13 Mayıs 2024 Pazartesi

Elefterya: Rojava devrimi halklara umut oluyor

Almanya'dan gelerek Rojava devrimine katılan Elefterya, "Burada insanlar gerçek özgürlükleri için savaşıyorlar. Ve tam da sadece Türkiye rejimini değil dünyadaki bütün burjuva devletleri korkutan da budur. Ve bunun için buradaki insanlara karşı savaşmak istiyorlar, asimile etmek ve katliamdan geçirmek istiyorlar. Bu devrimin dünyaya örnek olmasını istemiyorlar. İnsanlar bu devrimi anladıklarında özgürlüklerini isteyeceklerinden korkuyorlar" dedi.
Elefterya Hami Almanya'dan Rojava'ya gelen enternasyonalist savaşçılardan biri, Rojava devriminin başlaması ile birlikte bir çok enternasyonal savaşçı Rojava gelerek direnişi büyütmüşlerdi.
 
 
Rojava devrimine katıldıktan sonra arkadaşlarının Alman savaşçı Elefterya'dan esinlenerek kendisine Eftelya ismini koyduklarını dile getiren Elefterya Hami, "Elefterya ismi beni çok onore etti. Çünkü Elefterya'nın anlamı özgürlük, soyismim de benim geldiğim yerin adı yani evdeki mücadelemi simgeliyor. Tabi aynı zamanda şehit Elefterya'dan geliyor. Rojava halklarının mücadelesini Almanya'dan duydum geldim. Kadın mücadelesinin ne kadar güçlü olduğunu buraya gelince gördüm. Buradaki halk, dünyanın itaat ettiği ataerkil sisteme karşı gerçekten nasıl mücadele edileceğini anlamış. Dolaysıyla buradaki kadınların örgütlenmesini, bir araya gelmesini bunu ne kadar ciddiye aldıklarını çok önemsedim ve bütün bunlar bana içinden geldiğim anarşist hareketi anımsattı" diye kaydetti.
 
Devrimi yakından tanımak ve anlamak için Rojava'ya geldiğini ifade eden Elefterya, "Çok gerçekçiler, sıcaklar, umut dolular ve özgürleşme fikriyle çok güçlüler. Ne pahasına olursa olsun herşeylerini vermeye hazırlar. Bu mücadele uğruna burada olmaktan, öğrenmekten ve devrime dokunduğumdan dolayı çok mutluyum. Buradan herkese devrime katılma çağrısı yapmak istiyorum" dedi.
 
Halkların kendilerini örgütlemesi için Rojava devriminin önemli bir örnek olduğunu söyleyen Elefterya Hami, "Yeni yapılar kurabilmek, örgütleyebilmek ve sevdiğimiz şeyler için savaşmak. Burada olmaktan, buradaki insanlarla yan yana savaşabilmekten çok mutluyum. Tabi burada sorun olmadığı anlamına gelmiyor. İnsanlar hala savaşmak zorunda, çünkü faşist Türkiye rejimi Rojava'yı ele geçirmek istiyor ve bu devrimi dağıtmak istiyor. Mesele sadece 'bizim topraklarımız' dedikleri yeri almak değil. Asıl olarak Bakur da yaşanacak bir devrim korkusunu yaşıyorlar" diye belirtti.
 
Rojava devriminin umudu dünyadaki kapitalist, sömürgeci devletleri korkutuyor diyen Elefterya, "Burada insanlar gerçek özgürlükleri için savaşıyorlar. Ve tam da sadece Türkiye rejimini değil dünyadaki bütün burjuva devletleri korkutan da budur. Ve bunun için buradaki insanlara karşı savaşmak istiyorlar, asimile etmek ve katliamdan geçirmek istiyorlar. Bu devrimin dünyaya örnek olmasını istemiyorlar. İnsanlar bu devrimi anladıklarında özgürlüklerini isteyeceklerinden korkuyorlar" dedi.
 
Rojava ve Kuzey Suriye'de kurulan demokratik özerk yönetim sisteminin bütün Ortadoğu'daki ezilen emekçi halklara örnek olduğunu vurgulayan Elefterya sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Korkularını iyi anlıyorum. Burada bu sistem çok iyi çalışıyor. Türk devleti savaş uçaklarıyla geliyor, hedefleri sadece askeri kuvvet ve noktalar değil, aynı zamanda sivil insanları katlediyorlar. Türk devletinin bu saldırılarda yalnız olduğunu düşünmek yanlış olur. Aynı zamanda Almanya gibi devletler silah satarak Türk devletine yardım ediyorlar. Onlar o silahlarla katliamlar gerçekleştiriyor ve Alman devleti bunu çok iyi biliyor."
 
Yaşanan savaşın sadece Kürt halkının savaşı olmadığının altını çizen Elefterya, "Türkiye'nin ve bu savaşın arkasında uluslararası bir sistem var ve yardım eden devletler var. Bu da bu savaşın dolaysız uluslararası bir savaş olduğunu gösteriyor. Dolaysıyla buradaki direniş bütün insanların savaşı olmalı. Onun için enternasyonallerin buraya gelmesi, fikirlerini buraya taşıması, buradan öğrenmesi ve öğrendiklerini kendi ülkelerine taşıması çok önemli. Bütün devletler bundan kaygı duyuyor. Çünkü biz yan yana gelirsek rejimin istediği ve güçlendiği izolasyonu kırmış oluruz. Ve özellikle kadınların mücadelesi bu ataerkil sistemi ve yarattığı bütün hiyerarşiyi imkansızlaştırıyor. Bütün kadınların bu devrime  katılmak için gelme şansı olmalı, bu devrimden öğrenmek için ve buradaki inanılmaz insanlarla tanışmalı. İşte o zaman her yerde yan yana gelebiliriz ve dünya devrimini gerçekleştirebiliriz" diye belirtti.
 
Son olarak Alman hükümetine seslenen Elefterya Hami, "Bir Alman olarak buraya gelip ve özellikle Alman devletinin yaptıklarına cevap olmak çok önemli. Alman devletinin silah vererek Türkiye rejiminin yaptıklarına ses çıkarmıyorken, Alman vatandaşların buraya gelip savaşması çok önemli ve anlamlı. Alman devrimcilerinin 'biz yaptıklarını kabul etmiyoruz ve buraya gelerek buna hayır diyoruz' demesi çok önemli. Buna en iyi yanıt buraya gelerek, destek olarak, savaşarak, devrimi büyüterek olacağına inanıyoruz" dedi.