17 Mayıs 2024 Cuma

Erdoğan-Putin görüşmenin ardından TürkAkım'ın açılışını yaptı

Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İstanbul'da bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından Erdoğan ve Putin, TürkAkım doğalgaz boru hattının açılışını yaptı. Çevre ve ekoloji örgütleri, ekosistemi değiştirdiği, su kaynaklarına zarar verdiği için TürkAkım projesine karşı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İstanbul'da bir görüşme gerçekleştirdi.

Haliç Kongre Merkezi'nde yapılan görüşme yaklaşık 1 saat 40 dakika sürdü. Görüşmede ABD-İran gerilimi ile Suriye ve Libya başta olmak üzere bölgesel konuların ele alındığı belirtildi.

TÜRKAKIM'IN AÇILIŞI YAPILDI
Görüşmenin ardından TürkAkım doğalgaz boru hattının açılışı yapıldı.

Törene Erdoğan ve Putin'in yanı sıra Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç ve Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov da katıldı.

Açılış töreninde ilk olarak konuşan Putin, "Rusya-Türkiye arasındaki işbirliği, engelleme çabalarına rağmen her alanda gelişiyor" dedi.

Putin, "TürkAkım, modern teknolojileri barındıran bir proje. Rus gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya sevk edilmesi sadece Rus ve Türk ekonomisine değil Avrupa ekonomisine de katkı sağlayacak" diye belirtti.

ERDOĞAN: TARİHİ NİTELİKTE BİR PROJE
Erdoğan da "TürkAkım, Rus dostlarımızla büyük emek harcadığımız, hem ikili ilişkiler hem de enerji haritası bağlamında tarihi nitelikte bir projedir" dedi. Erdoğan, "Hedeflediğimiz şekilde hattı başarıyla tamamladık ve şimdi de açılışı yapıyoruz" diye konuştu.

Ankara ile Moskova arasındaki işbirliğine vurgu yapan Erdoğan, "Enerji alanındaki iş birliğimiz, her türlü sınamayı diğer alanlarda olduğu gibi başarıyla atlatmıştır" diye de belirtti.

Hedeflerinin Türkiye'yi küresel enerji merkezlerinden biri haline getirmek olduğunu söyleyen Erdoğan, "Türkiye olarak bölgesel gerilim peşinde değiliz" dedi ve Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetlerine değindi: "Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon aramalarımızın tek amacı Türkiye ve KKTC'nin çıkarlarını korumaktır. Bizim dışlandığımız projeler hayata geçemez. Doğu Akdeniz'i çatışma değil işbirliği alanına çevirelim. Bu çağrımızı bu törendeki konuşmamı tekrarlıyorum. Muhataplarımızdan beklentimiz bu işbirliği çağrılarımızın geri çevrilmemesi."

Rusya Devlet Başkanı Putin, İstanbul'a gelmeden önce Suriye'nin başkenti Şam'da Beşar Esad'la bir araya geldi.

TÜRKAKIM PROJESİ
Rusya'nın Anapa şehrinden Kıyıköy'e uzanan ve 935'er kilometre uzunluğundaki iki hattan oluşan TürkAkım'ın inşaat süreci sona erdi.

Anapa'da bulunan Russkaya Kompresör İstasyonu ve Türkiye Kıyıköy Alım Terminali de tamamlandı.

Rusya'da çıkartılan doğalgazı doğrudan Türkiye'ye iletecek TürkAkım boru hattı 31 Aralık 2019 itibarıyla gaz akışına hazır hale getirildi.

TürkAkım'ın 15,75 milyar metreküp kapasiteli ilk hattı Türkiye'ye gaz akışı sağlarken, aynı kapasiteli ikinci hat üzerinden Avrupa'ya gaz gönderilecek.

İki boru hatının bulunduğu projenin 19 milyar dolara mal olacağı açıklanmıştı.

İlk olarak 25 mayıs 2014'te putin'in açıklamasıyla gündeme gelen projenin imzaları, 10 ekim 2016 tarihinde enerji bakanları tarafından atıldı.

24 Kasım 2015'te Rus uçağının düşürülmesinin ardından proje rafa kaldırıldı.

Ancak ilişkilerin düzelmesinin ardından  29 Temmuz 2016'da yeniden boru hattı üzerine çalışmalar başladı.


EKOLOJİ ÖRGÜTLERİ PROJEYE TEPKİLİ
Kuzey Ormanları Savunması başta olmak üzere çok sayıda ekoloji örgütü, projenin su kaynaklarını kurutacağı ve ormanlık alanları yok edeceği gerekçesiyle karşı çıkıyordu.

Hattın kara kısmı çalışmaları kapsamında kurulacak istasyon için 13 kilometre boyunca 50 metre genişliğinde bir koridor oluşturulduğunu açıklayan Kuzey Ormanları Savunması'na göre 65 dönümlük bir alanda binlerce ağaç yok edildi. Ayrıca inşaatın bölgedeki ekosistemi değiştirdiği de kaydediliyor.

Tekirdağ/Saray Belediyesi de, boru hattı için olumsuz görüş bildirdi.

Petrol Mühendisleri Odası Enerji Politikaları Çalışma Grubu Başkanı Necdet Pamir de Türk Akımı'nın iktidarın iddia ettiği gibi yüzyılın projesi olmadığını belirtti.

Cumhuriyet gazetesine konuşan Pamir, "Rusya'ya gırtlağımıza kadar bağlıyız" dedi. Pamir, "daha ucuza kullanabilecek miyiz?" sorusuna çok net yanıt verdi: "Mevcut anlaşma çerçevesinde ucuza kullanmayacağız."

Proje iktidarın iddialarının aksine, Türkiye'nin enerji bağımlılığını artıracak.  Doğalgaz ihtiyacının yüzde 60'ı Rusya'dan temin ediliyor. Türk Akımı ile bu oran artacak. Bu durumda doğalgazın geleceği Ankara ile Moskovo arasındaki ilişkilere bağlı olacak. Enerjide artan dışa bağımlılık, pahalı enerji anlamına geliyor.

TürkAkım projesi, ABD tarafından yaptırım kapsamına alınan projeler arasında yer alıyor.

Erdoğan ve Putin, açılışın ardından görüşmeye devam ediyor.