25 Nisan 2024 Perşembe

Ekvador'da isyan sürüyor

Lasso'nun sermaye odaklı ve maden şirketlerinin çıkarlarını gözeten politikalarına karşı halk isyanı sürüyor. Zamlarda yapılan göstermelik artışı kabul etmeyen CONAIE talepleri kabul edilene dek mücadeleyi sürdüreceğini duyurdu. 

Ekvador'un devlet başkanı Guillermo Lasso, ekonomi politikaları nedeniyle ortaya çıkan ekonomik kriz ve maden şirketlerinin çıkarlarını gözeten politikalarına karşı 13 Haziran'dan bu yana halk sokakta. Halkın direnişini kırmak için Lasso'nun ilan ettiği OHAL de isyan ateşini söndüremedi. 

Ekvador Yerli Halklar Konfederasyonu'nun (CONAIE) çağrısıyla işçi ve öğrenciler başta olmak üzere halklar 13 Haziran'da 11 bölgede sokağa çıkmıştı. 14 Haziranda yeril lider Leonidas Iza'nın gözaltına alınmasının ardından eylemler daha da yayılmıştı. Yolları kapatan direnişçiler başkan Lasso'ya karşı eylemleri sürdürüyor. Polisin saldırısına karşı sokağa dökülenler yolu trafiğe kapattı, barikatları zorladı, saldırıya direnişle yanıt verdi.

Ekvador Yerli Milliyetler Konfederasyonu (Conaie) başkanı Leonidas Iza genel grevin talepleri karşılanana kadar devam edeceğini kaydetti. Temel sorunların henüz ele alınmadığına dikkat çeken İza, "Akaryakıt sorunu çözülmedi, mali sorun çözülmedi, madencilik petrol sorunu çözülmedi, köylü ürünleri için düşük fiyat sorunu çözülmedi." dedi ve sağlıkta olağanüstü hal ilan edildiğini, iki dilli kültürlerarası eğitime ayrılan bütçeyi ikiye katladıklarını hatırlattı.

27 Haziran günü CONAİE devlet yetkilileriyle görüşmeyi kabul etti. CONAİE, Ulusal Köylü, Yerli ve Siyah Örgütler Konfederasyonu ve Halklar Konseyi (Fenocin), Ekvador Evanjelik Yerli Örgütleri (Feine) ile Yürütme, Yasama, Seçim, Yargı ve halk temsilcileri bir araya gelerek görüşme başlatırken, başkent Quito sokakları yine yüzlerce eylemci ile doldu.

Görüşme öncesinde Lasso, ulaşım için kullanılan ekstra benzin ve EcoPaís galonunun yanı sıra dizelin fiyatında 10 sentlik bir indirim yaptı. Buna itiraz eden CONAIE dizel fiyatını galon başına 1,50$'a ve Extra ve Ecopaís benzin fiyatını 2,10$'a düşürmesini istedi.

Görüşmelerin 2. günde de devam etmesi beklenirken, devlet başkanı Guillermo Lassoi görüşmelerin askıya alındığını açıkladı. Canlı yayında, "Ekvadorluların barışını gasp etmek isteyenlerle oturup konuşamayacağını" iddia etti. Gerekçe olarak, sabah saatlerinde Ekvador Amazonu Shushufindi'de akaryakıt taşıyan tankerleri koruyan bir konvoya yüz kişinin saldırmasını gösterdi.

Söz konusu yol, ulusal grev kapsamında yerli halklar tarafından barikatlarla trafiğe kapatılmıştı. Konvoydan sorumlu subay, "ne pahasına olursa olsun ablukayı geçme" emri verince halkla çatışma yaşandı. Yerli halka gerçek mermi, plastik mermilerle ateş açıldı.

Hemen ardından, Quito'daki emekçi mahallelerine ve Cuenca Üniversitesi kampüsüne göz yaşartıcı gazla saldırıldı, çok sayıda yaralı olduğu paylaşılan videolara yansıyor.