26 Temmuz 2024 Cuma

Filipinler'de yeni barış görüşmeleri

Filipinler'de NDFP ile hükümet, altı yıl sonra yeniden masaya oturuyor. Arabulucu Norveç, tarafların 23 Kasım günü Oslo Belediye Binası'ndaki gizli törende mutabakat imzaladığını açıkladı.

Güney Asya ülkesi Filipinler'de Filipinler Komünist Partisi'nin askeri kanadı Yeni Halk Ordusu ile hükümet arasındaki barış görüşmeleri altı yıllık bir aranın ardından yeniden başlıyor. Norveç'in arabuluculuğunda yapılacak müzakerelerde, ülkede 40 binden fazla kişinin ölümüne yol açacak 50 yıllık savaşa son verilmesi, Yeni Halk Ordusu'nun silah bırakarak siyasi bir harekete dönüşmesi öngörülüyor. Açıklama, geçen hafta çıkarılan geniş çaplı aftan sonra geldi.

28 Kasım'da düzenlenen basın toplantısıyla Filipinler Ulusal Demokratik Cephesi (NDFP), Filipinler hükümetiyle 23 Kasım 2023 tarihinde Oslo'da barış müzakerelerine yeniden başlama konusunda varılan anlaşma hakkında bilgi verdi.

2017 yılında dönemin faşist Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte müzakereleri sonlandırmıştı ve Filipinli gerillalara dönük katliam saldırılarını hızlandırmıştı. Filipinler Komünist Partisi yaptığı açıklamada "taban tabana zıt ekonomik çıkarlar ve siyasi hedeflere" rağmen müzakerelerden yana olduklarını açıkladı. Şu ana kadar yapılan müzakerelerde insan hakları ve uluslararası insancıl hukuka saygı konusunda anlaşmaya varıldı. NDFP, devrimci hareketin tüm siyasi tutsaklarının serbest bırakılmasını ve NDFP'nin Filipin hükümeti tarafından "terörist" olarak sınıflandırılmasının kaldırmasını önemli bir başlangıç noktası olarak gördüğünü ifade etti.

Yeni Halk Ordusu ile hükümetten yapılan ortak açıklamada da, "Taraflar, silahlı ihtilafın ilkeli ve barışçıl bir biçimde çözülmesi üzerinde mutabık kaldı" denildi. Açıklamada, barış görüşmelerinin "derin kökleri bulunan sosyoekonomik ve siyasi sorunları" ele alacağı belirtildi.

Barış görüşmelerinin yeniden başlaması konusunda varılan anlaşmanın ardından Devlet Başkanı Marcos Junior geçen hafta sonu "Barış, Birlik ve Uzlaşma" sloganı altında bir af bildirisi (Proclamation 404) yayınladı. Filipinler Komünist Partisi bu af ilanını "büyük bir aldatmaca" olarak nitelendirerek, "Marcos'un sahte affı, halkın davasına ihanet edenleri ve sömürücüleri ile zalimlere boyun eğenleri ödüllendirerek Filipin halkını pasifize etmeyi amaçlamaktadır” ifadelerini kullandı.