeye devam ediyor.

Filistin'de işgalci İsrail ordusuna karşı mücadele eden Hamas, el Fetih, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) başta olmak üzere toplam 14 farklı direniş örgütü, geçen hafta Cezayir'de yaptıkları müzakareler sonucu ortak bir anlaşma imzaladı. Anlaşmayla Filistin'in farklı bölgelerinde aktif olan direniş grupları arasında yıllardır süregelen çeşitli anlaşmazlıkların önümüzdeki bir yıl içinde yapılacak bir seçimle çözülmesi hedefleniyor.

Anlaşmayı Hamas adına imzalayan İsmail Haniya, bu müzakerenin tarihi bir an olduğunu söyleyerek, Cezayir hükümetine bu anlaşmaya aracılık ettikleri için teşekkür etti.

Anlaşmanın tamamen bir koalisyon hükümetini içermediği ancak şu an başta olan ve bu direniş örgütlerinin altında buluştuğu Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ) geliştirilmesi, meclislerinin kurulması ve sonrasında seçimlere gidilmesini kapsadığı öğrenildi. 

Öte yandan Filistin'de Aslan Yuvası (Arin'ul Usud) adı verilen yeni bir direniş örgütü kuruldu. Nablus ve Cenin'de giderek etkili hale gelen Aslan Yuvası, Filistin direnişinde yer alan her parti ve örgütten insanları içerisinde barındırıyor ancak yapısal olarak herhangi bir örgüte bağlı değil. Genel olarak işgalci İsrail güçlerine dönük fedai eylemleri düzenleyen örgüt, büyük çoğunlukla 18-24 yaşları arasındaki gençlerden oluşuyor.

Aslan Yuvası, Filistin hükümetini de uzlaşmacı bularak işgalci İsrail güçlerine karşı “Şehadete kadar savaş” sloganıyla örgütlenmesini ve eylemlerini sürdürüyor. Arap basınında ise Aslan Yuvası için “Nablus dağları yeni bir yapının doğuşuna şahit oldu. Aslan Yuvası adı verilen bu yapı, mermisini havaya değil doğrudan işgalcinin göğsüne sıkmaktadır. Bütün bunlar, İsrail Mescid-i Aksa'yı işgal etmeye gelenleri korumaya devam ederken ve bu işgalciler Mescid-i Aksa'nın bahçesinde kurbanlarını kesip Telmudi ibadetlerini yerine getirirken ve resmi düzeyde Arap sessizliği devam ederken oluyor” ifadeleri kullanıldı.