28 Mart 2024 Perşembe

Erdoğan'a göre kadınlar haklarını kullanmaya AKP ile başlamış

Erdoğan, Türkiye'de kadınların seçme ve seçilme hakkını elde etmesinin 87'inci yılında yayınladığı video mesajında, kadınların seçme ve seçilme hakkını kendi iktidarları döneminde elde ettiğini iddia etti. Erdoğan'ın iktidarı döneminde, eşbaşkanlık sistemi yargılama konusu yapıldı, HDP'li kadın belediye eşbaşkanları tutuklandı.

Türkiye'de kadınların seçme ve seçilme hakkını elde etmesinin 87'inci yılında Erdoğan, "Her ne kadar kadınlarımız seçme ve seçilme hakkını 1934 yılında elde etmişlerse de haklarını özgürce kullanmaya AK Parti ile başlamışlardır. Kadına yönelik şiddeti çözeceğiz" dedi.

Erdoğan'ın kadınların seçme ve seçilme hakkını özgürce kullandığı söylediği dönemde, HDP'li kadın belediye eşbaşkanları gözaltına alındı, tutuklandı. Kadın belediye eşbaşkanlarının tutuklanmasının gerekçesi olarak ‘eşbaşkanlık' sistemi gösterildi.

Erdoğan'ın iktidarı döneminde HDP'nin kadın Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve çok sayıda kadın milletvekilinin vekilliği düşürüldü, tutuklandı.

"Kılık kıyafetine göre kadınlarımızı ayıranlar, seçilme hakkı başta olmak üzere kadınlarımızın anayasal haklarını kullanmalarını engellediler" diyen Erdoğan, "2002 Genel Seçimleri'nde kadın milletvekili sayısı 24, kadın temsil oranı yüzde 4,4 iken 2007'de bu sayı 50'ye, temsil oranı da yüzde 9,1'e yükseldi. 12 Haziran 2011 Genel Seçimleri'nde aynı sayı 79'a çıkmış, oran da yüzde 14,4'ü bulmuştur. 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri'nde kadın milletvekili sayısı 98 iken parlamentodaki kadın temsil oranı ise yüzde 17,82'ye ulaşmıştır. 24 Haziran 2018 tarihinde yapılan son seçimlerde ise parlamentodaki 600 milletvekilinden 104'ünü kadın milletvekilleri oluşturmuştu" dedi.

Erdoğan'ın kadın milletvekillerinin sayısının artışına ilişkin verdiği veriler, HDP'nin eşit temsiliyet ilkesini uygulaması sayesinde yaşandı. Şu an AKP'nin 295 milletvekilinden sadece 52'si kadın. CHP'nin ise 146 milletvekilinden 18'i, MHP'nin 49 milletvekilinden 5'i, İYİP'nin 43 milletvekilinden 3'ü kadın.

Meclis'te grubu bulunan partiler arasında kadın vekil oranı en yüksek parti ise HDP. HDP'nin ise 67 milletvekilinden 25'i kadın.  

KADINA YÖNELİK ŞİDDETİ İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'NDEN İMZAYI ÇEKEN ERDOĞAN ÇÖZECEKMİŞ
İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı alan, 6284 sayılı yasayı tartışma konusu yapan, çocuk yaşta evliliğin önünü açma tartışmalarıyla çocuk istismarının önünü açmak isteyen, LGBTİ+'ları hedef haline getiren Erdoğan, "İnşallah önümüzdeki dönemde başta kadına yönelik şiddet olmak üzere kadınlarımızın sorunlarına çözümler geliştirmeye devam edeceğiz" dedi.

Kadın düşmanı düzenlemelerin altına imza atan, kadın ve LGBTİ+'lara yönelik katliam ve şiddetin önünü açan Erdoğan, "Kadınla erkeği eşit konuma getirmek fıtrata aykırıdır", "Kadın mıdır, kız mıdır bilemem", "Kadınlar iş aradığı için işsizlik oranı artıyor", "Kadınsa iffetli olacak, her yerde kahkaha atmayacak", "Kadınların en iyi kariyeri anneliktir" sözleriyle bu politikalarını dile getirmişti.