23 Nisan 2024 Salı

Faşist molla rejiminin katliamları İran'daki ayaklanmayı durduramıyor

İran ve Rojhilat'ta rejimin tehditlerine rağmen sokakları terk etmeyen halka yönelik saldırılarda Nesrîn Qadrî isimli Kürt bir kadın daha katledildi. Katliam yeni sokak eylemlerini tetikledi.

İran ve Rojhilat'ta, Jîna Mahsa Amini'nin gözaltında işkenceyle katledilmesinin ardından başlayan eylemler 51'inci gününü tamamlamak üzere. Dün ülkenin birçok kentinde esnaf kepenkleri açmadı. Seqiz, Sine ve Meriwan başta olmak üzere birçok kentte, kadın ve gençlerin öncülüğünde akşam geç saatlere dek protesto gösterileri devam etti. Gençler, yollarda barikatlar kurarak ateş yaktı.

Sine kentinde, Muimin Zend Kerimî mezarı başında anıldı ve rejim karşıtı sloganlar atıldı. Meriwan kentinde de, öğrenciler ders bitimi sonrası slogan atarak yürüyüş düzenledi.

BİR KADIN DAHA KATLEDİLDİ
Faşist molla rejimi, Tahran'da Meriwan nüfusuna kayıtlı Nesrîn Qadrî isimli genç bir kadını işkenceyle katletti. Qadrî'nin cenazesi toprağa verilmek üzere Meriwan'a getirildi. Rejim güçleri önce cenazeyi kaçırmaya çalıştı ardından aileyi tehdit ederek, defin işlemlerinin sessizce yapılmasını istedi.

GENÇLERİN ÖNCÜLÜĞÜNDE EYLEMLER
Kureş kentinde sokaklara çıkan gençler de, rejim güçlerinin subaylarının kaldığı bir merkezi molotof kokteylleriyle yaktı. Kirmaşan kentinde de gençler, ateşle "Azadî" yazdı.

Geçtiğimiz cuma günü 11 kişinin katledildiği Sistan ve Belucistan'da da kepenk kapatma eylemi yapıldı. Ahvaz, Yezid, Şiraz ve Tahran da, gün boyunca protesto gösterileri devam etti. Gençlerin öncülük ettiği protestolarda sokaklarda ateşler yakıldı. Kentin kuzeyinde yer alan Gurgan kentindeki kadınlar "Jin, jiyan, azadî" yazılı pankartlarla yürüyüş düzenledi.

ÜNİVERSİTELER DERSLER BOYKOT EDİLDİ 
Üniversitelerde de ders boykotları sürüyor. Öğrencileri tehdit eden üniversite yönetimleri, rejim güçlerine üniversite kapılarını açarak, eylemleri sonlandırmayı amaçlıyor. Loristan, Tahran ve Tebriz'de okuyan öğrenciler, protestoların bugün de sürdürülmesi için çağrılarda bulundu.

BELUCİSTAN'DA HALKA ATEŞ AÇILDI
Belucistan'ın Khash kentinde de önceki gün cuma namazı sonrası sokaklara çıkan halka rejim güçleri silahlı saldırıda bulundu. Sabah saatlerine kadar devam eden Khash kentindeki protestolar sırasında biri çocuk olmak üzere en az 16 kişi hayatını kaybetti. Onlarca kişinin de yaralandığı bildirildi.

Sosyal medyada yayınlanan görüntülerde, rejim güçlerinin protestoculara doğrudan ateş açtığı görülse de, Beluc halkı sokakları terk etmedi.

'İRAN REJİMİNE KARŞI TEK YOL SİLAHLI MÜCADELE'
Bu arada İran rejimine karşı faaliyet gösteren Beluc grup Ceyşu'l Adl, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, rejime karşı tek yolun silahlı mücadele olduğunu vurguladı.

Rejim güçlerinin Belucistan'ın Khash şehrinde çok sayıda eylemciyi katlettiği hatırlatılan açıklamada, "Belucistan'da haklarını arayan savunmasız protestocuların öldürülmesi, silahlı mücadelenin acil bir gereklilik olduğunu teyit etmiştir" ifadeleri yer aldı.

Protestolar Belucistan'ın tüm kentlerine yayılarak devam ederken, kanaat önderleri uluslararası kurumların gözetiminde özerklik için referandum talebinde bulundu.

Zahedan, Saravan, Piranşehr, Sarbaz ve Rask şehirlerinde de halk sokağa çıkarak "Diktatöre ölüm", "Hamaney'e ölüm" ve "Basiç'e ölüm" sloganlarını haykırdı.

FAŞİST MOLLA REJİMİNİN SOKAK ÇAĞRISINA DESTEKÇİLERİ UYMADI
Diğer yandan İran'ın faşist molla yönetimi, 1979'da Amerikalı diplomatların rehin alınmasının yıldönümünü kutlamak için cuma günü destekçilerine sokağa çıkma çağrısında bulundu ancak çağrısı karşılıksız kaldı.

Sadece birkaç şehirde yüz kadar kişinin eylemlere katılması üzerine rejime bağlı haber kanalları eski görüntüleri kullanarak kalabalık bir kitlenin sokağa çıktığı algısı yaratmaya çalıştı.

MAHSA'NIN BABASIYLA RÖPORTAJ YAPAN GAZETECİ TUTUKLANDI
Bu arada Nazila Marufiyan adlı gazeteci, Mahsa Amini'nin babasıyla 19 Ekim günü yaptığı röportajın ardından tutuklandı. İran'ın başkenti Tahran'da yaşayan Kürt gazeteci Marufiyan'ın röportajında Mahsa'nın babası kızının sağlık sorunları nedeniyle gözaltında yaşamını yitirdiği iddialarına tepki göstermişti.

"Jina Amini'nin babası: Yalan söylüyorlar!" başlığı ile yayınlanan haberin ardından tutsak edilen gazeteci Nazila Marufiyan Evin Hapishanesine gönderildi.

EN AZ 54 GAZETECİ TUTUKLANDI
New York merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), 16 Eylül'den bu yana İran'da en az 54 gazetecinin tutuklandığını açıkladı. Tutsak edilen 10 gazetecinin bir süre sonra kefaletle serbest bırakıldığı öğrenildi.

304 KİŞİ KATLEDİLDİ
İran İnsan Hakları Örgütü verilerine göre, protesto gösterilerinin devam ettiği İran ve Rojhilat'ta bugüne dek en az 41'i çocuk 24'ü kadın 304 kişi katledildi.