18 Mayıs 2024 Cumartesi

EÖT savaşçısı Haukur Hilmarsson Atina'da anıldı

Efrîn'de 24 Şubat 2018 tarihinde hayatını kaybeden Enternasyonal Özgürlük Taburu savaşçısı İzlanda'lı Haukur Hilmarsson Yunanistan'ın başkenti Atina'da bulunan Lavrion kampında anıldı.
AKP/Saray rejiminin Efrin'e yönelik işgal saldırılarında 24 Şubat 2018 tarihinde hayatını kaybeden Enternasyonal Özgürlük Taburu (EÖT) savaşçısı İzlanda'lı Haukur Hilmarsson (Şahin Hüseyni) Yunanistan'ın başkenti Atina'da bulunan Lavrion kampında anıldı.
 
Anarşistlerin çağrısıyla gerçekleştirilen anmaya DKP, KKÖ, MLKP, MKP ve PKK katıldı. Anmanın yapıldığı salona, Kürt halk önderi Abdullah Öcalan posterleri ile şehit enteransyonalist savaşçıların fotoğrafları asıldı. Saygı duruşuyla başlayan anma sinevizyon gösterimiyle devam etti.
 
Anmada ilk olarak Haukur Hilmarsson'ın yoldaşı Yunan Anarşist Çiyager Rojava söz aldı. Kendileri ile birlikte Rojava devriminde bulunan tüm örgütleri selamlayan Rojava, "Bu devrimden çok şey öğrendik, mücadeleyi daha da yükseltebiliriz" dedi. Devrimin kendileri için büyük bir şans olduğunu ifade eden Rojava, "Biz Anarşistler olarak Rojava'daki savaşçıların mücadelesini beğendik ve onlara daha da bağlandık" dedi.
 
'ŞAHİN YOLDAŞ FAZİME ANLAMLI BİR CEVAP OLDU'
 
Hilmarsson'un MLKP Şehit Serkan Taburuna bağlı bir savaşçı olduğunu belirten Rojava, onu şu sözlerle anlattı: "Şahin yoldaş faşizme anlamlı bir cevap oldu. O kapitalist sisteminin kölelik olduğunu anladı ve İzlanda'da ekonomik krizde eylemcilere öncülük yaptı, tutuklandığında da arkadaşlarını örgütledi. Mültecilerin sınırdışı edilmesine karşıydı bu yüzden sınırdışı edilecek bir arkadaşı için uçak durdurarak eylem yaptı. Şahin yoldaş işçiydi, özgürdü, dogmatizme ve baskılara karşı durdu."
 
Hilmarsson'ın devrimin kahramanlarından bitanesi olduğunu ifade eden Rojava, "Şahin yoldaş ve tüm Rojava şehitlerini saygıyla anıyoruz. Zafer bizimdir. Yaşasın enternasyonalizm, yaşasın Rojava devrimi" diye kaydetti.
 
'DEVRİMİ SAVUNMAK VE BÜYÜTMEK TARİHİ BİR GÖREVDİR'
 
Ardından konuşan MLKP temsilcisi, sözlerine 24 Şubat 2015 tarihinde Kobane'de şehit düşen MLKP savaşçısı Emre Aslan'ı anarak başladı. Yoksul halkların Rojava devrimine gıptayla baktığını kaydeden MLKP temsilcisi, bununla yetinmeyip savaşçılar gönderdiği ve emperyalistlerin beslediği cihatçı çetelere karşı can bedeli savaşılan bir alan olduğunu belirtti. Devrimi savunmanın ve büyütmenin tarihi bir görev ve sorumluluk olduğu ifade edilen konuşmada, direnişin, örgütlü halk hareketiyle ve enternasyonalist dayanışma ile başarıya ulaştığını vurguladı. Konuşmada, Ivana Hoffman'dan Haukur Hilmarson'a, kanları birbirine karışan tüm devrimin yapıcı ve savunucularına mücadele sözü verildi.
 
DKP adına yapılan konuşmada, Rojava devriminin, barbarlık ordusuna karşı yürütülen savaşla bugüne taşındığı belirtildi. Günümüzde IŞİD'in devrim topraklarından silindiği ifade edilen konuşmada, Rojava devriminin Ortadoğu ve dünya devrimlerini birleştiren kapı olduğu belirtildi.
 
Anmada MKP'nin de mesajı okundu. Haukur Hilmarson ve dünyann dört bir yanından gelen yüzlerce enternasyonalistin bedenlerini emperyalist-kapitalizme siper ettiği kaydedilen mesajda, "Bu direniş ve feda, dünya devrimler tarihi mücadelesine kalın bir halka olarak eklenmiştir. Bugün buradaki güçler geniş bir devrimci direniş cephesini ördükleri oranda yitip gidenlerin mirasına sahip çıkacak ve kavgayı zaferle taçlandıracaktır" ifadeleri yer aldı.
 
'UMUDUN BİTTİĞİ YERDE DEVRİMİMİZ FİLİZLENDİ'
 
PKK adına yapılan konuşmada ise devrimler döneminin bittiği söyleminin arttığı bir dönemde Rojava devrimin filizlendiğini kaydetti. Özgüce dayanmayan bir mücadelenin başarı şansının olmadığı belirtilen konuşmada, kimi taktik ittifakların bu gerçeği değiştirmeyeceği ifade edildi. Rojava devrimini koruyacak olanın özgüç ve Ortadoğu halklarının birliği olduğu kaydedilen konuşmada, "Devrimimiz Ortadoğu devrimidir ama yansımasını bütün dünyada buluyor. Bunu, bugün andığımız şehitlerde de görebiliyoruz" denildi.
 
Anma, çocuk korosunun seslendirdiği şarkılarla sona erdi.