29 Mart 2024 Cuma

Evîn Hapishanesinde siyasi tutsaklar direniş başlattı

İran'da halk isyanına destek olmak amacıyla Evîn Hapishanesinde tutsaklar direniş başlattı. Siyasi tutsaklara yönelik önceki gün yaşanan işkenceli saldırının ardından halk isyanına destek amacıyla hapishanede isyan başlatan siyasi tutsaklar "Hamaney'e ölüm" sloganını haykırdı. Siyasi tutsakların direnişine silahlarla saldıran faşist molla rejim güçleri, çok sayıda tutsağa işkence yaptı. 4 tutsağın katledildiği, 8 tutsağın ise yaralandığı bilgisi verildi. Tutsakların hücrelere atıldığı öğrenilirken, Tebriz ve Sine hapishanelerinde de tutsaklar direniş başlattı.

İran'da Jîna Mahsa Amini'nin katledilmesinin ardından başlayan halk isyanı hapishanelere sıçradı. Dün akşam saatlerinde Tahran'da bulunan Evîn Hapishanesinde siyasi tutsaklar halk isyanına katılmak için eylem başlatan siyasi tutsaklar havalandırmada toplanarak "Hamaney'e ölüm" sloganını attı. Tutsakların isyanının önceki gün gardiyanların koğuşları basarak işkenceli saldırıda bulunması ve süren halk isyanına katılmak amacıyla başlatıldığı öğrenildi. Kadın tutsaklar da isyana katılırken, atılan ses bombası sonucu kadın tutsakların bulunduğu koğuşlarda yangın çıktı. Daha önce Evin Hapishanesinde kalan Masoud Kazemi, adli tutukluların da eyleme destek verdiğini ifade etti.

İran Özgür İşçi Sendikası'nın verdiği habere göre, dün gece 21.00 sıralarında başlayan isyanın ardından hapishaneden yoğun silah sesleri geldi. Tutsaklara yönelik saldırıda 4 tutsağın katledildiği, 8 tutsağın ise yaralandığı öğrenildi.

'ELLERİNDEN GELSE HERKESİ KATLEDERLER'
Evîn Hapishanesinde çıkan yangın sonrası Besiç ve özel kuvvetler hapishaneye giderken, saat 21.15'te Radyo Farda muhabirine ulaşan 8'inci koğuşta kalan siyasi tutsaklar, polisin tutsaklara canlı mermi ve pompalı tüfeklerle ateş açtığını ve pek çok tutsağa işkence yapıldığını anlattı. En az 15 kişinin canlı mermi ile vurulduğunu bildiren siyasi tutsaklar, hapishane koruma birimi komutanı Albay Mahmoudi'nin, 50 siyasi tutsağı copla dövdüğünü, başlarına copla vurduğunu ve ölümle tehdit ettiğini açıkladı. Radyo Farda muhabirine ses kaydı gönderen siyasi tutsaklar, "Koğuşlardan dayak sesleri ve çığlıklar geliyor. Hapishanede sıkıyönetim ilan edildi. İnsanlara işkence yapıyorlar. Ellerinden gelse herkesi katlederler" diyerek, dayanışma çağrısı yaptı.

Tutsakların isyanının ardından siyasi tutsaklara yönelik saldırıya karşı halk hapishaneye giden güzergahlarda toplanarak yolları kapattı, "Diktatöre ölüm" sloganını attı.

TUTUKLULAR HÜCRELERE KONULDU
Son alınan bilgiye göre, isyana katılan siyasi tutsaklar, diğer tutsaklardan ayrılarak hücrelere konuldu. Siyasi tutsak Narges Mohammadi'nin eşi Taki Rahmani, Twitter'da şunları yazdı: "Tutukluların hayatı tehlikede. Net olmayan nedenlerden dolayı, çatışma cezaevinin 7. koğuşunda başladı ve gardiyanlar diğer koğuşlara da saldırdı. Hükümet mahkumların hayatlarından sorumludur."

Gazeteci Farid Lotfabadi, 8'inci koğuşta bulunan gazeteci Amir Abbas Azermvand ve diğer tutsakların dövülerek bilinmeyen bir yere götürüldüğünü belirtti. Lotfabadi, bilgiyi Azermvand'ın eşinden aldığını ifade etti.

TUTSAKLARIN NEREYE GÖTÜRÜLDÜĞÜ BİLİNMİYOR
Sabaha karşı çok sayıda ambulans ve 2 otobüs hapishaneden çıkarken araçlarda kimlerin olduğu nereye götürüldükleri ise bilinmiyor. Faşist molla rejim güçleri hapishaneye giden çeşitli yollara kontrol noktaları kurdu.

TUTSAKLARA İŞKENCE GÖRÜNTÜLERİ YAYINLANMIŞTI
İnsan Hakları İzleme Örgütü, Evîn Hapishanesinde tutsaklara işkence ve süresiz hapis cezası tehdidinde bulunulduğunu, uzun sorgulamalar yapıldığını ve hasta tutsaklar için tıbbi tedavi verilmediğini açıklamıştı.

Kendilerine Edalat-e Ali (Ali'nin Adaleti) adını veren bir grup bilgisayar korsanı, geçen yıl ağustos ayında Evîn Hapishanesinin güvenlik kamerası görüntülerine ulaşmış ve gardiyanların tutsaklara işkence yaptığı görüntüleri yayınlamıştı.

TEBRİZ VE SİNE HAPİSHANELERİNDE DİRENİŞ
Yerel kaynaklar, Evîn Hapishanesinin yanı sıra Tebriz ve Sine hapishanelerinde de direniş başladığını duyurdu. Her iki hapishanede de çatışma çıktığına dair videolar sosyal medya üzerinden paylaşıldı.