16 Nisan 2025 Çarşamba

Esenyurt Belediyesi kayyumu 300'e yakın işçiyi işten çıkardı

Esenyurt Belediyesi kayyumu 300'e yakın belediye işçisini işten çıkardı. İşçi kıyımına tepki gösteren Genel-İş İstanbul 2 No'lu Şubesi, işçiler işe iade edilmediği takdirde eylemlerinin dozajını artırarak mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

Esenyurt'ta belediye başkanı Ahmet Özer'in tutuklanarak görevden alınmasının ardından atanan kayyum, 300'e yakın işçiyi işten çıkardı. DİSK/Genel-İş İstanbul Avrupa Yakası 2 No'lu Şube işçilerin işlerine iade edilmesi ve işten çıkarmaların durdurulması talebiyle belediye önünde eylem yaptı.

"Esenyurt Belediyesi'nden atılan işçiler geri alınsın" pankartı açılan eylemde, "Esenyurt işçisi yalnız değildir", "Kayyumlar gidecek, biz kalacağız" ve "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz" sloganları atıldı.

Esenyurt Belediyesi CHP Grup Başkanvekili Sadettin Yıldırım, "Kayyum hiçbir geçerli gerekçe göstermeden işçilerin emekçilerin iş akitlerini feshetti. Yani kod-4. Bu, şu demek: 'Sizin herhangi bir suçunuz yok. Çünkü sizi suçlayacak hiçbir durum yok. İşinizi yapıyorsunuz. Esenyurt halkına hizmet veriyorsunuz ama biz sizinle çalışmak istemiyoruz' dediler. Haklarını, tazminatlarını, ihbarını vermeden iş akitlerini feshettiler. Atılan işçi arkadaşlarımız, Esenyurt halkına hizmet veren işçi kardeşlerimiz, işlerini her gün düzgün yapan arkadaşlar, tek tek sırayla işinden oldular" dedi.

'İŞÇİLER HER GÜN BASKI, TEHDİT, FİŞLEMEYLE ÇALIŞIYOR'
Bu haksızlığı ve hukuksuzluğu kabul etmediklerini vurgulayan Genel-İş İstanbul 2 No'lu Şube Başkanı Süreyya Doğan, "Halkın iradesini hiçe sayan, insan vicdanında ve inancında hiç yeri olmayan bir davranış sergileyen Esenyurt Belediyesi kayyumu atanmasının hemen ardından emekçilere gözdağı vermek, sendikal örgütlülüğü dağıtmak ve siyasi kadrolaşma yaratmak amacı taşımaktadır. Geldiği günden bugüne kadar işçiler üzerinde baskı, tehdit, mobbing, fişleme ve her gün işten çıkarma tehditleriyle sahada çalışmaktadır" ifadelerini kullandı.

İşten çıkarmaların siyasi fişleme ve cezalandırma amacı taşıdığını belirten Doğan, "İşten çıkarılan arkadaşlarımızın önemli bir kısmı, siyasi parti üyelikleri, sosyal medya paylaşımları ve demokratik haklarını kullanmaları gerekçe gösterilerek hedef alınmıştır. İşçilerin hangi partiye üye olduğuna göre muamele görmesi, anayasal hakların çiğnenmesi anlamına gelmektedir" dedi.

'EYLEMLERİMİZİN DOZAJINI ARTIRARAK İŞÇİLERİN HAKLARINI KORUYACAĞIZ'
Esenyurt Belediyesi kayyumuna seslenen Doğan, şöyle devam etti: "Esenyurt halkına hizmet eden işçilerin ekmeğinden ve aşından elini çek. Yıllardır Esenyurt halkına hizmet eden ve yaptığın işçi kıyımıyla işsiz bıraktığın işçileri derhal geri işe başlat. Genel-İş Sendikası olarak burada barışçıl bir çalışma ortamının yaratılması, halkın huzuru ve mutluluğu için günlerdir gösterdiğimiz çabaya saygı göster. Aksi takdirde bugünden itibaren eylemlerimizin dozajını artırarak işçilerin haklarını sonuna kadar koruyacağımızı bilmenizi isteriz."

'TOPLU SÖZLEŞMENİN UYGULANMASI İÇİN GEREKLİ ÇABAYI HARCAYACAĞIZ'
Tüm Bel-Sen İstanbul 1 No'lu Şube Başkanı Meryem Göktepe ise, "Esenyurt Belediyesi'nde de pek çok belediyede yaptığımız gibi memur arkadaşları, kamu çalışanı arkadaşlar için hem ekonomik hem sosyal kazanımlı sözleşme yaptık. Bu sözleşmemizin uygulanmaması, belli kriterlerinin es geçilmesi bir yana 3 gün önce üyelerimize, çalışanlara baskı yaparak Memur-Sen'e bağlı Bem-Bir-Sen'e üye yapma çalışmaları yaptılar. Biz bunu da kınıyoruz. Üye arkadaşlarımızın arkasındayız. Yetki bizden gitse bile o toplu sözleşmenin uygulanması için gerekli çabayı harcayacağız" dedi.