18 Mayıs 2024 Cumartesi

ETHA muhabiri Adil Demirci için 10 kentte eylem yapıldı

Almanya ve Avusturya'nın 10 kentinde ETHA muhabiri Adil Demirci'nin serbest bırakılması talebiyle eylemler yapıldı.
Almanya'nın Kiel, Hamburg, Duisburg, Köln, Frankfurt, Mannheim, Stuttgart, Nürnberg, Ulm ve Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılan basın açıklamalarında ETHA editörü İsminaz Temel ve muhabiri Adil Demirci'nin bugün görülecek duruşmada serbest bırakılması için dün eylemler yapıldı.
 
Tutuklu ETHA çalışanları İsminaz Temel, Adil Demirci, Semiha Şahin ve Pınar Gayıp'ın fotoğraflarının taşındığı eylemlerde yapılan konuşmalarda, Köln'de yaşayan sosyal hizmet uzmanı ve gazeteci Adil Demirci'nin ağır hasta olan annesiyle birlikte Türkiye'ye akraba ziyareti için gittiğinde tutuklandığı, yaklaşık on aydır tutuklu bulunduğu belirtildi.
 
Demirci'nin serbest bırakılan meslektaşı Meşale Tolu ve diğer tüm tutuklu gazeteciler gibi "örgüt üyesi olmak" gibi asılsız iddialarla suçlandığı, IŞİD tarafından katledilen insanların cenaze törenlerine katılmanın suç sayıldığı, on binlerce Kürt, LGBTİ+ aktivisti, gazeteci, akademisyen, insan hakları savunucusu, HDP'li, HDK'linin tutuklandığına dikkat çekildi.
 
Konuşmalarda, Türkiye'de muhaliflere uygulanan zorbalığa karşı uluslararası kamuoyunun harekete geçmesi çağrısı yapılarak Adil Demirci ve tüm tutuklu gazetecilere, siyasi tutsaklara özgürlük istendi.
 
ETHA muhabiri Adil Demirci'nin bugün görülecek duruşmasına gazeteci ve yazar Günter Wallraff, SPD Alman Federal Milletvekili Rolf Mützenich, Köln Belediye Meclis üyesi Jörg Detjen, Demirci'nin iş yeri olan Enternasyonal Birlik'in Yöneticisi Anke Brunn, Enternasyonal Birlik yönetiminin başkanı Sabine Skubsch katılıyor.
 
Gazetecilik yaptığı için 3 ay hapis yatan ve yurtdışı yasağından seyahat özgürlüğü elinden alınan Max Zirngast, "Ben dışardayım ancak Adil Demirci ve binlerce siyasi tutsak halen Türkiye hapishanelerinde bulunuyor. Özellikle sosyalist aktivistler saldırıların merkezinde. Saldırılar umudun kalmadığı anlamına gelmiyor. Halen Türkiye içinde ve dışında büyük dayanışma ve destek var. Bu dayanışma hapishanelerde yatan herkes için onları ayakta tutan bir güç kaynağıdır" dedi.
 
KÖLN
 
Adil'in tutuklanmasından bu yana 43 haftadır yapılan Köln eyleminde bu hafta Adil'in çalıştığı kurumun mesajı okundu. Avusturyalı gazeteci Max Zirngast'ın sesli mesajının da okunduğu eylemde konuşan Meşale Tolu, 14 Şubat günü Adil Demirci dışında başka ETHA muhabirlerin de hakim karşına çıkacağını vurguladı. Tolu, "Yargılanan gazeteciler yaptıkları mesleklerini mahkeme karşısında savunmak zorunda bırakılıyor. Eğer ülkenizin ne kadar demokrat olduğunu öğrenmek istiyorsanız tutuklu bulunan gazetecilerin rakamına bakın" dedi.
 
STUTTGART
 
Almanya'nın Stuttgart kentinde, tutuklu ETHA muhabiri Adil Demirci ve tüm tutuklu gazetecilere özgürlük talebiyle Rotebühlplatz'da eylem yapıldı.
 
Alman vatandaşı Demirci'nin bugün İstanbul'da görülecek duruşması öncesinde Alman kamuoyunun duyarlı kılmak amacıyla "Adil Demirci'ye Özgürlük Komitesi" öncülüğünde düzenlenen eyleme, AGİF, SKB, İnisiatife Kürdistan Solidaritat, Partizan, Hizmet İşleri Sendikası'na (Ver.di) bağlı Alman Gazeteciler Birliği (DJU), Die Linke, DİDF, ATİK, Alınteri destek verdi.
 
Eyleme Adil Demirci'nin çalıştığı işyerine bağlı olarak Stuttgart'ta çalışan iş arkadaşları "Adil Demirci'ye özgürlük" dövizleriyle eyleme katıldı.
 
Eylemde Adil Demirci'ye Özgürlük Komitesi'nin açıklaması ve bir süre Türkiye'de tutuklu kalan Avusturyalı gazeteci Max Zirngas'ın mesajı okundu. Ver.di sendikasına bağlı DJU, Die Linke, İnisiatife Kürdistan Solidaritat Stuttgart adına da konuşmalar yapıldı.
 
Eylemde yapılan konuşmalarda, Alman devletinin Türkiye'de tutuklanan Alman vatandaşlarının Adil Demirci örneğinde olduğu gibi yeterince sahip çıkmadığı, hapishanelerde tutuklu bulunanları görmezlikten geldiği, Alman devletinin Türk devletine "kırmızı kart" göstermesi gerektiğine de vurgu yapıldı.
 
"Adil Demirci'ye Özgürlük Komitesi"nin yayımladığı bildirilerin dağıtıldığı, müzik dinletisinin yapıldığı mitingde, "Adil Demirci'ye özgürlük", "tutsaklara özgürlük" sloganları atıldı.
 
VİYANA
 
13 Nisan 2018'den bu yana Türkiye'de tutsak olan gazeteci Adil Demirci'nin özgürlüğü için Viyana Stephansplatz'ta basın açıklaması düzenlendi. Eylemde Adil Demirci ve tutuklu ETHA çalışanları Semiha Şahin, İsminaz Temel ve Pınar Gayıp için özgürlük dövizleri taşındı.
 
Yapılan konuşmada Türkiye'de gazeteci, akademisyen, tiyatro oyuncusu, erkek şiddetine karşı özsavunma uygulayan kadınlar gibi çok sayıda insanın hapishanelerde olduğu belirtildi.
 
HAMBURG
 
Erdoğan'ın Almanya ziyareti sırasında "Gazetecilere özgürlük" tişörtünden dolayı saldırıya uğrayan gazeteci Adil Yiğit, eylemi ziyaret ederek ve konuşma yaparak dayanışmada bulundu.
 
Hamburg Altona'da basın açıklaması yapan gençler, yaklaşık 10 aydır tutuklu bulunan Adil Demirci'nin derhal serbest bırakılmasını talep ettiler. Hamburglu antifaşistler de konuşmalarında Adil'in serbest bırakılmasını istediler.
 
ULM
 
Ulm Münstlerplatz meydanında yapılan basın açıklamasında Adil ve Türkiye'de tutuklu bulunan tüm gazeteciler için özgürlük talep edildi. Basının yoğun ilgi gösterdiği eylemde birçok yerli ve göçmen kurumun temsilcisi yer aldı.
 
DUİSBURG
 
Duisburg Köigstrasse'de yapılan eylemde konuşan Sol Parti temsilcisi ve Demirci'nin yakın arkadaşı Henning von Stoltzenberg gazetecilik faaliyetleri sebebiyle tutuklanan Demirci'nin hâlâ tutuklu olmasının hukuki ve insani olmadığını, Demirci'nin bir an önce serbest bırakılması gerektiğini söyledi. Sol Parti olarak sürecin takipçisi olmaya devam edeceklerini belirtti.
 
FRANKFURT
 
Frankfurt tren istasyonu önünde yapılan basın açıklamasında gerçekleri söyleyen gazetecilerin seslerine ses katmak için Adil Demirci gibi basın tutsaklarına sahip çıkmak gerektiği vurgulandı. Eylemde Adil Demirci'ye Özgürlük, tüm siyasi tutsaklara özgürlük sloganları atıldı.
 
KİEL
 
Kiel'de en büyük yerel gazetenin bulunduğu Asmus Bremer Platz meydanında Adil Demirci komitesi adına basın açıklaması yapıldı.  Kitlesel geçen eylemde yoğun bildiri dağıtıldı.
 
NÜRNBERG
 
Enformasyon standı ve basın açıklaması yapılan Nürnberg'te gazeteciler sendikası adına konuşma yapıldı. Adil Demirci komitesinin mesajı okundu ve bildiriler dağıtıldı.
 
MANNHEİM
 
Mannheim'da Kürt gençliğinin uzun yürüyüşünü bahane eden Alman polisi, Adil Demirci eylemi dahil tüm gösterileri yasakladı. Adil Demirci ile dayanışma komitesi basın kuruluşlarını ziyaret edip Adil için hazırladıkları belgeleri teslim etti.