16 Eylül 2024 Pazartesi

Erdoğan için Saray'da şatafatlı tören

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için Meclis'teki yemin töreninin ardından Saray'da şatafatlı tören düzenledi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için Meclis'teki yemin töreninin ardından Saray'da tören düzenledi.
 
Süvari Birliği ile saraya giriş yapan Erdoğan mehter marşlarıyla karşılandı. Bu esnada Erdoğan için 101 pare top atışı yapıldı. Ayrıca Hava, Kara ve Deniz komutanlıklarına bağlı ordu karargahlarında da 101'er pare top atışı gerçekleştirildi.
 
Törene 22 devlet başkanı, 28 başbakan ve parlamento başkanı ile altı uluslararası örgütün genel sekreteri katıldı.
 
Misafirlere, darphane tarafından özel bastırılan, arka yüzünde sarayın ve törene ilişkin enstantanelerin bulunduğu 1 liralardan hediye edildi. Bu özel paraların bir kısmı da tedavüle sokulacak. Ayrıca, tören gününe özel pul bastırıldı.
 
Törende, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski başbakanlar Mesut Yılmaz ve Tansu Çiller ile Ankara'nın eski belediye başkanı Melih Gökçek de bulunuyor. Cumhurbaşkanı, 21.30'da kabineyi açıklayacak.
 
Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:
"24 Haziran'da bir kez kendisine hizmet üzere bizi seçti. Sadece bize oy verenlerin değil 81 milyonun tamamının cumhurbaşkanı olduğumuz bilinciyle milletimize layık olmaya çalışacağız.
 
"Türk milleti olarak bugün burada, sizlerin huzurunda yeni bir başlangıç yapıyoruz. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle 150 yıla yaklaşan demokrasi arayışımızın ve 95 yıllık cumhuriyet tarihimiz boyunca yaşadığımız denemelerin çok ötesinde yeni bir yönetim modeline geçiyoruz. Geçmişte yol açtığı siyasi, sosyal ve ekonomik kaoslar sebebiyle ülkemize çok büyük bedeller ödeten bir sistemi artık geride bırakıyoruz.
 
"Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi zorlama değil, tarihin bizi yönlendirdiği isabetli bir tercihtir. Türkiye Osmanlı'dan beri tarihinde ilk defa kritik bir yol ayrımında, tercihini darbe veya benzeri zorlamalarla değil, milletimizin özgür iradesiyle gerçekleştirmiştir.
 
"Yeni dönemde Türkiye demokrasiden, temel hak ve hürriyetlere, ekonomiden büyük yatırımlara kadar her alanda daha ileriye gidecektir.
 
"Dün akşam saatlerinde meydana gelen elim tren kazası sebebiyle törenimizin halk oyunları, lazer ve ışık gösterileri gibi kutlama bölümlerini iptal ettik. Tabii bu kazada ölen kardeşlerime Allah'tan rahmet diliyorum, yaralı kardeşlerime şifalar diliyorum. Tüm yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Milletimizin de başı sağ olsun. Rabbim yar ve yardımcımız olsun."