7 Eylül 2024 Cumartesi

Eylemler 13. haftasında: Tecride son verin

"Tecride son ver" talebiyle yapılan eylemlerde, Türkiye'nin demokratikleşmesi için İmralı tecridine son verilmesi gerektiği vurgulandı.

PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin son bulması ve Kürt sorununda demokratik çözüm talepleriyle tutsak yakınlarının düzenlediği "Tecride son ver" eylemleri 13. haftasında AKP il binaları önünde devam etti.

ADANA
Adana'da tutsak yakınları, Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ve çok sayıda demokratik kitle örgütü, polisin engelleme çabalarına karşın AKP Adana il binası karşısında yan yana geldi.

"Adalet için tecridi kıralım, toplumsal barış için özgürlüğe ses ver" pankartı açılan eylemde basın açıklamasını AATUHAY-DER Eşbaşkanı Nuran Özdeş okudu. İmralı tecridinin tüm topluma yayıldığını belirten Özdeş, "Kürt sorununun çözümü ve Türkiye'nin demokratikleşmesi için sayın Öcalan üzerindeki mutlak tecridin derhal kaldırılması gerekmektedir" diyerek tüm kesimlere tecride karşı ortak mücadele çağrısında bulundu.

Eylem oturma eylemi ve alkışlarla son buldu. Eylem boyunca, "Biji berxwedana zindana" ve "Tecride hayır, barış hemen şimdi" sloganları atıldı.

MERSİN
Mersin'de tutsak yakınları ve DEM Partililerin "Tecride son ver" pankartıyla AKP il binası önüne yürümeleri polis tarafından engellendi. Kitle polis engellemesine karşı "Siyasi tutsaklar onurumuzdur" ve "Jin jîyan azadî" sloganları eşliğinde oturma eylemi başlattı. 

DEM Parti Akdeniz İlçe Eşbaşkanı Nizar Esen, ülkede kronikleşmiş sorunların çözümü için bir an önce Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması gerektiğini ifade etti. Oturma eylemi sloganlar eşliğinde sona erdi.

VAN
Tutsak yakınlarının DEM Parti il binası önünde gerçekleştirdiği eyleme Sebahat Tuncel ve çok sayıda kişi katıldı. Eylemde, "Tecride son ver" ve "Deng bidin zindanan" pankartları açıldı.

AKP iktidarının hapishaneleri kendi karşıtlarıyla doldurduğunu belirten Çidal, hukukun da toplumsal muhalefeti sindirme aracına dönüştürüldüğünü söyledi.

İktidarın tecridi meşrulaştırmaya çalıştığını vurgulayan Çidal, "Avukat görüş haklarının kısıtlanması, dosyalara sürekli gizlilik kılıfı uydurulması, aile ve avukat taleplerinin dikkate alınmaması haksız ve hukuksuz uygulamaların göstergeleridir. Cezaevlerinde devam eden bu keyfilik, hukuksuzluk ve tecrit politikaları karşısında tüm baroları, insan hakları örgütlerini ve demokratik kamuoyunu görevini yerine getirmeye çağırıyoruz" dedi.

Açıklamanın ardından 5 dakika oturma eylemine geçen kitle, "Bijî Serok Apo" ve "Bijî berxwedana zindanan" sloganları attı.